Noua eră a angajărilor. Amprenta digitală, mai importantă decât tradiționalul CV


Ultimul update: Vineri 17 Mai 2019 20:17
Data publicarii: Vineri 17 Mai 2019 19:19
Categorie: Stiri Economice

Evoluția tehnologiei și a rețelelor sociale a schimbat modul în care se fac angajările. Companiile mari folosesc rețelele profesionale pentru recrutări și verifică, prin intermediul site-urilor de specialitate, amprenta digitală a fiecărui candidat.

Asta înseamnă că orice postare din social media se poate întoarce oricând împotriva noastră. În același timp, un profil online impecabil deschide multe uși.

Cu peste 3 milioane de utilizatori activi în România, Linkedin este a doua rețea de socializare, ca număr de utilizatori, după Facebook. Este recunoscută drept platforma profesioniștilor, iar specialiștii în resurse umane susțin că aceasta este principala formă de recrutare online din țara noastră.

„Cred că orice persoană care își dorește un job, o carieră profesională, ar trebui să fie pe Linkedin și ar trebui să aibă o bună prezență online pentru că nu se verifică doar contul de Linkedin, se verifică și alte rețele sociale”, spune Oana Ciornei, specialist HR.

„Ne uităm să vedem dacă este interesat de dezvoltare personală și este un mare plus pentru candidați. Vedem ce publicații citesc, ce muzică ascultă”, spune Leonard Rizoiu, specialist HR.

Mai nou, există și soft-uri specializate, care scanează amprenta digitală a posibililor angajați după anumite cuvinte cheie.

„Face o căutare pe rețelele sociale, pe Google, site-uri publice și scanează diverse comportamente negative. Noi, spre exemplu, am găsit un executiv care consumase substanțe interzise la o petrecere într-o poză. Nu știm dacă era fake sau o glumă. O imagine face cât 1000 de cuvinte”, spune Oana Ciornei, specialist HR.

Este urmărit inclusiv istoricul litigiilor, iar cei care au intentat procese împotriva foștilor angajatori au șanse mai mici să fie recrutați.

Potrivit unui studiu global, 59% dintre angajați aleg să își ascundă activitatea din social media de șefii lor, iar 54% dintre aceștia nu doresc să dezvăluie aceste informații nici măcar colegilor. În timp ce 64% dintre cei care dețin un loc de muncă recunosc că accesează zilnic site-uri care nu au legătură cu ceea ce fac la serviciu, iar 5% dintre ei au mărturisit că activitatea din mediul online le-a afectat iremediabil cariera.

Inclusiv companiile sunt mult mai expuse acum în mediul virtual. Angajații pot raporta comportamentul nepotrivit al superiorilor pe site-uri de specialitate. Comentariile sunt anonime și îi ajută pe cei care sunt în căutarea unui loc de muncă să-și facă o idee despre programul de lucru și atmosfera din anumite firme.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

La cât ar crește salariul minim în România, după formula propusă de Frans Timmermans
Care sunt cele mai căutate joburi. Firma la care vor să lucreze mii de români
Motivul pentru care șomerii au făcut cozi la Bursa locurilor de muncă. Patronii sunt revoltați
VIDEO PROTVPLUS.RO