Agricultura și construcțiile, domeniile cele mai afectate de caniculă. Într-o seră temperatura urcă la 56 de grade
Agricultura și construcțiile sunt cele mai afectate domenii, în aceste zile, de caniculă. Oamenii sunt nevoiți să înceapă munca în zori și să ia pauză înaintea prânzului, când nu se mai poate respira.
Serele sunt mai mult goale în timpul zilei, iar pe șantiere muncitorii își adaptează și ei programul de lucru mai scurt.
Într-o seră din Vidra, județul Ilfov, se plantează deja a doua serie de roșii, însă proprietarul ne spune că, speriați de caniculă, oamenii nu mai vor să vină la muncă. Lucrează pământul împreună cu familia și este nevoit să intre în seră dimineața până la ora 11 și seara, când se mai domolește căldura.
Andrei Eftimie - proprietar seră: „Am început să le punem ieri și după 2-3 zile, cam așa, terminăm. Câte puțin până ajungem la capăt că e din ce în ce mai multă muncă.”
La ora 12:00 temperatura în acea seră a sărit de 56 de grade. Sera era goală, muncitorii au luat o pauză și se vor întoarce la ora 19:00. Solul avea 48 de grade Celsius. Oamenii care lucrează pământul povestesc că uneori trebuie să aibă grijă la încălțari, deoarece solul se încinge atât de tare încât îi arde.
La această temperatură, camera de filmat s-a oprit și echipa Știrilor ProTV a reluat filmarea după ce dispozitivul a ajuns la o temperatură normală.
Toată lumea caută soluții să reziste la căldură. O doamnă, de pildă, și-a vopsit solarul cu var pentru a ține umbră, însă chiar și așa în interior sunt peste 45 de grade.
Ion Cioroianu - vicepreședintele Asociației Fermierilor din România: „Nu se găsesc prea mulți oameni care să fie dispuși să muncească în temperaturi ridicate, plus că trebuie ținuți cu apă și cu o plată considrabilă... este o problemă.”
Unii fermieri au început să aducă muncitori din Africa sau Asia, obisnuiți cu temperaturile mari.
În condiții grele muncesc și cei din construcții. La un pasaj din Capitală, oamenii încep programul la ora 6 și stau afară până la 15:00.
Muncitor: „Nu avem ce face. E greu. Mai luam o pauză, apă, ne hidratăm. Trebuia să lucrăm pe pod sus, dar e foarte cald.”
Muncitor: „În prima parte a zilei lucrăm deasupra cu mici reparații, ce mai trebuie pe acolo, după care, când se accentuează temperature, intrăm sub pod și vedeți lucrăm relativ la umbră.”
Adrian Perianu - analist economic: „În mare parte, canicula te determină să cheltuiesti mai mult. Pentru că nu poti să lucrezi la capacitate maximă, oamenii trebuie protejați, lucrurile astea costă, mai multă climatizare, mai multă electricitate. Dacă vorbim de agricultură, această căldură afectează si plantele și în general costurile cu apă.”
Potrivit Serviciului Național de Meteorologie din SUA, căldura face mai multe victime în rândul oamenilor decât orice alt dezastru natural, dar și pagube economice.