Alunecarile de teren din Izvoarele, reactivate de precipitatiile abundente din ultimele zile. Mai multe cladiri, in pericol

Ultima actualizare: 27-04-2017 07:01

 Precipitatiile abundente din ultima saptamana au reactivat alunecarile de teren din satul Izvoarele, din judetul Galati.

O falie de saizeci de metri a inceput duminica seara sa se miste amenintator spre sat si, conform localnicilor, sase case, biserica si scoala comunei sunt puse in pericol. Autoritatile sunt pregatite sa faca evacuari in regim de urgenta.

Pamantul a inceput s-o ia la vale la inceputul lunii martie. Semnele unui inceput de alunecare de teren au fost observate, insa, de geologi inca de acum 2 ani, cand au prospectat zona dupa roiul de aproape de trei sute de cutremure care a zdruncinat toata regiunea. De aceasta data, dupa precipitatiile abundente de saptamana trecuta pamantul musteste de apa.

Apa curge de pe deal ca dintr-un izvor si odata cu ea antreneaza fasii intregi de pamant.

Satul Izvoarele se afla chiar la baza unui deal. In martie, cand au aparut primele crapaturi in pamant, a fost evacuata o stana, insa de aceasta data situatia pare sa fie mai periculoasa.

Luni primarul localitatii le-a transmis notificari proprietarilor celor sase case amenintate de alunecarea de teren. Oamenilor li se recomanda sa plece din locuinte si li s-a spus si unde ar putea fi gazduiti temporar.

Problema este ca daca la alunecarea de teren din martie vorbeam despre un teren al primariei, acum discutam despre cateva parcele care le apartin localnicilor. In urma cu doua luni, primaria a plantat acolo 200 de puieti de salcam in incercarea de a stabiliza terenul. De aceasta data, autoritatile locale nu pot interveni pe terenul altcuiva.

Oricum, oamenii urmaresc permanent alunecarea si spera ca pamantul isi va opri deplasarea inainte de a afecta casele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO