Ampla operatiune de deshumare intr-un cimitir din Ploiesti. 236 de morminte vor fi deschise

Ultima actualizare: 17-06-2016 00:22

In cimitirul Bolovani din Ploiesti a inceput marti o ampla operatiune de deshumare care va dura o luna.

236 de morminte in care se afla soldati nemti cazuti in cel de-Al Doilea Razboi Mondial vor fi deschise, iar ramasitele pamantesti vor fi mutate la Iasi, intr-un cimitir dedicat eroilor germani.

Aceeasi soarta o vor avea toti soldatii nemti care odihnesc in diverse locuri din tara noastra. Statul German doreste sa-i grupeze in doua cimitire - la Iasi si Bucuresti - pentru a inlesni comemorarea lor.

O buna bucata din Cimitirul Bolovani din Ploiesti este ocupata de soldatii nemti cazuti in aceasta zona, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Solicitarea ca ramasitele lor sa fie deshumate a fost facuta in urma cu 20 de ani de statul german. A durat insa pana cand autoritatile romane au dat toate avizele necesare unei operatiuni de o asemenea amploare.

Nicoleta Gheorghe, Uniunea Cultul Eroilor: Este o operatiune de durata pentru sunt printre cele mai multe morminte din tara aici

Actiuni similare vor avea loc in mai multe cimitire ale eroilor din tara. Ramasitile soldatilor nemti vor fi reinhumate la toamna in locuri special amenajate la Iasi si Bucuresti. In acest fel, Statului German ii va fi mai usor sa ii comemoraze.

Barbat: Laudabil din partea statului ca ii strange ca sa ii cinsteasca...

Barbat: Era mai bine sa ii fi lasat aici unde au si murit...

Pana la reinhumare, osemintele vor fi pastrate intr- un depozit la Chisinau. Cheltuielile intregii operatiuni sunt suportate de Statul German dar sunt sprijinite si de garnizoanele romanesti pe teritorul carora se afla cimitirele eroilor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO