Anchetă în cazul incendiului de la Spitalul de Psihiatrie Craiova. De unde ar fi avut o pacientă brichetă
Poliția a deschis un dosar penal și se fac mai multe anchete, după incendiul declanșat luni seară la Spitalul de Psihiatrie din Craiova.
O pacientă izolată și nesupravegheată a dat foc unei saltele într-un salon la parter. Trei medici, aflați un etaj mai sus s-au speriat de foc și au sărit pe geam. Au ajuns la spital cu multiple fracturi, iar pompierii sesizați la 112 au sosit inițial la Spitalul de Copii, întrucât au confundat psihiatria cu pediatria.
Flăcările și fumul au cuprins Spitalul de Psihiatrie din Craiova. O pacientă în vârstă de 55 de ani internată într-un izolator, la parterul clădirii, a aprins cu bricheta o saltea.
Anca Tudor manager, Spitalul de Psihiatrie Craiova: „Ancheta merge pe varianta că această brichetă a fost plasată sau data pacientei respective de către un pacient din spital. Li se face un control doar la internare.”
Acum, șefii spitalului au ajuns la concluzia că pacienta nu trebuia să fie izolată. În plus, în izolator nu a fost supravegheată. Șeful de secție a fost amendat cu 2.500 de lei.
Anca Tudor manager, Spitalul de Psihiatrie Craiova: „Teoretic, ea nu trebuia să stea, trebuia în salon, nu în izolator, trebuia să fie monitorizată din 15 în 15 minute, lucru care s-a făcut, dar nu cum spune procedura. Nu era un pacient agresiv, era vorba de un pacient care deranja ceilalți pacienți, vorbea.”
Un etaj mai sus, trei medici aflați în camera de gardă, în colțul opus al clădirii, îngroziți de fumul care năvălea pe hol, au sărit pe geam. Toți s-au ales cu fracturi. Unul dintre ei are nevoie de operație.
Cristina Geormăneanu, director medical, purtător de cuvânt Spitalul de Psihiatrie din Craiova: „Este vorba de fractură la nivelul calcaneului.Tot fractură de calcaneu a avut și cealaltă victimă. Cea de a treia victimă a suferit un traumatism de antebraț stâng cu fractură de radius.”
Medicii și asistentele au încercat să stingă incediul până la sosirea pompierilor, care au nimerit mai întâi în curtea Spitalului de Copii, întrucât au confundat pediatria cu psihiatria. În cele din urmă, incediul a fost lichidat. Pacienții nu au fost afectați.
Bogdan Vlăduțoiu, împuternicit inspector șef ISU Dolj: „Este vorba de trei rezerve, care au fost afectate de incendiu, în care era erau cazați câte un pacient."
Acum se fac anchete, iar poliția a deschis un dosar penal.
Din nou vorbim despre bâlbele și bolile instituțiilor care ar trebui să se ocupe de siguranța și sănătatea noastră. În ultima vreme, incendiile din spitale devin obișnuință. Dacă ar exista sisteme de avertizare și stingere, multe nenociri ar putea fi evitate. Din păcate, autoritățile locale și cei care răspund de sănătate par neputincioși și depășiți, iar prețul se calculează de multe ori în vieți pierdute.