Ana Birchall, interimar la Justitie, se intalneste cu sefii Parchetelor. "Nu este nicio agenda ascunsa"

Dată publicare: 13-02-2017 10:08
Dată actualizare: 16-02-2017 07:18


Ministrul interimar al justitiei nu pierde timpul si luni ii va invita la discutii pe sefii din sistemul judiciar.

Ana Birchall vrea sa continue demersurile predecesorului sau, Florin Iordache, si, de aceea, ii cheama la masa dialogului pe sefii parchetelor. Corespondentul ProTV, Ovidiu Oanta, vine cu detalii in direct de la Ministerul Justitiei.

Birchall vrea sa discute cu sefii Parchetelor despre problemele din sistemul judiciar, dar mai ales despre necesitatea modificarii Codurilor Penale. Ea a spus ca dialogul cu magistratii va fi “permanent”. Insa pana la acest moment, nici seful Parchetului general, nici cei ai DNA si DIICOT nu au primit aceasta invitatie.

Ana Birchall a afirmat, vineri, ca a inteles mesajul transmis de cetateni si preocuparile exprimate de partenerii externi ai Romaniei, iar mandatul sau va fi unul bazat pe dialog, afirmand ca doreste ca la inceputul saptamanii viitoare sa organizeze intalniri cu CSM, DNA si DIICOT.

"Inteleg asteptarile legate de acest portofoliu si eu cred ca impreuna, printr-un dialog transparent, cinstit, constructiv, putem sa gasim toate solutiile pentru bunul mers al justitiei (...). Inteleg sensibilitatea creata in jurul acestui portofoliu, am inteles si mesajul tuturor celor care s-au exprimat in spatiul public, am inteles si preocuparea partenerilor nostri externi si va asigur ca, printr-un dialog cu toti cei care vor sa vina la aceeasi masa, putem sa gasim solutiile necesare pentru bunul mers al justitiei", a declarat Birchall vineri la sediul Ministerului Justitiei, inainte de preluarea mandatului de la Florin Iordache.


Birchall a precizat ca nu are nicio "agenda ascunsa" si ca invita orice persoana care are un cuvant de spus pentru bunul mers al justitiei sa transmita solutii.  "Dupa ce voi avea un dialog corect, cinstit, profesionist pe baza expertizei tuturor celor care au un cuvant de spus in domeniul justitiei, eu sunt convinsa cu totii o gasi cele mai bune solutii. (...) Nu este nicio agenda ascunsa, am venit aici cu cea mai buna credinta sa-mi pun in slujba expertiza pe care eu o am de om al dreptului si cred ca cu totii, si va invit si pe dumneavoastra mass-media, societatea civila, pe orice persoana care are un cuvant de spus pentru bunul mers al justitiei sa stiti ca sunt foarte deschisa la orice solutie, dar solutia finala tot in Parlament trebuie sa fie pentru ca este forul democratic al oricarei societati", a mentionat ministrul interimar al Justitiei.

Ea a mai subliniat ca in aceasta perioada misiunea este de a asigura buna functionare a activitatii curente a ministerului.

Ulterior, Ana Birchall a sustinut ca pozitia Guvernului privind OUG 13 este clara si oficiala si va fi sustinuta si in Parlament, actul normativ a fost abrogat, si a subliniat ca-si doreste un dialog cu toti factorii implicati pentru gasirea celor mai bune solutii pentru bunul mers al justitiei, inclusiv pe tema Codurilor penale.

"Asa cum v-am spus si ieri (vineri - n.r.), suntem intr-un proces de evaluare a prioritatilor, atat din minister, cat si a prioritatilor din domeniul justitiei. Si, asa cum v-am spus si ieri si accentuez si astazi, imi doresc foarte mult sa ne asezam cu totii la aceeasi masa, astfel incat sa gasim cu cele mai bune solutii pentru bunul mers al justitiei", a declarat Ana Birchall, sambata, la Ministerul Justitiei.

Ea a reluat ca de luni va incepe dialogul pe temele deja anuntate.

"O sa incerc si sper sa reusesc sa vorbesc cu toata lumea, inclusiv cu mediul civic, cu jurnalistii care sunt acreditati pe domeniul justitiei, cu ONG-urile, cu asociatia judecatorilor, cu Uniunea judecatorilor, practic cu toata lumea", a precizat Birchall.

Ministrul interimar al Justitiei a dat asigurari ca nu va lua nicio masura care sa impiedice lupta anticoruptie.

"Este un lucru asumat de noi, e asumat de Guvernul nostru, daca va uitati in programul de guvernare. Suntem intr-o perioada de evaluare a prioritatilor care trebuie puse in aplicare in perioada imediat urmatoare. Si aseara imi spunea un coleg din minister sa ne uitam foarte atent la infrastructura din instante, sunt lucruri in derulare, sunt proiecte. Atat cat o sa pot eu sa fac in aceasta perioada, o sa fac asa cum am facut dintotdeauna, cu aceeasi buna-credinta, responsabilitate, profesionalism, cu aceeasi exigenta", a sustinut Birchall.


VIDEO PROTVPLUS.RO