Actiune in forta a Guvernului pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic. Proprietarii care refuza, evacuati silit

Ultima actualizare: 10-03-2017 06:52
Cladire cu risc seismic

Gvernul preia un proiect pregatit de Cabinetul Ciolos pentru consolidarea imobilelor si se pregateste sa intre in forta peste proprietarii de apartamente din blocuri incadrate in clasa I de risc seismic, urmand sa ii evacueze silit, scrie Profit.ro.

Astfel, cine nu deschide usa primariei pentru masuratori va fi fortat sa ii lase in casa pe reprezentantii autoritatile prin ordonanta de judecator.

Dupa incendiul din clubul Colectiv, autoritatile au scos fortat firmele de la parterul blocurilor cu risc seismic, crezand ca astfel ii vor convinge pe proprietarii de apartamente sa accepte consolidarea blocurilor, pentru a nu pierde banii de la aceste firme. Cum acest lucru nu s-a intamplat, Executivul schimba strategia si pregateste o actiune in forta.

Guvernul Grindeanu a preluat proiectul pregatit in acest sens de Cabinetul Ciolos si si-a stabilit modul in care va actiona.

Astfel, proiectul permite primarilor sa semneze decizia de evacuare temporara a unui locatar dintr-un bloc incadrat in clasa I de risc seismic pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce acel locatar a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.

Decizia de evacuare va avea caracter executoriu de la data ofertei unei locuinte de necesitate pentru cazare temporara pe perioada executiei lucrarilor de interventie si va putea fi adusa la indeplinire pe calea evacuarii silite.

Astfel, locatarul in cauza va fi obligat sa se mute intr-o locuinta de necesitate pusa la dispozitie de primarie, banii pentru mutare si plata chiriei urmand sa fie alocati din bugetul local. Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu in chirie.

In prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita intrarea in casa a autoritatilor pentru expertizare si masuratori cadastrale necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.

Locatarii vor fi anuntati cu o luna inainte de sosirea autoritatilor, iar daca refuza sa primeasca vreo persoana, atunci autoritatile vor apela la instanta, de unde se vor intoare rapid cu ordonanta presedintiala a judecatorului, data cu citarea partilor, pentru evacuare.

La randul lor, primarii vor fi obligati sa asigure locuinte de necesitate.

Banii alocati de la buget pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic vor trebui restituiti astfel:

- de catre proprietarii locuintelor, persoane fizice, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat, in rate lunare egale fara dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor de interventie; in cazul intarzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculeaza majorari de intarziere la ratele scadente;

- de catre proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, inclusiv cele definite la art. 2 alin. (5) lit. a), persoane fizice si juridice, a sumelor alocate de la bugetul local, in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor de interventie; in cazul intarzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculeaza majorari de intarziere la ratele scadente.

Majorarile de intarziere sunt in cuantum de 1% pe luna sau fractiune de luna.

Vanzarea, in decurs de 5 de ani de la receptia terminarii lucrarilor, a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, va fi conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate, actualizate la data instrainarii.

In prezent, in Bucuresti sunt 374 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prabusire la cutremur), dintre care 190 prezinta pericol public. Acestora li se adauga alte 302 cladiri incadrate in clasa II (la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore). Datele Ministerului Dezvoltarii releva totodata ca, in perioada 1993-2007, in 20 de judete au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de cladiri.

Dintre toate acestea, pana in prezent, au fost finalizate lucrarile de consolidare la doar 26 de blocuri cu un total de 1.012 apartamente, dintre care 19 (693 apartamente) construite inainte de 1940 din Bucuresti. De asemenea, a fost reabilita cate un bloc in Bacau (48 apartamente), Braila (36 apartamente), Galati (60 apartamente), Ploiesti (60 apartamente), Roman (45 apartamente), Targu Mures (20 apartamente) si Harsova (60 de apartamente).

In urma cu cinci ani, un studiu al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atentiona ca pagubele pe care le-ar provoca in sectorul rezidential un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro.

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a generat pierderi de peste doua miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Bancii Mondiale.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO