Agentia ce administreaza bunurile sechestrate de anchetatori, operationala. In cat timp isi va putea recupera statul pagubele
Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este de acum operationala si gata sa preia bunurile sechestrate de procurori si judecatori in anchetele si procesele penale.
ANABI a fost creata tocmai pentru a tine o evidenta stricta a tuturor proprietatilor. In felul acesta Fiscului o sa ii fie mai usor sa le vanda dupa condamnarea celor vinovati.
ANAF se plange de ani de zile ca nu poate recupera prejudicii de sute de milioane de euro, desi exista sute de decizii definitive de confiscare. Statistic insa, statul a recuperat mai putin de 15 la suta din aceste pagube. In 2016, instantele din Romania au decis in 500 de asemenea cazuri confiscarea, intre altele, a 35 de case, din care Fiscul abia a vandut doua. ANAF s-a plans ca sunt greu de evaluat, dar si de identificat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa mai bine de un an de organizare, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponisiblizate - ANABI - administreaza de astazi, nu doar centralizeaza toate bunurile si proprietaile celor cercetati inca din faza de ancheta, la parchet.
Pentru asta a fost creata aceasta agentie, sa ajute statul sa isi recupereze paguba rapid. Cand instanta a dat sentinta, lista cu bunurile unui condamnat ajunge imediat la ANAF, iar acesta poate executa vinovatul in cateva luni si nu in ani de zile, cum se intampla pana acum.
In 2016, ANABI a luat in evidenta peste 7.000 de sechestre cu o valoare estimata la peste 135 de milioane de euro. Pentru fiecare, agentia asteapta decizia judecatorilor de confiscare. Pana atunci, cum este, de exemplu, in cazul anchetei din dosarul Hexipharma, ANABI preia in administare masinile sefilor companiei acuzati de inselaciune, dar si echipamente si utilajele folosite pentru producerea dezinfectantilor.
Masini sau utilaje - toate acestea ar putea fi vandute de agentie inainte ca instanta sa dea un verdict. Asta pentru ca timpul scade valoarea acestui tip de bun. Este nevoie insa de acordul proprietarului, iar aceste reguli se aplica oricaruri caz.
Agentia va scotoci si in conturile suspectilor si va putea sa le transfere banii intr-un cont deschis la o singura banca.
Agentia are deja peste 400 de spatii si terenuri in intreaga tara primite de la primarii, gratuit unde poate depozita orice bun pus sub sechestru a carui valoare este mai mare de 15 mii de euro.
Banii confiscati se vor imparti de fiecare data intre Ministerul Educatiei si cel al Cercetarii, Interne, Parchetul General si Justitie. Procente primesc si asociatii sau fundatii care activeaza in domeniul social.