Actiune in forta a Guvernului pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic. Proprietarii care refuza, evacuati silit

Ultimul update: Vineri 10 Martie 2017 06:52
Data publicarii: Marti 07 Martie 2017 11:55
Categorie: Actualitate
Cladire cu risc seismic

Gvernul preia un proiect pregatit de Cabinetul Ciolos pentru consolidarea imobilelor si se pregateste sa intre in forta peste proprietarii de apartamente din blocuri incadrate in clasa I de risc seismic, urmand sa ii evacueze silit, scrie Profit.ro.

Astfel, cine nu deschide usa primariei pentru masuratori va fi fortat sa ii lase in casa pe reprezentantii autoritatile prin ordonanta de judecator.

Dupa incendiul din clubul Colectiv, autoritatile au scos fortat firmele de la parterul blocurilor cu risc seismic, crezand ca astfel ii vor convinge pe proprietarii de apartamente sa accepte consolidarea blocurilor, pentru a nu pierde banii de la aceste firme. Cum acest lucru nu s-a intamplat, Executivul schimba strategia si pregateste o actiune in forta.

Guvernul Grindeanu a preluat proiectul pregatit in acest sens de Cabinetul Ciolos si si-a stabilit modul in care va actiona.

Astfel, proiectul permite primarilor sa semneze decizia de evacuare temporara a unui locatar dintr-un bloc incadrat in clasa I de risc seismic pe perioada executiei lucrarilor de interventie, dupa ce acel locatar a fost notificat si renotificat, dar nu a eliberat in termen locuinta.

Decizia de evacuare va avea caracter executoriu de la data ofertei unei locuinte de necesitate pentru cazare temporara pe perioada executiei lucrarilor de interventie si va putea fi adusa la indeplinire pe calea evacuarii silite.

Astfel, locatarul in cauza va fi obligat sa se mute intr-o locuinta de necesitate pusa la dispozitie de primarie, banii pentru mutare si plata chiriei urmand sa fie alocati din bugetul local. Practic, locatarii mutati vor achita costul intretinerii noii locuinte, nu si chiria, deoarece sunt mutati dintr-o locuinta pe care o detin in proprietate, nu in chirie.

In prealabil, proprietarii apartamentelor din astfel de blocuri vor fi obligati sa permita intrarea in casa a autoritatilor pentru expertizare si masuratori cadastrale necesare inregistrarii imobilului in cartea funciara, precum si pentru proiectare.

Locatarii vor fi anuntati cu o luna inainte de sosirea autoritatilor, iar daca refuza sa primeasca vreo persoana, atunci autoritatile vor apela la instanta, de unde se vor intoare rapid cu ordonanta presedintiala a judecatorului, data cu citarea partilor, pentru evacuare.

La randul lor, primarii vor fi obligati sa asigure locuinte de necesitate.

Banii alocati de la buget pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic vor trebui restituiti astfel:

- de catre proprietarii locuintelor, persoane fizice, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat, in rate lunare egale fara dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor de interventie; in cazul intarzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculeaza majorari de intarziere la ratele scadente;

- de catre proprietarii spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, inclusiv cele definite la art. 2 alin. (5) lit. a), persoane fizice si juridice, a sumelor alocate de la bugetul local, in rate lunare egale cu o dobanda fixa de 5% pe an, cu o durata de rambursare de pana la 5 de ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor de interventie; in cazul intarzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculeaza majorari de intarziere la ratele scadente.

Majorarile de intarziere sunt in cuantum de 1% pe luna sau fractiune de luna.

Vanzarea, in decurs de 5 de ani de la receptia terminarii lucrarilor, a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, proprietate privata a persoanelor fizice sau juridice, va fi conditionata de rambursarea integrala a ratelor neachitate, actualizate la data instrainarii.

In prezent, in Bucuresti sunt 374 de cladiri expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prabusire la cutremur), dintre care 190 prezinta pericol public. Acestora li se adauga alte 302 cladiri incadrate in clasa II (la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore). Datele Ministerului Dezvoltarii releva totodata ca, in perioada 1993-2007, in 20 de judete au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de cladiri.

Dintre toate acestea, pana in prezent, au fost finalizate lucrarile de consolidare la doar 26 de blocuri cu un total de 1.012 apartamente, dintre care 19 (693 apartamente) construite inainte de 1940 din Bucuresti. De asemenea, a fost reabilita cate un bloc in Bacau (48 apartamente), Braila (36 apartamente), Galati (60 apartamente), Ploiesti (60 apartamente), Roman (45 apartamente), Targu Mures (20 apartamente) si Harsova (60 de apartamente).

In urma cu cinci ani, un studiu al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atentiona ca pagubele pe care le-ar provoca in sectorul rezidential un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro.

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a generat pierderi de peste doua miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Bancii Mondiale.

 

Cladire cu risc seismic Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: StirilePROTV

Tags: cutremur,

Tehnicile de supravietuire urbana pe care japonezii le repeta zi de zi. Case din carton si paturi de spital din PET-uri
Tehnicile de supravietuire urbana pe care japonezii le repeta zi de zi. Case din carton si paturi de spital din PET-uri
Romania, victima sigura in cazul unui seism de proportii. Masurile luate in Japonia care la noi sunt considerate
Romania, victima sigura in cazul unui seism de proportii. Masurile luate in Japonia care la noi sunt considerate "panicarde"
De ce planurile pentru cutremur ale autoritatilor romane sunt GRESITE. Lectiile pe care trebuie sa le invatam de la japonezi
De ce planurile pentru cutremur ale autoritatilor romane sunt GRESITE. Lectiile pe care trebuie sa le invatam de la japonezi
Antrenamentele prin care japonezii sunt permanent pregatiti pentru un cutremur.
Antrenamentele prin care japonezii sunt permanent pregatiti pentru un cutremur. "Religia" mesei din lemn care te salveaza
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Polițiști cu talent. Ziua fluieră în intersectie, seara suflă în trompetă
Valentin Melinte ne cântă la trompetă

03:02
LA MARUTA
Mirela Retegan, vacanță la capătul pământului
Țara care a impresionat-o cel mai mult pe Mirela Retegan

09:14
LA MARUTA
Presing la dressing. Iulia Albu, aproape de leșin
Cum a reacționat când i-a văzut dressing-ul lui Daniel Trifu

10:41
LA MARUTA
Zeul băncilor și soția, poveste de dragoste
Cum s-au cunoscut cei doi

06:07
LA MARUTA
Se visează cea mai sexy româncă și vrea și medalie
Romina Neascșu se antrenează din greu la sala de sport

07:58
LA MARUTA
Luptătorul Benny, speriat de ce mișcă în farfurie
Benny a acceptat provocarea lui Măruță. Reacția sa

07:19
VORBESTE LUMEA
Care sunt femeile din viața lui "VLAD"
Serialul "VLAD" spune povestea Contelui de Monte Cristo într-o adaptare modernă

16:10
VORBESTE LUMEA
Rezoluții de vedetă, în 2019
Aflăm ce planuri au vedetele în 2019

03:18
FERMA
Ce se intampla in FERMA, ramane in FERMA! Din 29 ianuarie – marti, miercuri si joi de la 21:30 la PRO TV

01:15
VORBESTE LUMEA
Cum arată o zi de răsfăț
Fetele de la "Vorbește lumea" ne dezvăluie câteva secrete de înfrumusețare

04:21
Viorica Dăncilă
Dăncilă, prima reacție față de OUG anunțată de Toader: ”Nu împiedică lupta anticorupție”
O pacientă de la Floreasca susține că prin saloane umblă în voie vânzătorii ambulanți
Codrin Ștefănescu, de ”neoprit”. A treia zi din ultimele patru când este huiduit. VIDEO
Jean Chelba a murit. Fiul său, Alex, și-a pierdut viața în urma incendiului din Colectiv
Femeie de 80 de ani, găsită moartă de pompieri în propria locuință
PSD, despre Iohannis: „Președintele care-și critică țara în fața presei internaționale”
atv-uri
Distracția cu ATV-urile, coșmar pentru localnicii din Moeciu. Turiștii lasă prăpăd în urmă
6.000 de familii au primit facturi cu 60% mai mari la gaze. ”Nu e posibil așa ceva”
Elevii, îndemnați de profesori să ”se spele bine pe mâini”. Doar că în școli n-au săpun
O nouă avarie gravă a Radet. Specialiștii susțin că sistemul e la un pas de dezastru
Taximetriștii spun de ce protestează: se tem pentru siguranța pasagerilor UBER
Amenda primită de spitalul din Craiova, după incidentul cu un șofer beat