Solicitarea lui Nastase de preschimbare a termenului cererii de eliberare conditionata, respinsa

Ultima actualizare: 21-01-2013 06:46
Adrian Nastase la Curtea de Apel Bucuresti

Cererea de eliberare din inchisoare a lui Adrian Nastase dupa executarea unei treimi din pedeapsa va fi judecata la termenul stabilit in 12 februarie.

Instanta Judecatoriei Sectorului 4 a respins, vineri, si cea de-a doua solicitare de preschimbare a datei judecarii dosarului.

Adrian Nastase a cerut unui alt judecator de la Judecatoria Sectorului 4 preschimbarea termenului acordat in cazul cererii sale de eliberare conditionata, care a fost stabilit pentru 12 februarie.

Cererea sa a venit dupa ce judecatorul de caz a respins prima solicitare de acest fel, facuta de fostul premier.

Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, a declarat joi, ca a intrat in posesia motivarii cererii de preschimbare anterior solutionate.

"Am apreciat ca argumentele judecatorului nu sunt suficiente pentru noi. Noi credem ca nu este un termen rezonabil durata de o luna si opt zile pana la judecarea pe fond. Am facut o noua cerere si am mentionat expres sa nu fie solutionata de acelasi judecator, pentru ca acesta ar fi intr-o stare de incompatibilitate", a mai aratat aparatorul fostului demnitar.

Avocatul a mentionat ca, in cazul acestei noi cereri de preschimbare a termenului stabilit in cazul cererii de eliberare conditionata, exista "argumente suplimentare" si ca apararea lui Nastase vrea "pozitia altui judecator".

Oficiali ai instantei au declarat joi, pentru Mediafax, ca a fost inregistrata o noua solicitare de preschimbare a termenului, aceasta urmand sa fie luata in discutie vineri, in sedinta secreta.

Aceasta este a doua solicitare de preschimbare a termenului la care sa fie judecata cererea de eliberare din inchisoare a lui Adrian Nastase dupa executarea unei treimi din pedeapsa. Prima solicitare a fost respinsa de Judecatoria Sectorului 4 la 10 ianuarie, astfel ca cererea de eliberare din inchisoare inainte de termen ar urma sa fie judecata la termenul stabilit initial, respectiv 12 februarie.

Avocatul Ion Cazacu declara atunci ca s-a cerut un alt termen, in ianuarie, intrucat daca cererea va fi judecata in 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scazute din pedeapsa primita de Nastase, respectiv perioada din 20 pana in 26 iunie 2012 cand fostul premier a fost internat in Spitalul Floreasca.

Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a precizat ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti.

Cazacu a mai spus ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei.

Adrian Nastase este incarcerat din iunie 2012, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii". In 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara ca Nastase ar mai avea de executat, dupa calculele apararii, 35 - 36 de zile de inchisoare din condamnarea primita in dosarul "Trofeul calitatii" si ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

In 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zile petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.

Pe de alta parte, instanta suprema va lua in discutie in 14 ianuarie contestatia in anulare formulata de avocatii lui Adrian Nastase in cazul condamnarii sale.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO