Angajări în Poliție. Cum va prinde hoții un viitor candidat: „Dă altcineva pontul și caut niște băieţi”
Se caută polițiști. Ministerul de Interne caută oameni pentru 412 posturi. Candidații sunt aleși din sursă externă, adică nu trebuie să aibă școală de profil, sau academia.
Dar locurile disponibile sunt în mediul rural, de ajutor de șef de post. Potrivit sindicaliștilor, avem un deficit de 40% de polițiști la nivelul țării.
Cristian are 42 de ani și este învățător în Copalnic Mănăștur, o comună din Maramureș. În totul județul este nevoie de șase ajutoare de șef de post. Bărbatul ar vrea să își încerce norocul, mai ales că la 24 de ani a dat examen și la poliție și la pompieri, dar a fost respins. Cu o statură atletică, este pregătit pentru munca de teren, însă trebuie să învețe teoria. Și în trecut, tot probele scrise i-au dat de furcă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: „Ştiţi care sunt îndatoririle sau drepturile unui agent de poliţie?”
Cristian Mihuș, localnic: „În temeiul legal nu ştiu, obligaţiile trebuie să fie în sprijinul cetăţenilor, munca nu se rezumă doar la dat de amenzi. Condiţia fizică, după cum vedeţi, mă ajută, trăiesc în mediul rural am activitate.”
În schimb Iulian Mirea, din Negoi, județul Dolj, nu se teme de nicio probă. Are 52 de ani și a fost gardian public. Visează de multă vreme la postul de polițist, mai ales că, spune el, are și fler pentru meserie.
Reporter: „V-ați pricepe să faceți anchete?”
Iulian Mirea, viitor candidat: „Cum să nu, câţi am alergat prin garduri, am alergat pe aici prin sat pentru o găină, săracu.”
Alţi candidaţi cred că se vor baza pe ajutoare.
Reporter: „Cum o să îi prindeți pe hoți?”
Viitor candidat: „Dă altcineva pontul și pot să caut niște băieţi care să îmi dea pontul, prin așa ceva trebuie să luăm legătura.”
Cătălin Popescu, şef de post Afumați: „În primul rând colegul trebuie să fie dedicat, să nu vină numai pentru bani. E o meserie care dacă o faci numai pentru bani…nu e...”
4.000 de poliţişti s-au pensionat în ultimul an, în timp ce în şcolile de poliţie au fost încadraţi doar 1000 de oameni. Deficitul este imens, spun sindicaliştii. Candidații trebuie să aibă, printre altele, peste 18 ani, permis de conducere și studii medii.
Mihaela Rădulescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova: „Să nu aibă antecedente penale cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea, să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani.”
Bogdan Bănică, lider Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie: „Se va ocupa de toate liniile de muncă şi aici vorbim de ordine publice, poliţie rutieră, cercetare penală, evidenţa populaţiei. Este cea mai complexă munca şi cam fiecare încearcă să cam fugă.”
Salariul este de 3.500 de lei net, la care se adaugă o normă de hrană. Candidații trebuie să treacă întâi probele psihologică, fizică și medicală şi apoi să susțină un examen de legislație, de tip grilă. Dacă sunt admişi primesc repartizarea şi încep munca. Apoi, pe parcursul a doi ani vor face niște cursuri. Înscrierile se fac online, iar examenul va avea loc pe 23 octombrie.