Analiză a comportamentului cumpărătorilor: românii, volatili atunci când vine vorba de finanțele lor
Deși suntem într-o perioadă în care ar trebui să fim cât se poate de cumpătați cu bugetul lunar, în continuare, cei mai mulți dintre români, fac cheltuieli, fără un plan bine stabilit.
Ne place să cumpărăm tot felul de lucruri, chiar dacă, în realitate, nu avem nevoie de ele. Asta arată o analiză a comportamentului cumpărătorilor din mai multe țări europene.
Cifrele ne arată că românii sunt mult mai volatili atunci când vine vorba de finanțele lor. Ne plac cumpărăturile, dar și să trăim momentul, așa se face că, la capitolul economii, nu stăm foarte bine. Pentru a înțelege mai bine atitudinea oamenilor față de bani, cercetătorii au împărțit participanții la studiu în șase categorii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1. Stăpânii lumii: cheltuiesc bani rapid pe ceea ce își doresc, fără control. Aici, suntem, paradoxal, pe primul loc, având în vederele nivelul de trai din România. În urma noastră sunt bulgarii, ungurii, portughezii, slovenii, spaniolii și britanicii, mult mai prudenți și cu o educație financiară mai cumpătată.
2. Scepticii: nu le place să investească sau să se ocupe de bani și consideră că e mai bine să țină economiile în casă. Aici stăm mai bine, fiind depășiți, printre altele, de unguri și spanioli, care au mai puțină încredere în instituțiile financiare decât noi.
3. Supraviețuitorii: trebuie să-și planifice cheltuielile cu atenție, dar, pentru că au un buget limitat, se întâmplă să cheltuiască aproape imediat toți banii obținuți.
4. Bogații: își controlează banii și cheltuielile, dar banii sunt doar un mijloc pentru atingerea unui scop și pentru că îi au, nu-și fac griji pentru ziua de mâine.
5. Visătorii: și-ar dori să aibă multe, dar deocamdată nu prea au și, astfel, nu gestionează banii în mod serios.
6. Eficienții: își gestionează în mod conștient banii, folosesc oferte promoționale, își planifică cheltuielile și investesc capital. Nici aici nu stăm prea grozav.
Concluzia: în România oamenii au dificultăți în a economisi bani, dar nici cheltuirea acestora nu le face prea multă plăcere.
Reporter: S-a întâmplat vreodată să primești banii și în 10-15 zile să nu mai ai nimic?
Fată: „Da, da. Poate chiar și mai repede de atât.”
Reporter: Mergi și cumperi indiferent de preț?
Fată: „Da, da.”
Reporter: Bani de-o parte la finalul lunii?
Fată: „Nu, nu prea, nu punem.”
Fată: „Cred că mă încadrez la bogați, nu prea mă interesează atât de mult banii, pentru că am mereu surse de venit. Nu prea stau să mă gândesc prea mult la ei.”
Ioan Hosu, sociolog: „Asta arată, de fapt, o încredere scăzută în bănci, scheme de investiții, asta ar putea duce la o problemă gravă pe termen lung, banii la saltea nu produc alți bani, de obicei sunt erodați de inflație, în primul rând.”
Lucian Fanea, economist: „Dacă reușim lunar să economisim măcar 20% din venitul adus în casă, cred că ar fi un prim pas să mergem înainte și să punem niște bani de-o parte pe o perioadă mai lungă de timp. O sumă mai mare este mai greu de crezut pentru că, la venituri mai mici, nici nu poți pune sume foarte mari.”
Studiul a mai arătat și faptul că 51 la sută dintre români au renunțat la banii cash, iar atunci când vor să plătească, folosesc cardul sau alternativele digitale.