Cazul tinerei care a murit in numele religiei. Martorii lui Iehova spun ca refuzul transfuziei este o decizie personala

Dată publicare: 13-11-2015 13:00
Dată actualizare: 16-11-2015 07:04


Politistii fac cercetari pentru omor in cazul revoltator al tinerei de doar 20 de ani, din Suceava, care s-a stins dupa ce parintii sai, adepti ai cultului ''Martorii lui Iehova'', nu au fost de acord sa i se faca transfuzie de sange.

La randul ei, la 18 ani, fata si-a dat acordul, in scris, ca refuza acest gest salvator, fara sa stie ca intr-o zi va fi victima unui accident de tren. Acum, medicii au hotarat sa ignore parerea familiei si s-o opereze, insa n-au mai apucat. Pacienta a murit, in clipa in care urma sa fie transferata la un spital din Iasi.

Georgiana si parintii ei au aderat in urma cu cativa ani la cultul Martorii lui Iehova. S-au botezat si au semnat toti trei ca refuza transfuziile de sange, transplantul sau donarea de organe.

"Principalul motiv pentru care noi nu acceptam sange este de natura religioasa. Atat in Vechiul, cat si in Noul Testament gasim porunca clara de a ne abtine de la sange. De asemenea, pentru Dumnezeu, sangele reprezinta viata. Asadar, noi nu acceptam sange deoarece ne dovedim ascultarea pentru Dumnezeu si ii acordam respectul cuvenit in calitate de Datator al vietii", astfel isi motiveaza convingerile pe site-ul oficial martorii lui Iehova.

In cazul Georgianei transfuzia si implicit interventia chirurgicala puteau sa ii salveze viata. Pierduse mult sange si avea fracturi de sold si de picior. Ca sa suporte durerile i-au indus coma.

Tiberius Bradatean, director medical Spitalul Judetean Suceava: "Ne puneam problema ca incet-incet se stabilizeaza functia respiratorie si pentru a putea suporta cele doua interventii chirurgicale, era absolut obligatorie transfuzia. In aceste conditii am gasit cale alternativa de administrare de produse de fier si vitamica C care au stimulat functia de productie de sange."

Legea spune ca "in cazul in care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate".

Joi, comisia intrunita la spitalul judetean Suceava a decis sa treaca peste cuvantul parintilor, pentru ca medicii sa poata sa salveze pacienta.

Tiberius Bradatean, director medical Spitalul Judetean Suceava: "Era stabilizata, dar statea in suspensie, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, era a treia oara cand aveam refuzul, decizia este declinata unei comisii. S-a constituit comisia care a spus: fara sange nu putem merge mai departe. Familia a cerut un timp de gandire."

Cand au vazut ca medicii trec peste convingerile lor religioase parintii au cerut transferul fiicei la Spitalul Universitar din Iasi. In timpul transportului pana la ambulanta Georgiana a intrat in stop cardio-respirator si s-a stins.

Maria Rusu Lucescu, avocatul familiei: "Din punctul meu de vedere a fost respectata legea, dreptul pacientului, in momentul botezului au semnat o directiva medicala, ea a decis majora fiind ca nu doreste transfuzie de sange."

Insa Directia de Sanatate Publica si Avocatul Poporului verifica daca a fost respectat dreptul la viata al pacientului. Iar politistii s-au autosesizat si au deschis dosar penal pentru omor.

Contactati de reporterii Stirilor Pro TV, reprezentantii Organizatiei Martorii lui Iehova se leapada de orice vina. Ei spun ca incurajeaza refuzul transfuziilor de sange, dar acesta e pana la urma o decizie personala, si nu una impusa de religie.

Georgiana ajunsese la spital in urma cu o saptamana dupa un accident rutier. Era soferita incepatoare, iar la o trecere la nivel cu calea ferata i s-a oprit motorul si masina a fost izbita de tren. Tatal ei, a reusit sa se salveze.

In 2011 o femeie de 30 de ani din Baia Mare, adepta a martorilor lui Iehova, a murit la spital dupa ce medicii i-au respectat decizia si nu i-au facut transfuzie de sange.

Doctorii spun ca nu au ce sa faca atunci cand pacientul este major si constient. In cazul in care este inconstient si major, decizia o iau rudele de gradul intai. Si exact ca in cazul Georgianei, conform legii pacientului se intruneste o comisie de arbitraj.


VIDEO PROTVPLUS.RO