Decese suspecte la Spitalul Pantelimon. Ministrul Sănătății spune că nu cunoaște nici măcar numele asistentei care a reclamat
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat detalii - la începutul ședinței de Guvern de joi - despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, unde o asistentă a sesizat Parchetul cu privire la moartea suspectă a 20 de pacienți.
Femeia a fost audiată joi de procurori, iar, în paralel, ministrul Sănătății a anunțat că trimite corpul de control în unitatea sanitară.
De asemenea, Rafila a prezentat ”documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri”.
Ministrul afirmă că o asistentă de la secția de ATI ”a menționat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită substanță medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese”.
”A existat o reclamație care a dus în atenția publicului o serie de morți suspecte la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon din București, în secția de ATI circa 20 de persoane. Ulterior, am văzut și documentul care a fost înaintat conducerii spitalului de directorul de îngrijiri. Directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă și ar fi fost sesizat de o asistentă. Nu cunoaște numele acelei asistente de la secția de ATI, care a menționat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită substanță medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese.
Mâine dimineață, Corpul de Control al Ministrului Sănătății va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm de o problemă de jurisdicție profesional, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din București, de data aceasta. Un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control la Ministerul Sănătății.
În plus, în spital, managerul a dispus o anchetă internă cu medici din alte secții, care evaluează situația, dacă are legătură cu realitatea. Până în momentul de față nu putem să avem niciun fel de comentariu, pentru că discutăm de o decizie medicală, ori deciziile medicale și responsabilitate pentru ele aparțin medicilor. Astfel de sesizări, în care nu avem nici măcar numele persoanei care a făcut această sesizare, până la urmă, nu putem să facem altceva decât să le investigăm.
Dacă acest caz a fost adus în atenția Parchetului, organelor de urmărire penală, cu atât mai bine. Ancheta va fi cu atât mai completă. Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă, de natură profesională, Colegiul Medicilor, și orice fel de concluzie care naște suspiciuni referitoare la un tratament incorect acordat acestor pacienți va fi sesizată instituțiilor abilitate.” - a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.