Ambasadorul Rusiei sărbătorește la Iași eliberarea României de naziști. Istoric: ”Ei pur și simplu nu vor ca noi să existăm”
Ambasadorul rus în România s-a deplasat la Iași pentru a celebra ”eliberarea” Iașului și a României de naziști, de pe 23 august 1944. Un istoric al UAIC îl consideră un ”gest de sfidare al regimului putinist”, știute fiind ororile comise de sovietici.
Ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Gheorghievici Lipaev, s-a deplasat vineri, 23 august, la Iași, pentru a celebra așa-zisa eliberare a României de naziști, de pe 23 august 1944, scrie Ziarul de Iași.
Trimisul Kremlinului la București a anunțat, astfel că se va deplasa la Cimitirul Eternitatea „pentru a depune o coroană la mormântul eroilor care au eliberat Iașul și România de Naziști”.
Gestul de persiflare al Moscovei este considerat de către conf. univ. dr. Claudiu Topor, de la Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași drept ”un act de propagandă tipic rusească” și un ”gest de sfidare al regimului putinist”, știut fiind faptul cât au suferit românii de pe urma sovieticilor ”eliberatori”.
”Este o provocare, pentru că noi ar trebui să răspundem cu ceea ce știm că reprezintă adevărul istoric. Ei nu au eliberat pe nimeni, nu sunt eliberatorii noștri. Este doar propaganda sovietică pe care se pare că regimul lui Putin și-a însușit-o și o continuă și în prezent”, a declarat Claudiu Topor.
Chiar și așa, istoricul este convins că se vor găsi numeroși români care să aplaude ororile sovietice sărbătorite acum de Ambasada Rusiei la București.
„Este o provocare la adresa noastră, oameni care știm bine cât am suferit de pe urma acestui război. Vineri este 23 august, este Pactul Ribbentrop-Molotov, știm bine ce s-a întâmplat în 1939, știm ce a urmat în 1940, știm ce a reprezentat acest război pentru România, pentru părinții și bunicii noștri. Chiar și pentru generațiile de astăzi consecințele încă ne mai duc spre așa-zisa eliberare sovietică. Nici nu știu cum ar trebui să privim acest act tipic de propagandă, pentru că nu îl putem ignora”, a precizat istoricul.
Potrivit acestuia, istoria a arătat că Rusia nu a eliberat pe nimeni, ci doar a ocupat teritorii care nu îi aparțineau și a săvârșit abuzuri împotriva românilor.
”Ei spun că eliberează toate popoarele cu care se învecinează”
„România și-a decis singură ieșirea din război, a hotărât că nu mai poate lupta alături de armatele naziste, care duceau războiul către un punct în care nu se mai putea realiza nimic. Deci aspirațiile noastre erau complet diferite, depășite de ceea ce însemna războiul pentru Germania lui Hitler. În acest context, se întâmplă că armata sovietică aflată în plină ofensivă nu putea fi ignorată de către români, de către trupele românești.
Trebuia să găsim o formulă de coabitare cu aceste armate sovietice, doar că orice formulă de coabitare ai fi găsit, te așeza într-o formulă de inferioritate. Rușii nu ne tratau pe noi ca pe niște aliați de război doar pentru faptul că am întors armele împotriva germanilor. Ei și-au imaginat din primul moment că acesta este un teritoriu pe care ei l-au cucerit și, după aceea, propaganda lor a spus că l-au eliberat”, a explicat conferențiarul de la Facultatea de Istorie.
„Ei pur și simplu nu vor ca noi să existăm. Susțin că am primit cadou eliberarea și aceasta este vechea propagandă care permanent se activează la anumite momente istorice. Este o provocare grosolană, o încercare deliberată de falsificare a adevărului, a trecutului istoric. Ei spun că eliberează toate popoarele cu care se învecinează.
Inclusiv pe ucraineni spuneau că i-au eliberat de nazism, așa au justificat războiul. Mie mi se pare foarte periculos acest discurs. Iată că suntem și noi pe lista aceasta a eliberărilor cu oarecare rădăcini istorice. Suntem într-o zonă politică fierbinte, într-un context al războiului, în care asemenea mesaje care sunt instrumentate oficial prin intermediul ambasadelor sunt extrem de percutante”, a concluzionat istoricul ieșean.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: iași, provocare, ambasada rusiei, 23 august 1944, sfidare,
Dată publicare:
23-08-2024 10:03