Amenințați cu un blocaj total pe șantiere, statul va ajuta financiar constructorii pentru a continua proiectele
Amenințați cu un blocaj total pe șantiere, din cauza prețurilor uriașe pentru materiale, constructorii primesc ajutor. Statul le va acoperi o parte din scumpiri pentru a putea continua proiectele.
Antreprenorii spun că măsura îi ajută doar pentru proiectele derulate cu bani de la buget și așteaptă măsuri similare și pentru lucrări făcute cu fonduri europene.
Din cauza scumpirii materialelor, mai mulți constructori au fost nevoiți să continue lucrările doar cu ce mai aveau prin depozite. Alții au oprit lucrul. Este cazul unor șantiere mari, precum o porțiune de 13 kilometri din autostrada A1 Lugoj-Deva, pentru care costul a ajuns dublu. La fel s-a întâmplat și cu drumul județean dintre Timișoara și autostradă. Iar în țară, renovările mai multor școli și spitale bat pasul pe loc.
„Pentru circa 51% din contractele în derulare au fost transmise notificate către beneficiari prin care au semnalat că se vor sista lucrările, iar 30% au oprit deja lucrările pentru că nu pot suporta diferențele de preț”, a declarat un reprezentant al Patronatului Societăților de Construcții.
Numai în primele trei luni din an, prețul metalului a crescut cu 70%, cimentul - cu 20%, iar manopera a avut creșteri similare. La acestea se adaugă scumpirile la fier, bitum, cărămidă, lemn, energie și carburanți. Dacă ne uităm pe ultimun an, fier-betonul și-a dublat prețul, iar bitumul a ajuns la o creștere de 120%. Pentru lemn, scumpirea e de 80%.
Din bani de la buget, vor fi ajustate facturile depuse de constructori, spune ministrul Lucrărilor Publice. 1,7 miliarde de lei sunt alocați pentru continuarea lucrărilor afectate de scumpirile fără precedent la materiale de construcții și forță de lucru.
„Dacă nu am fi dat această ordonanță de urgență, exista riscul blocării anumitor contracte, anumitor investiții, intrarea în faliment a anumitor antreprenori, în mod categoric Guvernul își dorește ca aceste proiecte să continue”, a declarat ministrul Lucrărilor Publice.
Banii acordați acum de stat ar acoperi doar restul de executat pentru lucrările finanțate din bugetul național. Constructorii așteaptă însă o altă ordonanță, care să regleze facturile și din proiectele din bani europeni. Acestea înseamnă două treimi din totalul investițiilor din România în momentul acesta.