Alerta legumelor infectate cu Listeria, loturi retrase și în România. Anunțul autorităților

Ultimul update: Vineri 06 Iulie 2018 20:07
Data publicarii: Vineri 06 Iulie 2018 19:27
Categorie: Actualitate

Scandalul legumelor congelate, infectate cu Listeria, o bacterie atât de periculoasă încât ar fi dus la moartea a 9 persoane, în Europa, a ajuns și în țara noastră.

Distributorii producătorului din Ungaria, la care s-ar fi semnalat contaminarea, au retras de la vânzare toate produsele până când autoritățile vor avea rezultatele testelor de laborator care să arate dacă sunt sigure pentru sănătate.

"Este o măsură de prevenție, loturile infectate n-au ajuns la noi în țară", spun oficialii, deși organismul european pentru prevenția bolilor ne include pe lista țărilor unde ar fi ajuns legumele suspecte.

Oficialii europeni susţin că au descoperit focare de Listeria în porumb şi legume mixte congelate, însă suspiciuni planează şi asupra spanacului, mazărei şi fasolei verzi.

Toate produsele au fost ambalate în fabrică din Ungaria a unui jucător important de pe această piaţă: GreenYard. Specialiştii n-au reuşit însă să identifice exact punctul sau etapa de producţie în care s-a produs contaminarea.

Rând pe rând, oameni din Finlanda, Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi Austria au început să se îmbolnăvească. 47 la număr, 16 dintre ei au fost internaţi în spital iar 9 ar fi murit din această cauză.

Numele României apare într-un raport al Autorităţii Europene pentru siguranţă alimentară. În ţara noastră ar fi ajuns porumb şi legume mixte susceptibile a fi contaminate.

"Există indicii că produsele contaminate pot fi încă pe piață sau că produsele contaminate achiziționate înainte de rechemări sunt consumate", mai spun oficialii europeni, în timp ce autorităţile noastre exclud orice posibilitate ca legumele contaminate să fi ajuns în magazinele şi pe mesele noastre.

Geronimo Răducu Brănescu, președinte ANSVSA: "Este vorba de două categori porumb care aparţine loturilor contaminate şi porumb din loturile necontaminate. Noi până în acest moment nu am fost notificaţi că a ajuns la noi porumb din loturile contaminate, care nu generează risc."

Autorităţile noastre au prelevat probe din spanac, mazăre, porumb şi fasole, toate congelate, pentru a vedea dacă sunt sau nu infectate cu aceasta bacterie extrem de periculoasă. Atenţie însă, decizia a venit abia după ce firmele care aduc în România marfa din Ungaria au decis în mod voluntar să retragă produsele de la vânzare, ca o metodă de prevenţie.

Geronimo Răducu Brănescu, președinte ANSVSA: "Cantităţile vor determinate în zilele următoare. Unele sunt la raft în curs de retragere, altele au fost vândute, altele sunt în depozit."

Listeria monocytogenes debutează cu simptome ce par a indica o gripă, însă odată instalată boala, listerioaza, pacienţilor le este afectat sistemul nervos: au stări de confuzie şi convulsii, iar persoanele cele mai vulnerabile, copii, gravide, bătrâni ori persoane cu sistem imunitar scăzut îşi pot pierde viaţa. Pentru a reduce riscul infecţiei, spun specialiştii, este obligatorie gătirea legumelor pe al căror ambalaj nu scrie GATA DE CONSUM.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO

copil inecat

Un băiat de 9 ani s-a înecat în râul Jiu, iar fratele său şi un alt copil sunt daţi dispăruţi

Un profesor care însoţea un grup de studenţi a murit după ce a căzut într-o prăpastie în Munţii Făgăraş

Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore încălcând toate principiile transparenţei şi negocierii

Mihai Şora, încă internat la Spitalul Elias, susţine campania #FărăPenali: Îmi pun speranţa în copii

Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse

Doi electricieni de la Complexul Energetic Oltenia s-au electrocutat la un transformator. Greșeala comisă

cautari disparut

Împrejurările bizare în care a dispărut o fetiță de 2 ani, din Satu Mare. Acțiune amplă a MAI

Cod galben de inundaţii în cinci județe. LISTA zonelor afectate

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat că va vinde încă cinci avioane de vânătoare F-16 către România

Marian Godină, reacție acidă pentru un deputat: Domnule deputat, nici asta nu puteți pricepe?

Alertă de pestă porcină africană. Încă două gospodării au fost depistate cu acest virus

Interpretul piesei ”Dragoste la prima vedere”, Ilie Micolov, a murit la vârsta de 68 de ani