12 milioane de euro - amenda uriasa pe care a primit-o Adrian Porumboiu. Mesajul sau catre APIA: "Sunteti nebuni?"

Dată publicare: 26-03-2015 18:21
Dată actualizare: 29-03-2015 04:42


Lovitura grea pentru Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, care detine un adevarat imperiu in domeniul agricol.

Agentia pentru Plati si Subventii in Agricultura a sanctionat cu 12 milioane de euro cea mai mare societate din grupul sau de firme, pentru ca nu ar fi inregistrat moartea a peste 200 de vite si ar fi primit ilegal subventii. "Decizia este un abuz", spune Porumboiu.

Adrian Porumboiu este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Romania, cu o avere estimata la 200 de milioane de euro. Detine 47 de mii de hectare. Multe in judetul Galati si aproape tot terenul arabil din judetul Vaslui. In plus, are si trei mari ferme de vaci, pentru care primeste subventii europene.

"Domnii dela APIA ne-au dat o amenda de 12 milioane de euro. Ramai stupefiat! S-a constatat incalcarea repetata in cadrul domeniilor sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor. Bai, sunteti nebuni?", a spus Adrian Porumboiu.

Cea mai mare societate din grupul detinut de Porumboiu, SC Comcereal SA, va trebui sa dea inapoi o suma record in Romania.

Cei de la APIA sustin ca firma nu a declarat si inregistrat, intre 2008 si 2014, moartea a 206 vitei si ar fi incasat astfel ilegal subventii de milioane de euro pentru animale care, de fapt, nu existau.

"Ei scoateau din registrul fermei animalul decedat, dar nu mai actualizau baza de date, iar pasaportul nu era distrus, ci ramanea tot in ferma si, ulterior, se depuneau subventii la APIA", a spus Razvan Arteni, director APIA Vaslui.

Porumboiu recunoaste ca animalele lipsa au murit, dar spune ca nu societatea sa era cea care trebuia sa transmita datele.

"Aceasta obligatie revine PROTAN, ca operator national privind colectarea si anihilarea deseurilor de origine animala. In plus, pana in anul 2011, aceasta obligatie revenea DSVSA. S-au intamplat lucruri care depasesc orice imaginatie, s-au petrecut lucruri mai mult decat abuzive, lucruri care nu reprezinta decat o batjocura", a mai spus Adrian Porumboiu.

Animalele pentru care Porumboiu ar fi obtinut subventiile s-ar fi aflat la ferma sa de vaci din localitatea Tarzii, in judetul Vaslui, una dintre afacerile cu care se mandreste.

Adrian Porumboiu spune ca, deocamdata, nu va plati nici un ban catre APIA sau Ministerul Finantelor. Daca se va dovedi ca a comis o ilegalitate, firmele lui Adrian Porumboiu ar putea fi cercetate de OLAF - Oficiul European de Lupta Antifrauda.


VIDEO PROTVPLUS.RO