Ajutor pentru fermierii afectați de importurile ucrainene. Guvernul se pregătește să ia noi măsuri de sprijin
Fermierii afectați de importurile de cereale ucrainene vor primi un ajutor în plus, în valoare de doi lei pe litru, pentru jumătate din motorina pe care au consumat-o anul trecut.
Sunt vizați cei care au culturi de porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui și au suferit cele mai mari pierderi din cauza importurilor de cereale ieftine din Ucraina.
Pentru că embargoul asupra importurilor expiră mâine, iar Comisia Europeană ar putea decide să nu-l mai prelungească, Guvernul se pregătește să ia noi măsuri de sprijin.
Fermierii afectați de importurile de cereale ucrainene vor fi despăgubiți cu 60 de milioane de euro, bani europeni și de la bugetul de stat. Ajutorul excepțional va ajunge pentru 360.000 de agricultori, anunță ministrul.
Florin Barbu, Ministrul Agriculturii: „Sprijinul este de 2 lei pe litrul de motorină pentru 50% din motorina folosită pe parcursul anului 2022, în lucrările agricole.”
De sprijin vor beneficia toți producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, adică firme și persoane fizice, care au cel puțin 1 hectar cultivat cu porumb, orz, floarea-soarelui şi rapiţă.
Pentru asta, fermierii nu vor mai face niciun demers, iar banii vor fi virați în funcție de cererile unice de plată, depuse deja de ei pentru 2022, pentru a beneficia de diferite ajutoare. De săptămâna viitoare, demersurile de plată vor începe, astfel încât banii să ajungă până la finalul anului, spun autoritățile.
Fermierii ar putea primi și alte despăgubiri. Premierul a cerut totodată ministrului agriculturii să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene, oricare ar fi ea, în privința importului de cereale din Ucraina.
Comisia Europeană ar putea decide să permită din nou importul de cereale ucrainene, după ce acesta a fost suspendat din primăvară în România și țările vecine.
Mirian Garcia Fereira, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Nicio decizie nu a fost încă luată în acest moment, nu putem spune care pot fi pașii următori. Ceea ce vreau să subliniez este că orice acțiune trebuie făcută la nivel european".
Victor Negrescu, europarlamentar: „Avem nevoie de un mecanism european care să supravegheze atât calitatea produselor cât și transportul acestora să securizeze tot acest proces în așa fel încât aceste produse să nu fie folosite cumpărate de traderi care pot profita de respectivul context pentru a face profituri cât mai mari".
Daniel Radu, vicepreședintele Forța Fermierilor: „Dacă interdicția va fi ridicată, ne-am aștepta ca prețurile la raft al produselor finite să scadă, pentru că cerealele care vor veni vor fi mai ieftine, însă acest lucru nu se va întâmpla, pentru că nu vom mânca materie prima, ci această materie trebuie transformată, procesată, iar la raft prețul va fi la fel”.
Fermierii din cinci țări s-au plâns atunci că cerealele ucrainene mult mai ieftine le-au produs pierderi imense.