Alexei Navalnîi, anchetat pentru "fraudă pe scară largă" în Rusia. Pedeapsa ajunge până la 10 ani de închisoare

30-12-2020 10:57


Navalnîi

O anchetă pentru ”fraudă pe scară largă” a fost deschisă în Rusia, vizându-l pe opozantul Alexei Navalnîi, care este în convalescenţă în Germania după ce ar fi fost otrăvit, au anunţat autorităţile de la Moscova, potrivit AFP.

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă rus a precizat că Navalnîi este suspectat că ar fi cheltuit în scop personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro), sumă constând în donaţii strânse de mai multe organizaţii, în special de asociaţii de luptă împotriva corupţiei sau de protejare a drepturilor omului. Navalnîi ar fi folosit banii pentru a-şi cumpăra “bunuri personale şi materiale, precum şi pentru alte cheltuieli (inclusiv vacanţe în străinătate)”.

Legislaţia din Rusia prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pentru acest delict, potrivit News.ro.

“Se pare că Putin are o criză de isterie”, a reacţionat Navalnîi pe Twitter. El a făcut un apel la susţinătorii săi să ia în derâdere ancheta continuând să facă donaţii către organizaţiile sale.

În plus, el susţine că această anchetă este legată de otrăvirea sa în urmă cu câteva luni. “Ei încearcă să mă trimită la închisoare pentru că nu am murit şi i-am căutat apoi pe ucigaşi”, a afirmat marţi Navalnîi.

Alexei Navalnîi a fost transportat cu avionul în Germania, în luna august, după ce i s-a făcut rău într-un avion. Germania şi alte state occidentale afirmă că împotriva lui Navalnîi a avut loc o tentativă de asasinat cu agentul noviciok. Potrivit Rusiei, nu există dovezi că acesta a fost otrăvit, autorităţile negând implicarea în incident.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO