3.000 de postasi protesteaza in toata tara. "In anii '50 se lucra in conditii mai bune ca acum"

×
Codul embed a fost copiat

Protestul postasilor ia amploare. Zeci de oficii din Bucuresti sunt inchise, iar angajatii sunt in strada. Greva spontana din Bucuresti s-a extins in toata tara. De exemplu, 400 de postasi din Cluj au intrerupt si ei lucrul.

13:43 Banii de pensii sau coletele sunt distribuite in Vrancea cu masinile angajatilor Postei, dupa ce a expirat leasingul operational pentru masinile companiei, afirma liderul de sindicat Ion Bercaru, care sustine ca angajatii primeau 1 leu pe kilometru, iar luni au fost anuntati ca suma va fi impozitata

13:00 Este a doua zi de protest, iar angajatii nu par sa renunte la a-si cere drepturile. Sunt peste trei mii de oameni care protesteaza astazi in toata tara, iar printre ei sunt angajatii care trebuie sa iasa pe teren. Adica cei care livreaza corespondenta si, mai important, pensiile oamenilor.

Si serviciul de livrari colete este blocat in acest moment. Angajatii Postei Romane reclama reducerea programului de lucru care inseamna si scaderea salariilor. In plus, cer sa fie respectat contractul colectiv de munca - daca se ia decizia de reducere a personalului sa-si primeasca salariile compen satorii.

Citește și
Alegeri in Bulgaria
Alegeri in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, au fost confiscate 350.000 de buletine de vot false
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Deocamdata nu au primit garantii de la conducerea postei romane asa ca protestul continua.

"In anii '50 poate se lucra mai bine ca si-acuma. N-avem hartie, ne-aducem, ne cumparam de-acasa, pixuri, deci tot ce inseamna strictul necesar pe ce sa muncesti la birou", se plang grevistii.

 

12.00: Cei aproximativ 200 de angajati ai Oficiului Postal de Distribuire Centralizata Cluj-Napoca au intrerupt, marti, greva spontana si au decis sa distribuie pensiile si corespondenta pentru justitie, in timp ce colegii lor din celelalte 14 oficii postale din judet continua protestul.

Liderul de sindicat din cadrul Postei Cluj, Carol Sinka, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca angajatii oficiului Postal de Distribuire Centralizata din municipiu care au declansat o greva spontana au intrerupt actiunea si au decis, in urma unei sedinte, sa distribuie pensiile si corespondenta pentru justitie, cum ar fi citatiile.

"Facem acesta din respect pentru pensionari, care sunt clientii nostri fideli. Daca pana miercuri nu avem un raspuns din partea conducerii companiei privind renuntarea la diminuarea normelor de lucru si nu suntem invitati la un dialog, de miercuri ar putea fi intrerupta distribuirea pensiilor in judet. Greva spontana continua in cele 14 oficii postale din judet, unde circa 200 de angajati din Posta au intrerupt activitatea", a spus Sinka.
 

11:00 Vicepresedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor, Viorel Copil, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca este dreptul angajatilor din Posta sa protesteze, insa conducerea companiei trebuie sa ia masuri sa ajunga pensiile in timp util la oameni, intrucat pentru acest serviciu incaseaza comision.

"Ei trebuie sa ia masuri pentru ca banii sa ajunga la pensionari. Dupa ce ca pensiile sunt atat de mici, ar mai lipsi sa nu ajunga la timp. Am incercat de o ora si jumatate sa vorbesc cu cineva din conducerea Companiei Nationale Posta Romana, pentru a gasi o solutie, si nu reusesc. E lupta lor, revendicarile sunt ale lor si nu le cunosc, dar conducerea Postei este obligata sa rezolve aceasta problema", a spus Viorel Copil.

Liderul pensionarilor crede ca s-ar putea gasi o solutie pentru a se apela la anumiti functionari care sa mearga la pensionari, precizand ca in Bucuresti se asigura in medie plata pensiei pentru 50.000 de oameni pe zi.

10:42 Numarul angajatilor Postei Romane din judetul Cluj care au declansat, marti, o greva spontana a ajuns la aproximativ 400, fiind intrerupta activitatea in 15 din cele 41 de oficii postale din judet, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul de sindicat din cadrul Postei Cluj, Carol Sinka, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca in judetul Cluj au declansat greva spontanta aproximativ 400 de angajati din 15 oficii postale din cele 41 existente in judet.

"Oamenii au intrerupt activitatea si au iesit in fata sediilor oficiilor pentru ca se tem ca nu vor face fata greutatilor de zi cu zi daca li se reduc salariile in urma reducerii normei de lucru. Un angajat al Postei are un salariu mediu de circa 1.000 de lei, iar unii dintre ei vor ajung cu salariile injumatatite. Din cei aproximativ 950 de angajati ai Postei din judetul Cluj, circa 400 vor fi afectati de aceasta diminuare de salariu in diferite procente", a spus Sinka.

El a dat asigurari ca pensiile vor fi platite de catre postasi, in pofida grevei declansate.

10:30 Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Posta, formalitatile si documentele de plata fiind deja transmise de catre Casa Nationala de Pensii Publice, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, directorul de comunicare al institutiei, Angelica Mihail.

Potrivit sursei citate, din numarul total de pensionari inregistrati in Romania, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Postei Romane.

Angelica Mihail a spus ca pentru plata pensiilor din aceasta luna formalitatile si documentele de plata au fost deja transmise de catre casele de pensii, atat pentru cei care isi primesc drepturile pe card, cat si pentru cei care depind de Posta Romana.

Directorul de comunicare de la Casa Nationala de Pensii Publioce a facut un apel catre pensionari sa nu intre in panica, deoarece este prima zi in care se face plata pensiilor si oricum acestea nu puteau fi platite intr-o singura zi.

Angelica Mihail a precizat ca platile pentru pensionari sunt programate intre 14 si 26 ale fiecarei luni.

10:12 Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, ca nu crede ca se va intrerupe plata pensiilor in urma protestelor de la Posta, intrucat comisioanele pentru acest serviciu reprezinta o parte importanta in veniturile companiei si, daca nu se respecta contractul, se pot aplica reduceri.

Mariana Campeanu a spus ca mizeaza pe buna intelegere a factorilor postali, precizand ca nu crede ca cineva se poate gandi sa nu plateasca la timp pensia, si asa mica.

"Cred ca sunt metode prin care sa se poata face aceasta plata, mai ales ca sunt conditii contractuale care trebuiesc indeplinite", a precizat ministrul Muncii.

Ea a adaugat ca sindicalistii din Posta Romana nu au sesizat niciodata Ministerului Muncii vreo problema legata de relatia cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs caile legale pentru declansarea unei greve.

9:30 Peste o suta de angajati din mai multe oficii postale din judetul Cluj au declansat, marti dimineata, o greva spontana, in semn de solidaritate cu actiunile colegilor din Bucuresti si nemultumiti de diminuarea normelor de lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul de sindicat din cadrul Postei Cluj, Carol Sinka, a declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca au intrat in greva spontana angajatii de la cel putin sase oficii postale din Cluj-Napoca, Campia Turzii si Dej. "Peste o suta de angajati din cel putin sase oficii postale din Cluj-Napoca - oficiile nr. 1, 13, 11 si 6, dar si de la doua oficii din Campia Turzii si Dej - au declansat o greva spontana, in semn de solidaritate cu colegii din Bucuresti, dar si in semn de protest fata de diminuarea normelor de lucru.

"Este vorba despre angajatii din tura de dimineata care au incetat activitatea si au iesit in fata sediilor oficiilor, dar si de factori postali", a spus Sinka. El nu a putut preciza cat va dura actiunea de protest.

Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul, luni si marti

Ei sunt nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Bratianu.

Marian Ciubeica, liderul filialei Bucuresti a Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, a spus ca oficiile postale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 si 4 din Capitala sunt inchise in acest moment, alte unitati urmand sa fie inchise.

Presedintele filialei Bucuresti a SLPR sustine ca dupa protestele de luni nu a existat nicio reactie din partea conducerii Companiei Nationale Posta Romana, "nici macar un telefon", ceea ce face ca nemultumirea oamenilor sa creasca.

"Este pentru prima oara in 23 de ani cand se intampla asa ceva", a spus Marian Ciubeica.

Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul luni, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Bratianu.

Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana declara ca factorii postali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 si de la magazia Odoarei au iesit in fata unitatilor, refuzand sa plece pe teren. Bratianu preciza ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20 la suta.

Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile Postei Romane a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale. In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriinduse intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

"Conducerea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se arata intr-un comunicat al CNPR transmis "in contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale".

MOTIVELE PENTRU CARE ANGAJATII POSTEI ROMANE AU DECLANSAT PROTESTELE

Motivele invocate de ei: scaderea salariilor cu 50 la suta, conditiile dezastruoase de munca, dar si haosul, in care s-a prabusit Posta de stat. In loc sa se linisteasca, oamenii s-au infierbantat si mai mult, atunci cand sefii lor au incercat sa-i convinga sa inceteze greva.

"- Un singur WC la 50 de insi.
-Uitati, conditii...
-Sobolanii sunt la ei acasa.
-Uitati-va, domnule director, uitati-va, ne cad in cap fecalele
".

Angajatii oficiului postal din Piata Iancului au inceput protestul de luni, la ora 8:00 dimineata. Imediat acolo a aparut si o delegatie de la sediul central.

"- Am venit sa vad care este problema.
- Si nu stiti care este problema lor?
- Habar nu am.
- Nu stiti ca sunt nemultumiti?
- Nemultumiti suntem toti noi"
.

"- Cand ne ajunge cutitul la os atunci coborati si dumneavoastra de acolo?".

Postasii s-au plans ca pentru traseul de 3 km pe care il fac zilnic, cu o geanta grea pe umeri, primesc doar 800 de lei leafa.

"- Cat de grea este geanta dvs?
- Vreo 30 de kg
".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un WC la 50 de oameni si trasee de 3km cu gentile de 30kg, printre motivele grevistilor de la Posta
Un WC la 50 de oameni si trasee de 3km cu gentile de 30kg, printre motivele grevistilor de la Posta

Postasii nu mai suna nici macar o data. Peste 1500 de angajati ai Postei Romane, in special din Bucuresti, au incetat lucrul intr-un protest spontan.

Alegeri in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, au fost confiscate 350.000 de buletine de vot false
Alegeri in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, au fost confiscate 350.000 de buletine de vot false

Alegeri legislative tensionate, in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, Parchetul din tara vecina a confiscat 350.000 de buletine de vot false, lucru care a determinat partidele politice sa se acuze reciproc de frauda.

Proteste in Polonia fata de evacuarea unei tabere de tigani din Romania
Proteste in Polonia fata de evacuarea unei tabere de tigani din Romania

Activisti in domeniul drepturilor omului apara cateva zeci de romi din Romania a caror evacuare dintr-o tabara a fost solicitata in instanta de catre Primaria Wroclaw, in sud-vestul Poloniei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.