Alexandru Rafila: Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea certificatelor verzi

Ultima actualizare: 20-09-2021 14:38
alexandru rafila
Agerpres

Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea certificatului verde electronic, spune Alexandru Rafila.

Rafila a explicat, luni, într-o conferinţă de presă, că sunt câteva lucruri în neregulă legate de modul cum vor fi utilizate aceste certificate.

„Sunt câteva lucruri care nu sunt în regulă apropo de modul în care va fi utilizat acest certificat verde şi vă spun acest lucru pentru că recomandări ale Comisiei Europene sau practica din ţările europene nu este respectată, în sensul că nu există nicio precizare referitoare la copiii cu vârsta mai mică de 12 ani. Copiii cu vârsta mai mică de 12 ani ar trebui să fie scutiţi de prezentarea acestora certificate sau lucrurile legate de testare pentru că nici din punct de vedere practic nu este posibilă testarea a milioane de copii”, a declarat Rafila.

Deputatul PSD a precizat că România nici nu ar putea testa copiii sub 12 ani deoarece nu are această capacitate.

„O familie, părinţii sunt vaccinaţi, au un certificat verde, vor să meargă copilul lor la cofetărie sau vor să meargă la un film sau vor să meargă să vadă un spectacol de teatru pentru copii, nu pot face acest lucru decât dacă copilul lor este testat ori lucrul ăsta gândiţi-vă că sunt vreo aproape două milioane de copii în această situaţie, ar însemna să putem să îi testăm de trei ori pe săptămână, deci cam 5-6 milioane de teste săptămânal, în condiţiile în care în momentul de faţă numărul de teste care se face săptămânal la nivel naţional pentru toate categoriile e de vreo 350.000”, a precizat Rafila.

El a menţionat că aceste scăpări ale hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă trebuie corectate de îndată şi nu trebuie restricţionat accesul copiilor la diverse activităţi.

Vaccinul Pfizer/BioNTech, sigur şi eficient la vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între cinci şi 12 ani

 

Vaccinul împotriva Covid-19 Pfizer-BioNTech prezintă un răspuns al anticorpilor „robust” la copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 12 ani.

Cele două companii urmează să ceară Agenţiei americane a medicamentului FDA autorizarea de urgenţă a acestuia, relatează NBC News.

Date obţinute în cadrul unei testări a vaccinului asupra a peste 2.000 de copii arată că acesta este „sigur, bine tolerat şi a prezentat un răspuns robust în anticorpi neutralizanţi” la categoria de vârstă de 5-12 ani.

În prezent, niciun vaccin împotriva Covid-19 nu a fost autorizat în vederea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între cinci şi 12 ani.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO