Ce patesti, ce descoperi si ce schimbi in Romania atunci cand incerci sa platesti online in loc sa stai la coada

CNAS, card sanatate, stiri

Casa de Asigurari de Sanatate se lauda cu noile carduri, dar are inca mari probleme in a se adapta la secolul XXI. Si cand sute de oameni sunt tinuti la cozi, plata online ajunge o anomalie.

Vazute la TV, imaginile cu oamenii care stau la coada sa-si ridice cardurile de sanatate par o banalitate. In realitate insa, printre ei, intelegi cat timp pierdut, cati nervi si cata umilinta implica intreaga experienta. 

La sediul CASMB din Gheorghe Titeica nr 142, singura camera unde pare ceva mai putina aglomeratie este camera 2B. E camera unde cei care au primit cardul dar care l-au pierdut sau le-a fost furat intre timp, se pot duce sa depuna o cerere pentru unul nou. 

Procedura pare simpla: o cerere semnata, o copie dupa buletin si o taxa platita. Pe site, sunt date doua variante: transfer bancar sau plata la casierie. Ca foarte multi dintre voi probabil, am gandit ca scap simplu cu un ordin de plata via homebank. Civilizat, decent, in timpul programului de munca. Gresit.

Si asta pentru ca, la fata locului, plata online s-a dovedit a fi dracul gol. "Stati ca nu stim cum sa procedam", "Cand ati platit? IERI? Nu au ajuns inca in evidenta noastra", "Nu se poate". Banii erau luati de mult, asta n-a fost o problema. M-au chemat inapoi maine. "Dar pe site nu scria ca trebuie sa astept", le-am transmis. "Daca aveti o plangere, puteti sa o depuneti la informatii, noi suntem doar functionari", mi-au raspuns, indrumandu-ma practic catre cea mai mare coada din unitate.

Citește și
Card de sanatate
"Cardul national de sanatate NU contine bani". Ce spune Ministerul Sanatatii despre haosul din ultimele zile
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Bombanind printre dinti, m-am intors la munca si le-am scris celor de la CASMB pe adresele publice de e-mail, cu o singura dorinta: sa modifice pe site si sa scrie cat timp trebuie sa astepti dupa ce ai platit online inainte sa te duci la ghiseu. Ca sa n-o mai pateasca si altii.

Rezultatul? Niciun raspuns, dar site-ul a fost modificat. Au adaugat ca "pedeapsa" pentru ca nu vrei sa stai la coada e de 3 zile lucratoare. Ba mai mult, s-au prins ca acum 2 luni si-au schimbat si contul, asa ca am virat banii intr-un cont gresit! Oare cati au mai facut asta?

Ceea ce in orice alt domeniu de pe lumea asta face parte din normal, actualizarea site-ului si a metodelor de plata este pentru CASMB un mister. Singurul lor noroc e ca lumea e inca obisnuita sa stea pe la cozi, sa lesine si sa se trezeasca de la 4 dimineata pentru asta. Si asta la noi se numeste "sistem".

Mai jos, capturi de ecran cu site-ul CASMB inainte si dupa ce le-am atras atentia asupra erorilor de comunicare.

INAINTE

DUPA

Text: Mihai Brasoveanu, www.stirileprotv.ro

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Victor Ponta s-a vazut cu Klaus Iohannis, dupa ce a fost criticat pentru cardul de sanatate:
Victor Ponta s-a vazut cu Klaus Iohannis, dupa ce a fost criticat pentru cardul de sanatate: "Ghinion!"

Premierul Victor Ponta si presedintele Klaus Iohannis au avut prima intalnire, dupa ce seful statului l-a criticat pe prim-ministru din cauza problemelor aparute in sistemul cardurilor de sanatate, dar si pentru turneul pe care l-a facut in tarile arabe.

"Cardul national de sanatate NU contine bani". Ce spune Ministerul Sanatatii despre haosul din ultimele zile

In a treia zi de folosire a cardului national de sanatate, Ministrul Sanatatii atrage atentia romanilor ca documentul cu cip nu are pe el bani si nici nu trebuie folosit la bancomate, dar si ca sistemul este functional.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.