Anchetă la Jilava, după decesul fostului judecător Mustaţă. Dosar de moarte suspectă

poarta penitenciarului Jilava
Pro TV

Administraţia Naţională a Penitenciarelor va începe o anchetă internă la Jilava, după ce fostul judecător Stan Mustaţă a decedat în acest penitenciar.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut, joi, efectuarea unor controale la penitenciarele Jilava, Rahova şi Giurgiu, după decesul fostului judecător Stan Mustaţă.

Ministrul Justiţiei a confirmat, pentru AGERPRES, că a cerut efectuarea de verificări în toate unităţile de detenţie prin care a trecut fostul magistrat, care executa o pedeapsă privativă de libertate.

Fostul judecător Stan Mustaţă, condamnat la o pedeapsă de opt ani şi jumătate pentru luare de mită, a murit, miercuri, la Spitalul "Carol Davila", în urma unui infarct miocardic.

"În data de 8 august 2018, în jurul orei 22,00, s-a înregistrat decesul unei persoane custodiate de Penitenciarul Bucureşti - Jilava care se afla internată într-o reţea sanitară publică. Conform procedurilor legale, au fost dispuse următoarele măsuri anunţarea familiei persoanei decedate, informarea judecătorului de supraveghere a privării de libertate şi urmează a fi sesizate organele competente pentru cercetarea cauzelor şi împrejurărilor care au condus la producerea evenimentului. Precizăm că persoana custodiată era înregistrată în evidenţa unităţii penitenciare cu afecţiuni medicale cronice. De asemenea, la nivelul administraţiei locului de deţinere a fost demarată o anchetă internă", se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Citește și
Penitenciar
Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

În urma unei sesizări primite de la Spitalul Militar "Carol Davila", procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal de moarte suspectă.

Fostul judecător Stan Mustaţă a murit, miercuri, la Spitalul 'Carol Davila', în urma unui infarct miocardic, a declarat, joi, pentru AGERPRES, avocata lui, Lorette Luca, care a precizat că va face plângere penală împotriva conducerii Penitenciarului Jilava şi sesizare la Ministerul Justiţiei (MJ) cu privire la situaţia din penitenciare.

Luca a menţionat că a fost anunţată de soţia lui Stan Mustaţă miercuri seară.

"Mi-a povestit printre suspine şi lacrimi împrejurarea că ieri domnul Mustaţă a încetat din viaţă la 'Carol Davila', la spital, după ce fusese transferat din penitenciar în penitenciar, fără nicio motivaţie, fără nicio noimă, la 2 noaptea a fost transferat de la Jilava la Giurgiu, a vomat tot drumul, i-a fost foarte rău, la Giurgiu l-au dus la spitalul civil din Giurgiu, pentru că se afla într-o stare deplorabilă, l-au readus la Penitenciarul Jilava, l-au mai dus la un spital civil care nu avea dotările necesare, i-au montat un cateter când pe piciorul stâng, când pe piciorul drept, ulterior l-au readus în penitenciar, dânsul era sfârşit, era terminat, ca în final să-l ducă ieri la 'Carol Davila' la spital, unde s-a încercat montarea unui cateter performant, astfel încât să producă efectele necesare, numai că, din nefericire, în timpul intervenţiei, pentru că s-a demarat şi o dializă, domnul Mustaţă având probleme majore cu rinichii, s-a produs infarctul miocardic şi a decedat", a spus Luca.

Avocata a adăugat că Mustaţă avea probleme cardiace, renale, iar din ce ştie şi tumori maligne, care se pare că au evoluat. Ea nu crede că este vorba de culpă medicală în acest caz.

"Un om atât de bolnav, pe care-l plimbi la 2 noaptea, trezit din somn, îl urci în dubă, îl muţi de la un penitenciar la altul (...), este firesc să aibă o astfel de finalitate activitatea (...). Medicii au făcut tot ceea ce au putut şi în condiţiile pe care le-au avut. Din punctul meu de vedere, nu trebuie acuzaţi medicii", a afirmat Lorette Luca.

Totodată, ea apreciază că nu lucrătorii de la Penitenciarul Jilava sunt vinovaţi, ci conducerea unităţii.

"Vom formula plângerile necesare împotriva persoanelor responsabile, categoric vom formula plângeri penale împotriva conducerii Penitenciarului Jilava, pentru că, până la urmă, băieţii de la intervenţie care l-au luat la 2 noaptea l-au luat pentru că aşa au primit ordin, nu lucrătorii penitenciarului sunt vinovaţi, vinovat este cel care a dat ordin, care a dat dispoziţia de transfer (...) Am să fac sesizare la Ministerul de Justiţie vizavi de ce se întâmplă în penitenciare, o să solicit domnului ministru printr-un memoriu să dispună un control la ANP să vedem cum şi de ce oamenii sunt plimbaţi precum sacii de cartofi, de ce se încalcă dispoziţiile legale care precizează că executarea pedepselor privative de libertate trebuie făcută în raza de domiciliu pentru a se atinge scopul resocializării şi reintegrării celor condamnaţi, deci tot ceea ce e legal şi normal voi face în acest caz", a declarat Luca.

Fostul judecător Stan Mustaţă a fost condamnat în mai 2016 de Instanţa supremă la 8 ani şi 6 luni închisoare, el fiind acuzat că a cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluţii favorabile acestora.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Fostul judecător Stan Mustață a murit în închisoare, anunță avocata sa
Fostul judecător Stan Mustață a murit în închisoare, anunță avocata sa

Fostul judecător Stan Mustață, aflat în detenție pentru luare de mită, a murit miercuri seara, în urma unui infarct miocardic, potrivit avocatei sale.

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților
Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

Surse din Administrația Penitenciarelor, citate de News.ro, au declarat că fostul senator PSD Dan Şova a fost transferat la Penitenciarul Jilava, unde este protejat de restul deținuților.

Deţinutul evadat vineri de la Jilava a fost prins. Unde se ascundea în Capitală
Deţinutul evadat vineri de la Jilava a fost prins. Unde se ascundea în Capitală

Deţinutul care a părăsit vineri punctul de lucru situat în sectorul 5 a fost prins, a declarat duminică pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bucureşti Jilava, Cristian Erving Micu.

Ministrul Justiţiei şi omologul său croat au vizitat Penitenciarul Bucureşti - Jilava
Ministrul Justiţiei şi omologul său croat au vizitat Penitenciarul Bucureşti - Jilava

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi omologul său croat Dražen Bosniakovic au vizitat luni Penitenciarul Bucureşti - Jilava,

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.