Anchetă la o şcoala din Iași, după ce directoarea a fost reclamată că bate elevii şi cadrele didactice

ancheta scoala
iStock

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a demarat o anchetă după ce directoarea şcolii din localitatea Bosia, Valeria Moisă, a fost reclamată atât de cadrele didactice, elevii şi părinţii din localitate, că este agresivă şi violentă.

Liderul USLIP Iaşi a declarat, în cadrul unei conferinţe susţinute miercuri, că a primit sesizări privind violenţe fizice şi psihice exercitate de directoarea şcolii din localitatea Bosia, Valeria Moisă, asupra profesorilor şi chiar a elevilor, scrie Agerpres

Conform declaraţiilor acestuia, un astfel de incident a avut loc chiar în timpul unei vizite efectuate cu vicepreşedintele filialei ieşene a USLIP, Vasile Mindirigiu, pentru a verifica reclamaţiile la adresa directoarei.

"În momentul în care am ajuns în incinta şcolii parterul era plin de copii, părinţi şi profesori. Doamna directoare când m-a văzut m-a apucat de mâini şi m-a împins brutal în faţă. Era într-o evidentă stare de surescitare. Am profitat de un moment de neatenţie din partea dumneaei şi am invitat afară câteva cadre didactice. În timp ce discutam a ieşit un copil căruia îi curgea sânge pe faţă. Mama venea din urmă şi mi-a spus: "Uitaţi, mi-a bătut copilul acum". Iniţial am crezut că a spus copilul ceva. Am întrebat ce s-a întâmplat. Copilul nu a spus absolut nimic. Pur şi simplu i-a ieşit în faţă. Am sunat la Inspectoratul Şcolar şi am solicitat să fie anulată toată manifestarea (....) Am încercat să evităm un pericol imediat. Exista probabilitatea să mai fie rănit cineva dintre copii, sau mai mulţi, sau chiar dintre profesori", a declarat Laviniu Lăcustă.

Unul dintre cadrele didactice de la Şcoala Bosia, Oana Danielevici, a declarat că directoarea Valeria Moisă şi-a schimbat atitudinea în urmă cu mai bine de un an.

Citește și
Politie Mexic
Jurnalist mexican, împușcat când asista la serbarea de Crăciun a fiului
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

"A fost un profesor bun. Nu am avut probleme. Pe parcursul anilor am observat schimbări dar în ultima perioadă s-a schimbat foarte tare. A început să folosească un ton foarte violent", a declarat Oana Danielevici.

La rândul său Bogdan Bârzoi, inspectorul general adjunct al ISJ Iaşi a relatat că "au fost câteva evenimente care s-au precipitat pe parcursul a câteva zile".

"Mai întâi a fost o solicitare din partea doamnei director pentru o oră de dirigenţie, deşi legea stabileşte foarte clar că pentru un director acesta ar fi fost un caz excepţional. De aceea Inspectoratul a refuzat. Apoi au fost două evenimente petrecute în aceeaşi zi. Pe 5 octombrie, un părinte a venit la Inspectorat şi a reclamat că doamna director i-a lovit copilul. Un telefon al liderului USLIP Iaşi, domnul Laviniu Lăcustă, care mi-a spus că este la Şcoala Bosia unde este o situaţie care depăşeşte toate limitele. Nu se poate să stai să te uiţi când se întâmplă aşa ceva", a declarat Bogdan Bârzoi.

Inspectorul general adjunct al ISJ Iaşi a declarat totodată că a dispus ca doi dintre inspectorii şcolari să meargă la Bosia pentru a verifica situaţia.

"A început şi o cercetare disciplinară şi am solicitat inspectorului general, care a şi dispus, să fie constituită o comisie de audit managerial pentru a vedea care este activitatea doamnei director. Am discutat personal cu cadrele didactice. Se pare că acest comportament, aceste derapaje au mai avut loc în anii precedenţi dar că s-au acutizat de la începerea anului şcolar. Am întrebat de ce nimeni din comunitate nu a sesizat Inspectoratul cu privire la comportament a fost că le-a fost frică sau că nu credeau că se rezolvă ceva", a declarat inspectorul general adjunct.

El a declarat totodată că pe toată durata cercetării disciplinare directoarea din Bosia nu s-a prezentat la niciuna dintre convocări, de fiecare dată motivând că este în concediu medical.

"Doamna director cred că a înţeles în sfârşit gravitatea celor întâmplate şi a demisionat din funcţie iar în consiliul de administraţie al ISJ a fost acceptată. Din punctul meu de vedere nu era nicio posibilitate de a rămâne pe funcţie. Toate atribuţiile au fost luate de un alt cadru didactic. Doamna poate rămâne profesor. Desfacerea contractului de muncă depinde doar de consiliul de administraţie al şcolii", a declarat Bogdan Bârzoi, inspectorul general adjunct al ISJ Iaşi.

Articol recomandat de sport.ro
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Keanu Reeves s-a făcut pilot auto! Cum s-a descurcat în prima cursă la profesioniști!
Citește și...
20 de elevi cu risc de TBC, la o şcoală din judeţul Buzău. Cine i-a îmbolnăvit
20 de elevi cu risc de TBC, la o şcoală din judeţul Buzău. Cine i-a îmbolnăvit

Alertă de TBC în localitatea Topliceni, dar şi la un colegiu din oraşul Buzău.

Jurnalist mexican, împușcat când asista la serbarea de Crăciun a fiului
Jurnalist mexican, împușcat când asista la serbarea de Crăciun a fiului

Un jurnalist mexican a murit, marți, după ce a fost împușcat în timp ce participa la petrecerea de Crăciun organziată de școala la care învăța fiul său.

Elev de 14 ani, dispărut fără urmă. Bunicii și profesorii îl descriu ca fiind copil-problemă
Elev de 14 ani, dispărut fără urmă. Bunicii și profesorii îl descriu ca fiind copil-problemă

Un elev de 14 ani din Hulubești, judeţul Dâmboviţa, a dispărut fără urmă. Adolescentul a plecat, luni dimineaţă, spre şcoală, dar nu a ajuns la ore şi nimeni nu ştie încotro s-a îndreptat.

Recomandări
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie
Românii își fură până și aerul pe care îl respiră. Păduri incendiate pentru a ascunde fraude sau plantate doar pe hârtie

Țara pădurilor pierdute, partea a III-a. Ca să extindă suprafața împădurită de pe teritoriul României, Ministerul Mediului a finanțat cu sute de milioane de lei plantarea a sute de păduri pe terenuri degradate.  

BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)
BEC a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă la alegerile prezidenţiale (Surse)

Biroul Electoral Central (BEC) a respins ca inadmisibilă a doua candidatură depusă de Diana Şoşoacă pentru alegerile prezidenţiale.

Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia.
Solicitarea lui Mircea Geoană după ce a fost acuzat că are legături cu Rusia. "Înseamnă că are o viziune diferită"

Candidatul independent la președinție, Mircea Geoană, și-a lansat, duminică, programul politic și a vorbit despre planurile și speranțele pentru țară. A răspuns și acuzațiilor despre legăturile, cu Rusia.