Anchetă la Sibiu, după ce o pacientă care a fost plimbată între spitale a murit


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 10 Ianuarie 2018 17:28
Categorie: Stiri actuale

Anchetă internă la Spitalul Judeţean din Sibiu, unde o pacientă de 39 de ani a murit pentru că ar fi ajuns prea târziu pe mâna medicilor.

Femeia s-a prezentat la unitatea de Primiri Urgențe, unde era mare aglomeraţie. Mama ei, care o însoţea, spune că asistentele au avertizat-o că va avea mult de aşteptat și nici măcar nu i s-a făcut o fișa.

Disperate, au plecat la Spitalul Militar din oraş. Ajunsă acolo, femeia era deja în stare gravă şi a fost retrimisă cu o maşină SMURD la unitatea de unde venise. Era însă prea târziu.

Femeia de 39 de ani suferise un tromboembolism pulmonar, adică arterele pulmonare erau obturate de unul sau mai multe cheaguri de sânge.

Avea dureri abdominale, vărsa, tremura şi abia se mai ţinea pe picioare. Mama ei povesteşte că, la unitatea de Primiri Urgențe, asistentele nu au vrut să-i dea o fişă să o completeze, aşa cum se procedează, pe motiv că au prea mulţi pacienţi.

Susţine că i s-ar fi recomandat să plece la Spitalul Militar, ceea ce a şi făcut. Acum, după moartea femeii, reprezentanţii Spitalului Judeţean susţin că femeia ar fi greşit şi că trebuia să rămână pe loc.

Camerele de supraveghere demonstrează că pacienta a stat la unitatea de Primiri Urgenţe doar 7 minute, iar reprezentanţii spitalului refuză să precizeze dacă în acest interval asistentă care face triajul a evaluat-o, măcar sumar, pe bolnavă.

Mama tinerei spune că au ajuns cu taxiul la spital. Nu ştie ce funcţie aveau cadrele medicale care le-au barat intrarea în camera de gardă şi au refuzat să o înregistreze pe pacientă.

Paraschiva Ciorgaru, mama pacientei decedate: "Păi ce să stau dacă nu au vrut nici să-mi dea să completez, să ştiu, să trag nădejde că îmi va veni rândul după o oră, doua, 5-6 . Că aşa ziceau că după 6 ore, aşa mi-au spus. Acum aud că de ce am plecat? Păi dacă nu îmi dai să completez, dacă tu vii la uşa mea şi nu vă dau nimic, mai stai la uşă?!"

Protocolul de triaj al pacienţilor prevede că persoanele care se prezintă la urgenţe trebuie evaluate PE LOC de un asistent medical cu experienţă. Acesta decide dacă şi cât mai poate aştepta pacientul. Cazurile grave pot ajunge în fata medicului imediat sau în maxim 15 minute.

Decebal Todoriță, purtător de cuvânt SCJU Sibiu: "S-a prezentat în unitatea noastră la ora 15:58 şi a părăsit unitatea la ora 16:05. Practic în acest interval de timp pacienta nu s-a înregistrat pentru a putea fi consultată. Imagninile dovedesc că pacienta şi aparținătorii au petrecut un timp extrem de scurt în unitatea Primiri Urgenţe."

Reprezentanţii spitalului recunosc ca pacientă a fost acolo, deşi nu este înregistrată. Nu precizează însă dacă asistentul de triaj a vorbit cu ea şi în ce categorie de urgenţă a încadrat-o. Ajunsă la spitalul militar, femeia a fost văzută de medic în mai puţin de 30 de minute

Doctor Sorin Ifrim, medic şef CPU Spitalul Militar de Urgenţă Sibiu: "Pacienta care era deja critică, necesitând un consult de specialitate la un centru superior. Spitalul judeţean Sibiu, s-a solicitat prin 112 transferul acesiei paciente. Pacienta a stat la noi în jur de o oră şi 15 minute, starea ei critică, dar staţionară".

Femeia a fost dusă înapoi la Spitalul Judeţean cu o maşină SMURD, la 2 ore şi jumătate dupoa ce plecase de acolo. A intrat în stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi salvată. Medicii spun că de multe ori aparţinătorii bolnavilor sunt insistenţi şi exagerează simptomele, pentru ca rudele lor să fie consultate mai repede.

Din păcate, din cauza acestor experienţe repetate, se poate întâmpla că tocmai cazurile grave să nu fie luate în serios.

O femeie a făcut peritonită și a murit, după ce a fost tratată doar pentru glicemie mărită
O femeie a făcut peritonită și a murit, după ce a fost tratată doar pentru glicemie mărită
VIDEO PROTVPLUS.RO
A murit în spital, dar familia nu a știut nimic. „Un medic a luat curajul şi mi-a spus”
De la parastas, direct la spital. Ce au pățit cinci persoane din Botoșani
Alertă ANPC: 1.6 tone de pește stricat, retras de pe piață. Marfa era din import
Măsurile luate pentru vizita Papei Francisc. Când se închid școlile și grădinițele
Fugar italian, prins după ce a jefuit o bancă din România. E rudă cu o celebră actriță
Cazul Emilia Șercan. Prorectorul Academiei de Poliție a demisionat
Un bărbat, tâlhărit în scara unui bloc din Galați. Ce a pățit atacatorul de 24 de ani
Virginel Iordache
Cum a ajuns senatorul PSD Virginel cu elicopterul în București: ”A amenințat, a țipat”
Şi-au montat camere de supraveghere în apartament. Ce au filmat a doua zi i-a şocat
Noi detalii despre moartea grefierei din Iași. Ce a scris în biletul de adio
Simulare de incident nuclear la Giurgiu. Ce ar face autorităţile în cazul unei ameninţări
O grefieră din Iași a murit, după ce s-ar fi aruncat de la etajul clădirii Parchetului
Reacția a zeci de elevi din 4 țări europene, după ce au ajuns în România