Amendă de sute de mii de lei dată de ANSVSA unui restaurant din Arieșeni în urma suspiciunii de toxiinfecție alimentară
ANSVSA a amendat cu 22.000 de lei și a propus suspendarea activității restaurantului unui hotel din Vârtop (Arieșeni), după ce mai mulți copii cazați acolo au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară.
Verificările realizate în urma suspiciunii de toxiinfecție alimentară au scos în evidență mai multe nereguli, potrivit unui comunicat al instituției.
Astfel, au fost identificate o stare necorespunzătoare de igienă și întreținere a spațiilor și ustensilelor folosite, lipsa documentelor de proveniență și trasabilitate a materiilor prime și lipsa documentelor care să ateste starea de sănătate a personalului.
„Pentru aceste neconformități a fost aplicată o sancțiune contravențională de 22.000 de lei. Totodată, au fost reținute 78 de kg de carne, produse din carne și pește, direcționate către neutralizare într-o unitate specializată. A fost propusă emiterea unei Ordonanțe de Suspendare a Activității, începând cu data de 09.07.2025. Au fost recoltate probe din meniul servit în data de 07.07 și din toate produsele alimentare utilizate. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, iar rezultatele analizelor vor fi comunicate de îndată ce sunt disponibile”, se arată în comunicatul citat.
La rândul său, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat că a dispus închiderea temporară a activității în blocul alimentar al Hotelului Cristalin din Arieșeni, unde au fost cazați copiii.
Totodată, s-a discutat cu administratorul hotelului-restaurant ca, în perioada în care blocul alimentar va sta închis, copiilor din cele două grupuri, București și Timișoara, să le fie asigurată masa de la alte unități în sistem catering.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor s-au autosesizat și au demarat un control în tabăra respectivă ca urmare a informațiilor semnalate despre posibilul caz de toxiinfecție alimentară din stațiunea Vârtop-Bihor.
Cele două echipe de control s-au deplasat la Hotel Cristalin din Arieșeni unde au fost cazați și au mâncat cei 59 de copii și 9 adulți.
Simptomele de posibilă toxiinfecție alimentară s-au manifestat doar la grupul de București. 16 copii și 2 adulți au fost internați în noaptea de 8 iulie spre 9 iulie, iar în dimineața zilei de 9 iulie, după sosirea echipelor de control, au fost trimiși la spitalul din Oradea încă 10 copii și un adult, potrivit ANPC.
Preventiv, deși aceștia nu prezentau simptome, ISU i-a transportat la unitatea medicală din Oradea.
Miercuri dimineața, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat o anchetă epidemiologică după ce, în stațiunea turistică Vârtop, 57 de persoane, majoritatea copii aflați într-o tabără, au prezentat simptome specifice toxiinfecției alimentare.
În noaptea de marți spre miercuri, în stațiune a fost activat Planul Roșu de intervenție, potrivit unui comunicat al ANSVSA.