Analiză. Care sunt modificările controversate aduse Codului Penal în Comisia Iordache

Ultimul update: Luni 02 Iulie 2018 19:22
Data publicarii: Luni 02 Iulie 2018 19:06
Categorie: Justitie

Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache a aprobat luni şi alte modificări controversate ale Codului Penal. Astfel, toţi cei acuzaţi de fapte de corupţie care achita prejudiciul ar putea scăpa mai uşor cu pedepsele reduse la jumătate.

Iar cuvântul "penali" ar trebui să iasă din vocabularul unor oficiali, cum ar fi preşedintele Klaus Ioahnnis, care riscă închisoarea dacă îl folosesc până la pronunţarea unei hotărâri definitive.Aleşii jurişti din comisia Iordache au înjumătăţit condiţionat pedepsele pentru cei acuzaţi de fapte precum abuz în serviciu, folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, uzurparea funcţiei sau neglijenţă în serviciu. Condiţia este ca în orice fază a procesului oricare dintre cei acuzaţi să achite prejudiciul stabilit de procurori sau de instanţă.

Ion Stelian, deputat USR: "Aceste persoane vor strânge bani să plătească prejudiciul şi vor scăpa foarte uşor"

La articolul 308, după alineatul (2), se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6) cu următorul cuprins:(3) Dacă infracțiunile prevăzute la art. 295 și 297-300 au produs un prejudiciu material, iar făptuitorul acoperă integral prejudiciul cauzat, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, limitele prevăzute la alin. (2) se reduc la jumătate. (4) Dispozițiile alin. (3) se aplică tuturor persoanelor care au comis împreună una dintre faptele prevăzute de alin. (1), indiferent dacă plata a fost efectuată doar de unul sau o parte dintre aceștia.

Ca să descurajeze denunţurile, aleşii au modificat articolul legat de darea de mită. Dacă persoana care a dat banii recunoaşte fapta într-un an de zile nu mai este pedepsită. După un an însă, denunţătorul nu mai beneficiază de clemenţă cum era până acum.

Alineatul (3) al articolului 290 se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă faptă mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia."

Şi traficul de influenţă a căpătat o nouă formă. Nici un politician sau demnitar nu va mai putea fi acuzat chiar dacă sunt dovezi că a promis că va interveni pe lângă un funcţionar al statului. Aleşii au stabilit că fapta se va incrimina numai dacă promisiunea este urmată de intervenţie.

Stelian Ion, deputat USR: "Aşa cum aţi formulat, foarte mulţi vor intra la înşelăciune, nu la trafic. Înseamnă că unii dintre cei despre care instanţa nu poate dovedi că au avut vreo influenţ  nu vor mai putea fi acuzaţi de trafic de influenţă deşi au fost prinşi luând bani. Vi se pare normal? "
Eugen Nicolicea, deputat PSD: ”Pentru înşelăciune"
Stelian Ion, deputat USR: "Dar nu e influenţă că ei au influenţă asupra acelor persoane. Înşelăciunea e când nu ai influență."

Traficul de influență: (1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a îl determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Aleşii au redefinit grupul infracţional, prin care se înţelege: "... grupul structurat, format din 3 sau mai multe persoane, care există pentru o perioadă şi acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.”

În premieră absolută, parlamentarii au definit în codul penal şi ce nu înseamnă grup infracţional şi anume: ”... grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului."

Iar Opoziţia a atras atenţia că vor scăpa infractorii care dau o singură lovitură de exemplu. "Dacă se constituie o bandă şi fac trafic cu câteva camioane de droguri e în regulă, nu e grup infracţional", a susținut Stelian Ion.

Potrivit modificărilor aduse codului penal, preşedintele Klaus Iohannis riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare dacă va mai folosi termenul "penali" la adresa celor care care sunt inculpaţi, dacă procesul nu s-a terminat. De altfel, niciun funcţionar public nu se va mai putea referi la o persoană urmărită penal sau judecată ca fiind "penală" până când nu va exista o condamnare definitivă.

"Fapta funcționarului public care înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca și cum acesta ar fi fost condamnată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă declarația se face în numele unei autorități publice pedeapsa se mărește cu o treime."

În plus, funcţionarii sau magistraţii care divulgă informaţii din dosarele penale riscă amendă sau chiar închisoarea. Ca să devină lege, toate aceste modificări adoptate de comisia Iordache trebuie să fie votate în Senat, apoi în Camera Deputaţilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Alexandra Ojog, cea mai in forma femeie din Romania
Cea mai fit mamica de la Ninja Warrior. Alexandra Ojog arata senzational

10:20
LA MARUTA
Cascadorul Ștefan Costache, provocarea ”Ninja Warrior”
Află cum a fost pentru el experiența Ninja Warrior, câte sporturi face și care au fost adevărații susținători ai cascadorului.

07:11
LA MARUTA
Saveta Bogdan, provocarea branzei fermentate
Provocare culinara pentru Emil Regle. Ce specialitati a gustat, legat la ochi?

05:27
LA MARUTA
Andrei Aradis, Intre actorie si asociatia de locatari
Andrei Aradis, protagonistul serialului VLAD, care va incepe in curand pe PRO TV, a vorbit in exlusivitate pentru emisiunea La Maruta

09:56
LA MARUTA
Corina Caragea, calatorie fascinanta in Japonia
A calatorit pana in Japonia! Simona Caragea ne-a povestit cum a fost experienta

05:53
LA MARUTA
Magicianul Robert Tudor, sezantie in Bali
Salutari pentru Maruta, chiar din Bali! Magicianul Robert Tudor nu s-a lasat si a facut spectacol pe o plaja.

04:54
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
VORBESTE LUMEA
Speak si Stefania dau testul iubirii
Speak și Ștefania sunt împreună de un an și cinci luni

10:01
VORBESTE LUMEA
Personalitatea femeii in functie de zodie
Nicoleta Svârlefus a vorbit despre fiecare zodie și de modul în care acționează personalitatea asupra comportamentelor

15:05
LAS FIERBINTI
Dorel, prima comanda la firma Giani Per Pedes
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:21
Grigore Leu
Moartea misterioasă a unui episcop, anchetată după 60 de ani. Cine a fost Grigore Leu
Dosarul protestului de pe 10 august. Parchetul General cere desecretizarea documentelor
Un protestatar s-a autodenunțat pentru că l-a huiduit pe Valer Dorneanu
Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie
Registrul Național de Transplant, administrat 12 ani de o firmă privată. Șefa ANT, plângere la DIICOT
Cum a motivat instanța achitarea lui Tăriceanu în dosarul în care a fost judecat pentru mărturie mincinoasă
Cătalin Sindile, parchet
Violențele de la protest: trei șefi din Jandarmerie au fost puși sub învinuire
Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate
CCR a amânat pentru octombrie discutarea sesizărilor referitoare la Codul administrativ
Adina Florea, propusă ca şefă a DNA, audiată la Parchet în dosarul protocolului lui Vâlcov
Augustin Lazăr: De 36 de ani am fost evaluat foarte bine, nu mi-e teamă de revocare
Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum