Accidentul de pe Autostrada Soarelui a declansat planul ROSU. Cum puteau autoritatile sa evite aglomeratia

×
Codul embed a fost copiat

Blocaj total duminica seara pe Autostrada Soarelui, cand o multime de oameni ar fi vrut sa ajunga mai repede acasa de pe litoral. Un autocar a lovit din spate un automobil, care la randul lui a acrosat alte trei masini.

Autoritatile au activat planul rosu de interventie si in final cinci persoane au ajuns la spital. Soferii spun ca acest haos putea fi evitat daca autoritatile ar fi deviat imediat circulatia pe rute ocolitoare.

Circulatia pe autostrada plina cu zeci de mii de turisti a incremenit mai bine de o ora, dupa care s-a inaintat cu viteza foarte mica, din cauza unui accident produs in apropierea statiei de taxare de la Fetesti. Un autocar plin cu pasageri care venea dinspre Constanta a lovit din spate un autoturism care a acrosat la randul lui urmatoarele 3 masini din fata.

"S-a vazut ca un fum, pe urma am coborat din masina si am vazut oamenii de acolo cum ieseau din masinile avariate. Un tip cred ca era soferul. Avea piciorul legat cu ceva si ii curgea sange de la picior. O doamna era intr-un soc", a declarat un martor.

Citește și
accident
Un sofer a intrat intr-un stalp, a doborat un copac si a lovit o masina. Urmarile tragice ale accidentului din Bucuresti
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Victimele - 5 la numar - au scapat doar cu rani usoare. O singura persoana a suferit un atac de panica.

Raed Arafat: "A fost activat si planul rosu. Au fost trimise mai multe autospeciale de la pompieri, descarcerare grea, autospeciala de transport multiple victime, mai multe masini SMURD si ale serviciului de ambulanta si un elicopter SMURD la fata locului."

Din cauza accidentului, pe tronsonul Cernavoda - Fetesti s-a format o coada lunga de zeci de kilometri, mai ales ca era ora la care turistii se intorceau de la mare. Cei mai multi au iesit din masina, nevoiti sa astept in coloana, iar copiii si-au gasit de lucru - au jucat fotbal pe autostrada.

Soferii care veneau de pe litoral ar fi putut fi informati cu ajutorul panourilor electronice ca autostrada este blocata din cauza unui accident. Ar fi putut folosi rutele ocolitoare si nu ar mai fi stat nemiscati zeci de minute in trafic.

Echipajele de politie ar fi putut devia circulatia inainte de Medgidia, singura iesire de pe autostrada inainte de Cernavoda, spre Mihail Kogalniceanu, cu directia Harsova, apoi Slobozia de unde ar fi putut ajunge din nou pe Autostrada Soarelui. In total, vorbim de un ocol de doar 35 de km.

Si acesta nu a fost singurul hop pe care l-au intampinat turistii care s-au intors aseara de la mare. Multi soferi abia inaintau pe podul de la Agigea, unde circulatia este restrictionata pe o banda pe fiecare sens de mers.

Exista un al doilea pod peste canalul Dunare- Marea Neagra, dar este destul de prost semnalizat. Dupa ce iesiti din Eforie Nord, trebuie sa fiti atenti pentru ca veti gasi un mic indicator care va trimite spre A2.

Reactia CNADNR privind accidentul, la solicitarea Stirilor PRO TV

1. De ce nu au aparut avertismente pe panourile electronice de pe autostrada in care oamenii sa fie informati de accident si de eventualele rute ocolitoare?

Activitatea de afisare pe panourile cu mesaje variabile a informatiilor referitoare la accidentele rutiere (set de mesaje predefinite) se stabileste in stransa legatura cu reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane. Circulatia rutiera s-a desfasurat cu dificultate din cauza comportamentului si indisciplinei participantilor la trafic.

2. Exista vreo posibilitate prin care soferii care circula pe autostrada sa fie anuntati de accidente sau incidente printr-un sistem special pe radioul din masini? Astfel de sisteme exista in alte tari. De ce nu sunt implementate in Romania?

Precizam ca a fost creata si testata platforma de transmitere de date prin canale de radiodifuziune (RDS) la bordul vehiculelor, respectiv platforma de test pentru transmiterea mesajelor prin Radio Data System (RDS). Aceasta activitate este implementata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

3. De ce nu au existat filtre cu cativa kilometri inainte de accident pentru a-i indrepta pe soferi pe rute ocolitoare, ca sa nu stea ore intregi pe autostrada, blocati de accident?

Actiunea de organizare a filtrelor de deviere a traficului rutier nu face parte din domeniul de activitate al C.N.A.D.N.R. S.A., aceasta actiune revenind Inspectoratului General al Politiei Romane.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Motociclist de 21 de ani, mort dupa ce a baut si s-a luat la intrecere pe o sosea aflata in reparatii
Motociclist de 21 de ani, mort dupa ce a baut si s-a luat la intrecere pe o sosea aflata in reparatii

O plimbare cu motocicleta s-a sfarsit tragic, sambata noapte, pentru un tanar din Bistrita Nasaud. In varsta de 21 de ani, a murit dupa ce a cazut cu autovehiculul intr-un parau.

Un sofer a intrat intr-un stalp, a doborat un copac si a lovit o masina. Urmarile tragice ale accidentului din Bucuresti
Un sofer a intrat intr-un stalp, a doborat un copac si a lovit o masina. Urmarile tragice ale accidentului din Bucuresti

Un grav accident de circulatie a avut loc, sambata seara, la intrare in Capitala. O masina a lovit un stalp, a ricosat intr-un copac pe care l-a pus la pamant, apoi a ajuns pe celalalt sens de mers, unde a izbit puternic o alta masina.

A incurcat frana cu acceleratia si a intrat prin geamul unui salon de infrumusetare. Cine era la volanul masinii
A incurcat frana cu acceleratia si a intrat prin geamul unui salon de infrumusetare. Cine era la volanul masinii

O soferita de 83 de ani, din Statele Unite, a intrat cu masina intr-un salon de infrumusetare din Chicago.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Roxana Mînzatu dezvăluie că vine
Roxana Mînzatu dezvăluie că vine "dintr-o familie foarte amărâtă". De ce s-a înscris în PSD pe vremea lui Iliescu

Propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a dezvăluit, că provine dintr-o familie săracă și social-democrată ”până la sânge”.

 

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.