Anchetele "Romania te iubesc" dau roade. Mii de dosare pentru hotii de lemn

Dată publicare: 18-05-2011 18:13
Dată actualizare: 24-10-2012 11:59


Semnalele trase de reporterii "Romania, te iubesc" despre jaful din codru incep sa dea roade. Cel putin statistic, autoritatile anunta ca in primul trimestru al anului au deschis pe numele hotilor de lemn mii de dosare penale.

Autoritatile anunta cu surle si trambite ca au pornit razboiul cu traficantii de lemn. "Au fost inregistrate 2.686 de dosare penale. Comparativ cu primul trimestru din 2010, avem o crestere de 1.715 metri cubi de material lemnos confiscat. Au fost aplicate 7.350 de sanctiuni contraventionale", se lauda ministrul Apararii, Traian Igas.

Sa nu uitam insa ca multe dintre acestea controale au fost demarate abia dupa ce ProTv a demonstrat cat de dezastruoasa este situatia din padurile noastre.

In emisiunea "Romania, te iubesc" reporterii ProTv au aratat cum si cine fura ca-n codru. Toate imaginile din emisiune au ajuns si la Ministrerul de interne si la Ministerul Mediului. Oficialii vor acum sa modifice legea.

„Orice furt de lemne va fi considerat infractiune. Am aflat cu surprindere cand m-am uitat la procesele de anul trecut erau foarte multe 4,5, 4,8 si am aflat si de ce pentru ca de la 5 mc se considera infractiune. Pana la 5 metri cubi era contraventie. Si atunci vin cu aceasta modificare ca orice furt de lemne se va pedepsi penal", spune ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Pe de alta parte seful Romsilva, Valerian Solovaastru, a explicat cum se aplica legea in aceasta tara: "Furtul din padure nu este considerat de justitia romana o fapta foarte grava, ai toate sansele ...daca ai furat pana in 5 m cubi se plateste o amenda substantiala. Daca ai furat mai mult si este infractiune s-ar putea sa scapi cu un avertisment"

Si totusi politia se lauda. Acelasi ministrul de interne a venit cu precizarea ca jumatate dintre cele aproape 3.000 de dosare au primit deja neinceperea urmariri penale.

O solutie ar fi introducerea delictului de mediu in legislatie. Pe romaneste, taierea ilegala de padure sa fie considerata un atentat la siguranta noastra a tuturor.

Pana una alta hoti gasim in toate padurile. Furturile sunt mult mai mari decat datele prezentate ofical. Avem 500.000 de hectare neadministrate si ocupam ultimul loc in Europa la capitolul impaduriri.

Citeste si:

Romania, te iubesc! Padurile sunt macelarite ilegal sub nasul autoritatilor

Romania, te iubesc! Dezastrul din Maramures: hotii trag in tot ce misca

Romania, te iubesc! Padurile sunt macelarite ilegal sub nasul autoritatilor

Romania, te iubesc! Procuratorul de padure = relatii, influenta si tupeu

Romania, te iubesc! Dezastrul din Maramures: hotii trag in tot ce misca


VIDEO PROTVPLUS.RO