Tragedia de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu și cei doi administratori oficiali ai pensiunii au fost reținuți de procurori

Ferma Dacilor

Procurorii au anunțat, marți, că l-au reținut pe Cornel Dinicu și pe cei doi patroni care dețin oficial, în acte, pensiunea Ferma Dacilor din Tohani.

”Azi, 02.01.2024, față de cele trei persoane fizice având calitatea de administratori (un administrator statutar și doi administratori în fapt) s-a dispus măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore.

Precizăm că toate activitățile au fost efectuate de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova împreună cu organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al I.P.J. Prahova.” - a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Citește și
Ferma Dacilor
De la ce ar fi pornit incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce arată probele adunate de anchetatori
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

În comunicat se arată că Ferma Dacilor a funcționat ”în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale”.

”Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul societății comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova.

Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire. Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții.

De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”.

Primarul comunei Gura Vadului este și el vizat de procurori.

De asemenea, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de alte trei persoane fizice, după cum urmează:

1) Cu privire la una dintre aceste persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) - două acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată (art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) - două acte materiale, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la datele de 16.06.2020 și 29.09.2020, în calitate de funcționar public - primar al comunei Gura Vadului, împreună cu un alt funcționar public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis două certificate de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, omițând să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege.

Funcționarul public și-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, cauzând o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață.

2) Cu privire la o altă persoană, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual (art. 321 alin. 1 C.pen.) și abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 C.pen.), ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen., constând în aceea că, la data de 11.11.2020, în calitate de funcționar public - primar al comunei Gura Vadului, împreună cu funcționarul public din cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, a emis un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului.

Astfel, s-a omis verificarea îndeplinirii condițiilor prev. de art. 37 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, precum și a condițiilor cumulative prev. la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.

Prin îndeplinirea defectuoasă a îndatoririlor de serviciu de către suspect, s-a cauzat o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață.

3) În raport de cea de-a treia persoană, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual în formă continuată (art. 321 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) - trei acte materiale și abuz în serviciu în formă continuată (art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.) - trei acte materiale, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 2 C.pen.

La datele de 26.06.2020, 29.09.2020 și 11.11.2020, în calitate de funcționar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcția de primar al comunei Gura Vadului, a emis două, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcției, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului.

Funcționarul public a omis să verifice îndeplinirea condițiilor legale menționate mai sus, îndeplinindu-și defectuos îndatoririle de serviciu și cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condițiilor de siguranță a construcțiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menționată anterior, precum și a drepturilor fundamentale la integritate corporală și viață.” - se mai arată în comunicatul procurorilor.
 

Administratorii de la Ferma Dacilor, ridicați de procurori

Anterior, administratorii de la Ferma Dacilor au fost ridicați de procurori pentru a fi duși la audieri.

Sunt persoane care au legătură, în documente sau nu, cu conducerea societății deținătoare a cabanei unde au murit opt oameni arși de vii.

În cursul zilei de marţi, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau îşi au domiciliul șapte persoane fizice şi au fost emise şi puse în executare un număr de șase mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale de la Ferma Dacilor, arată reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, dar şi un funcţionar al administraţiei locale sunt vizaţi de percheziţiile efectuate, marţi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul deschis în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Printre cei şase care se află la audieri se numără şi Cornel Dinicu, cel care se prezenta drept fondator și deţinător al complexului turistic, arată news.ro. 

Procurorii au dispus și extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea unor infracţiuni de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova anunţă că la data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracţiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) şi trei infracţiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul”, se arată în comunicatul oficial.

Parchetul precizează că, „în cursul zilei de marţi, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziţii domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau îşi au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activităţi procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente şi medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”.

În vederea continuării cercetărilor, au fost emise şi puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societăţii comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcţii publice în cadrul autorităţii publice cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urmanismului. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, mai arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Procurorii prahoveni au încheiat cercetarea la faţa locului în urma incendiului care a mistuit Ferma Dacilor din satul Tohani. Al optulea cadavru nu a fost găsit, însă au fost identificate fragmente de os care au fost trimise la laborator, pentru analize. „Menţionăm că şi în aceste zile sunt în derulare activităţi de urmărire penală care urmăresc administrarea unui probatoriu complex”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Prima reacție a patronului de la Ferma Dacilor după tragedie. Cornel Dinicu acuză o mână criminală: „Sunt victima perfectă”
Prima reacție a patronului de la Ferma Dacilor după tragedie. Cornel Dinicu acuză o mână criminală: „Sunt victima perfectă”

Patronul pensiunii Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, a postat pe pagina pensiunii un lung mesaj pe care-l numeşte „spovedanie publică”. El se aşteaptă să fie arestat după îmnormântarea fiului său.  

De la ce ar fi pornit incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce arată probele adunate de anchetatori
De la ce ar fi pornit incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Ce arată probele adunate de anchetatori

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă anunță că pensiunea Fermă Dacilor putea fi închisă în 2019, însă nu au fost luate măsuri pentru ca, susţine Raed Arafat, ISU Prahova făcea controale în funcţie de interese.

Incendiu la Ferma Dacilor. Surse: Ce au găsit anchetatorii la fața locului. Le-au trimis la expertiză
Incendiu la Ferma Dacilor. Surse: Ce au găsit anchetatorii la fața locului. Le-au trimis la expertiză

Surse judiciare au precizat pentru Știrile Pro TV că cercetarea anchetatorilor efectuată la fața locului în care s-a produs tragedia de la Ferma Dacilor s-a încheiat, iar zona este acum izolată şi păzită.  

Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Anca Gavrilă a pierit la doar 20 de ani, arsă de vie
Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Anca Gavrilă a pierit la doar 20 de ani, arsă de vie

Opt persoane au pierit în incendiul devastator de la Ferma Dacilor, din Prahova. Trei copii și cinci adulți cazați la pensiune au ars de vii.

Ciolacu, după tragedia de la Ferma Dacilor: Sunt mii de instituţii care nu au aviz ISU, între care Palatul Parlamentului
Ciolacu, după tragedia de la Ferma Dacilor: Sunt mii de instituţii care nu au aviz ISU, între care Palatul Parlamentului

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi seară, că trebuie aşteptate rezultatele anchetelor demarate după tragedia de la Ferma Dacilor şi toţi cei vinovaţi vor plăti.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.