Angajații centrului de psihiatrie din Călărași amendați cu o sumă uriașă


Ultimul update: Luni 13 Ianuarie 2020 20:51
Data publicarii: Luni 13 Ianuarie 2020 20:43
Categorie: Stiri actuale
pacienti

Angajaţii Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, judeţul Călăraşi, unde bolnavii sunt hrăniţi cu pâine înmuiată în apă, margarină şi mezeluri, au fost amendaţi cu 7.600 de lei de inspectorii DSP

Ei au constatat nereguli privind condiţiile igienico-sanitare şi privind alimentaţia, transmite News.ro.

Echipa de conducere a Ministerului Sănătăţii a cerut ca inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Călăraşi să facă un control la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătăreşti, jud. Călăraşi, aflat în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi. Decizia a venit în urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini cu hrana oferită bolnavilor internaţi acolo, constând în bucăţi de pâine înmuiată în apă, margarină şi bucăţi de mezeluri.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari au constatat nereguli privind asigurarea în Centru a condiţiilor igienico-sanitare, dar şi a alimentaţiei. De asemenea, spaţiile de cazare ale beneficiarilor, precum şi sălile ocupaţionale sunt supraaglomerate, iar cadrele medicale nu colectează corect şi nu etichetează recipientele pentru deşeurile medicale periculoase rezultate din activitatea medicală.

"Meniul este prezentat zilnic la distribuirea alimentelor fără a exista un meniu săptămânal avizat de cadrele medicale de specialitate. Au fost verificate meniurile distribuite în perioada 03-10.01.2020 şi s-a constatat că felurile de mâncare au combinaţii necorespunzătoare hiperglucidice, nu există salate la mesele principale şi se asigură foarte puţine fructe, cantitatea de proteină animală este insuficientă, majoritatea felurilor de mâncare fiind compuse din legume. Aprovizionarea cu apă se realizează dintr-o sursă proprie pentru care nu există încheiat un contract de monitorizare a calităţii apei distribuită", scrie în comunicatul de presă transmis de MS.

Ca urmare, inspectorii sanitari au sancţionat angajaţii Centrului cu amenzi în valoare de 7.600 de lei, conform HG 857/2011, şi au stabilit un plan de măsuri care trebuie urmat de îndată.

"Astăzi, o echipă a inspectorilor de la DSP va continua controlul şi va verifica o serie de documente care se află la DGASPC Călăraşi. Concluziile finale ale acţiunii de control se vor comunica ulterior şi se vor stabili dacă se mai impun şi alte măsuri suplimentare", arată MS.

Poliţia Judeţeană Călăraşi a anunţat, sâmbătă, că s-a sesizat cu privire la apariţia în mediul online a unor imagini în care se vede cum pacienţii Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti primesc pâine înmuiată în apă la micul dejun şi a făcut verificări la faţa locului. Poliţiştii au fost însoţiţi de inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa alimentelor Călăraşi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi a anunţat că pacienţii internaţi în acest centru au probleme de hrănire, iar mâncarea trebuie pasată. În plus, DGASPC Călăraşi susţine că meniul pregătit de firma de catering ”respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini”. Cu toate acestea, instituţia a anunţat că va face o anchetă.

”Având în vedere informaţiile apărute în mediul online cu privire la aspectele constatate la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi a dispus efectuarea de verificări. O echipă mixtă, formată din poliţişti de investigare a criminalităţii economice şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi fac verificări în acest moment”, a transmis, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi.

Verificarea apare după ce jurnalistul Marin Badea a publicat pe contul de Facebook un clip video de 3 minute în care se vede cum pacienţii sunt hrăniţi la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti.

”Pâine înmuiată în apă, la care au adăugat o linguriţă de margarină şi o felie de salam, au primit cei 148 de beneficiari ai serviciilor se asistenţă medico-socială din Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Plătăreşti, drept mic-dejun, în cursul zilei de 10.01.2020. Aşa-zisa mâncare este livrată, în sistem catering, începând cu luna octombrie 2019, de firma Denisdea SRL, cu sediul social în Sighetul Marmaţiei, strada Constructorului, bloc 4, scara 1, etaj 4, judeţul Maramureş”, a scris jurnalistul pe blogul personal.

Potrivit acestuia, Consiliul Judeţean Călăraşi, prin biroul de presă, a precizat că este o practică obişnuită acest tip de hrănire:“Să nu ne mirăm dacă în vreun bol alimentar vedem felii de pâine înmuiate în apă. Ei nu pot înghiţi, au fost cazuri de înec. Protocolul alimentar aşa prevede, în toate spitalele, mâncarea este pasată”.

De altfel, şi reprezetanţii DGASPC Călăraşi au făcut referire, într-un comunicat de presă, la problemele de hrănire ale pacienţilor.

”În cadrul centrului sunt instituţionalizate persoane cu probleme neuropsihice grave şi accentuate cu nivel ridicat de afectare a devoltarii fizice şi mentale, dependente de îngrijirea altei persoane, care au insuficient dezvoltate abilităţile de bază şi autonomie personală, o parte dintre acestea prezentând şi probleme în ce priveşte hrănirea – masticaţie şi deglutiţie. În speţă, aceste persoane au nevoie de alimente care trebuie pasate pentru a putea fi mestecate şi înghiţite. Totodată, precizăm că firma de catering cu care instituţia colaborează are punct de lucru în Bucureşti şi asigură aceste servicii şi altor instituţii similare, pentru circa 800 beneficiari; meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician cu respectarea caietului de sarcini”, se arăta în comunicatul de presă.

Instituţia anunţa că, ”în vederea analizarii detaliate a întregului context în care s-a produs evenimentul, DGASPC Călăraşi va demara o anchetă internă pentru dispunerea măsurilor legale care se impun”.

În plus, instituţia comentează starea de agitaţie a unui beneficiar al centrului, surprinsă în imagini, şi precizează că se datorează prezenţei străine a jurnalistului în spaţiul pacienţilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01
Împreună, de dragul copilului

Misha și Connect-R au rămas în relații bune, de dragul Mayei. Misha: "Niciunul dintre noi nu va trăi toată viața singur."


12:40
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47