Alertă de scarlatină în Vaslui. Copiii din școli și grădinițe sunt în pericol de infectare
Scarlatina a apărut în grădinițele și școlile din Vaslui. Deocamdată, nu au fost întrunite condițiile legale pentru declararea epidemiei, dar numai la spitalul din Bârlad au fost internați nouă copii infectați cu scarlatină, în numai o săptămână.
Copiii care frecventează școlile și grădinițele din Vaslui sunt în pericol de îmbolnăvire, arată publicația „Vremea Nouă”. În perioada 9 septembrie – 13 octombrie, la Bârlad au fost internați 9 copii cu scarlatină. În prezent sunt internați la Secția de Boli Infecțioase 4 copii cu scarlatină, doi de la două grădinițe și trei elevi de la trei școli.
„În perioada 9 septembrie -13 octombrie, au fost internați în secția Boli Infecțioase a spitalului nostru 9 copii cu scarlatină, cu evoluție bună, fără complicații. În prezent sunt 4 copii internați, cu evoluție favorabilă. Tratamentul de bază aplicat constă în Penicilină G. Un singur pacient a primit clindamicină, fiind alergic la penicilină. Copiii au fost urmăriți după externare în ambulatoriu, fără complicații la 14 zile”, a precizat Ciprian Cosmin Feraru, managerul spitalului bârlădean, pentru sursa citată.
Direcția de Sănătate Publică Vaslui ține sub observație unitățile de învățământ.
„De pe rețeaua medicală școlară avem la Grădinița <<Licurici>> nr.8 din Bârlad, o fetiță care a fost internată și la testare avea streptococ beta-hemolitic ABSENT. Și tot la<<Licurici>>, un alt copil cu angină streptococică. Din evidențele compartimentului Epidemiologie, la Bârlad au fost patru cazuri de scarlatină confirmate: 1 la Grădinița Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”; 1 la Școala nr. 11 „G. Tutoveanu” – grupa pregătitoare; 1 la Școala nr. 9 „M.C. Epureanu” și 1 caz la Școala nr. 2 „Vasile Pârvan” – cl a IV-a. Deci 4 cazuri în total la 4 unități diferite”, a precizat Mihaela Vlada, director al DSP Vaslui.
Ce este scarlatina
Scarlatina este o infecție bacteriană care se manifestă prin febră, amigdalită acută și o erupție la nivelul pielii de culoare roșu intens.
Boala este contagioasă și se transmite ușor de la o persoană la alta, în special prin aer, prin picăturile de mucus și salivă. Ca orice boală infecțioasă, se poate preveni doar prin reguli stricte de igienă. După infectare, provoacă un răspuns imun care durează în cele mai multe cazuri toată viața.