Alexandru Arșinel a murit. Actorul avea 83 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Actorul Alexandru Arșinel a murit, joi, după o lungă perioadă în care s-a confruntat cu probleme medicale, un transplant de rinichi și mai multe internări în spitale.  

Alexandru Arşinel se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

„În această seară, marele actor Alexandru Arșinel, s-a stins din viață în urma unei lungi suferințe. Domnul Alexandru Arșinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022,  în Spitalul Universitar de Urgență București și de o săptămână se afla în secția de Terapie Intensivă. Conducerea Spitalului Universitar de Urgență București transmite condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească”, a transmis Spitalul Universitar.

Alexandru Arșinel era la Terapie Intensivă

"Având în vedere istoricul medical şi pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă, s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secţia de ATI", informa, pe 20 septembrie, unitatea medicală.

Actorul a mai fost internat şi luna trecută, la Institutul Clinic Fundeni.

Alexandru Arșinel, director al Teatrului de revistă „Constantin Tănase”, era recunoscut pentru rolurile sale din filme și piese de teatru de comedie, precum și pentru lungul său parteneriat cu Stela Popescu.

Cine a fost Alexandru Arșinel

Alexandru Ion Arșinel s-a născut pe 4 iunie 1939 în localitatea Dolhasca din Suceava. A studiat la Facultatea de Teatru din București, iar în 1960 a fost ales să prezinte un spectacol televizat la TVR. Acesta a fost primul său contact cu ceea ce urma să fie marea sa dragoste: televiziunea.

După absolvire, în 1962, a plecat la teatrul Maghiar din Târgu Mureș, iar doi ani mai târziu a dat probe la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București. De atunci și până la decesul său, Arșinel a rămas în același teatru, iar din 1998 a devenit directorul instituției.

De-a lungul carierei sale, a jucat în spectacole de televiziune, filme, piese de teatru și teatru radiofonic. De asemenea, a făcut parte din unul dintre cele mai celebre cupluri de pe ecrane, alături de Stela Popescu.

Filme celebre cu Alexandru Arșinel

Un actor de comedie cu un talent uriaș, Arșinel a fost distribuit în unele dintre cele mai memorabile comedii românești, dar și drame și filme istorice. Astfel, a avut roluri în „Vacanță la mare” - 1962, „Cerul începe la etajul trei” - 1967, Ultimele zile ale verii (1976), „Ana și hoțul" - 1981, „Ca-n filme” - 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” - 1987, „Miss Litoral” - 1990, „Băiatul cu o singură bretea” -1991, „A doua cădere a Constantinopolului” - 1994,” Paradisul în direct” - 1997, „Sexy Harem Ada-Kaleh” - 2001,” Războiul sexelor” - 2007 - 2008 sau” Toată lumea din familia noastră” - 2012.

Datorită vocii sale inconfundabile, a fost ales să facă dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în filmele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Cântărețul Alexandru Arșinel

Pe lângă rolurile din filme, piese de teatru și parteneriatul cu Stela Popescu, Arșinel era un cântăreț înnăscut, care nu se ferea niciodată să își etaleze talentul muzical. A jucat în musicaluri și a lansat mai multe albume audio: Evergreen, Cântece de Crăciun, Ce faci astă seară tu?, Olé, Parfum de romanță' sau „La mulți ani viață!”.

Îi plăcea și să cânte coveruri, preferatele sale fiind din melodii din repertoriile lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cântăreț).

Viața personală

Alexandru Arșinel s-a însurat cu Marilena în 1968 și și-a petrecut viața alături de ea. Împreună au doi băieți, Bogdan și Cristian.

Actorul povestea că idila sa de dragoste a început întâmplător, atunci când a văzut-o pe Marilena pe stradă. La început, tânăra era reticentă în ceea ce privește curtea pe care i-o făcea tânărul actor, dar până la urmă a reușit să o convingă de intențiile sale și în 1968 s-au căsătorit.

Problemele medicale ale lui Alexandru Arșinel

În ultimii ani de viață, Alexandru Arșinel s-a confruntat cu mai multe probleme medicale. Bolnav de diabet zaharat și tensiune arterială, actorul a avut și alte probleme grave de sănătate.

În anul 2013, a fost supus unui transplant renal la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. El povestea atunci că problemele sale renale au început din tinerețe, iar în anii 2000 a ajuns în stadiul în care făcea dialize. Apoi în 2013 a fost supus unei intervenții de transplant, iar după aceea a spus că simte că a primit dreptul la o nouă viață.

Intervenția a fost una controversată, care s-a soldat și cu plângeri penale și anchete realizate de procurori. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora, actorul s-a înscris pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant, în aceeași zi în care a fost supus intervenției chirurgicale. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care existau, atunci, peste 1.700 de pacienți care așteptau să primească un rinichi.

Au apărut apoi probleme cardiace. În 2021, a fost pozitiv cu COVID-19, iar apoi starea sa s-a deteriorat și a fost obligat să fie supus la două intervenții chirurgicale pe cord deschis.

Anul acesta, însă, starea s-a de sănătate s-a deteriorat și a fost internat de mai multe ori în spital cu diferite complicații.

Citește și...
Amenzi pentru părinții care nu își trimit copiii la școală. Un ordin de ministru se va aplica în Craiova, de Poliția Locală
Amenzi pentru părinții care nu își trimit copiii la școală. Un ordin de ministru se va aplica în Craiova, de Poliția Locală

Părinții care nu își trimit copiii la școală vor fi amendați, la Craiova. O lege va fi aplicată de poliția locală din oraș, chiar dacă modul în care vor fi dispuse sancțiunile ridică mari semne de întrebare.

Fenomenul meteorologic extrem de „vortex polar” amenință vestul Europei. Ce este și cum are loc
Fenomenul meteorologic extrem de „vortex polar” amenință vestul Europei. Ce este și cum are loc

Fenomenul meteorologic de „încălzire stratosferică bruscă” poate elibera o explozie de aer polar către vestul Europei.  

Ce a pățit un bărbat din Alba care a închiriat de Crăciun unor bucureșteni o cabană din Apuseni care nu există
Ce a pățit un bărbat din Alba care a închiriat de Crăciun unor bucureșteni o cabană din Apuseni care nu există

Polițiștii din Alba au reținut un bărbat care a închiriat de Crăciun unor bucureșteni o cabana din Apuseni care, în realitate, nu există. Escrocul a încasat pentru cabana- fantomă un avans de 4.000 de lei.

Recomandări
Gruparea Wagner ar fi primit flote de drone ucigașe din China, pentru atacuri în Ucraina. Tehnologie într-o „fermă de boți”
Gruparea Wagner ar fi primit flote de drone ucigașe din China, pentru atacuri în Ucraina. Tehnologie într-o „fermă de boți”

Un grup de mercenari Wagner dezvoltă în secret flote de drone sinucigașe explozive, cu ajutorul unor spioni chinezi.

Scandalul Romarm-Pițurcă. USR: Gabriel Țuțu, fost ofițer SRI, este ”protejatul” ministrului Economiei, Virgil Popescu
Scandalul Romarm-Pițurcă. USR: Gabriel Țuțu, fost ofițer SRI, este ”protejatul” ministrului Economiei, Virgil Popescu

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține că directorul general al companiei Romarm, Gabriel Țuțu, inculpat de DNA, este ”protejatul” actualului ministru al Economiei, Virgil Popescu.    

Zona euro a evitat la limită recesiunea, după ce a revenit pe creștere în trimestrul patru din 2022
Zona euro a evitat la limită recesiunea, după ce a revenit pe creștere în trimestrul patru din 2022

Zona euro a înregistrat creştere economică în trimestrul patru din 2022, evitând recesiunea, deşi costurile ridicate cu energia, scăderea încrederii şi majorarea dobânzilor au afectat regiunea, transmite Reuters.