Asistenta care și-a abandonat bebelușul pe o pubelă, condamnată la închisoare cu suspendare

Ultima actualizare: 13-01-2020 12:36
Tomberoane
iStock

Asistenta medicală din Sălaj care în urmă cu șase ani și-a abandonat copilul nou-născut pe un tomberon din Oradea a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut vinovăția, relatează ebihoreanul.ro.

Pedeapsa va rămâne definitivă doar dacă va fi confirmată de instanţele de judecată.

Tânăra de 24 ani a semnat acordul cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj pe 11 decembrie anul trecut, recunoscând acuzele care i s-au adus: de rele tratamente aplicate minorului şi fals în declaraţii. 

"Inculpatei i se interzice, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte fiuncţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi a drepturilor părinteşti cu privire Ia minora abandonată", precizează Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Asistenta a rămas gravidă când încă se afla în liceu și a născut la o maternitate din Oradea, în ianuarie 2013. Tânăra a ascuns sarcina de familie și este acuzată că și-a abandonat bebelușul după naștere pe un tomberon din oraș, în mijlocul iernii, potrivit eBihoreanul.

Micuțul a fost găsit la scurt timp de un bărbat care locuia în zonă, alertat de scântecele bebelușului și a sunat la 112. Autoritățile au reușit să o găsească pe cea care l-a abandonat abia după 6 ani.

Asistenta a plecat din spital fără să înregistreze copilul, sperând că nimeni nu va afla că a născut. Nu și-a dat seama însă, că în asemenea situaţii, asistentul social din Maternitate este obligat să înregistreze din oficiu naștereaîncelmult 30 de zile.

De aceea, totul a ieșit la iveală când tânăra a mers la Serviciul de Evidență a Persoanelor din Zalău să își facă o nouă carte de identitate, în condițiile în care se căsătorise recent, iar funcţionarii i-au cerut să prezinte şi certificatul de naştere al fetiţei.

Astfel, tânăra a ajuns în fața procurorilor de la Parchetul Sălaj, pentru a lămuri ce s-a întâmplat cu fetița. După mai multe declarații în contradictoriu, femeia a recunoscut că a abandonat bebelușul pe o pubelă.

Ea a fost plasată sub control judiciar, pentru rele tratamente aplicate minorului și riscă o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 7 ani de închisoare.

Ce s-a întâmplat cu fetița

După ce a fost găsită pe tomberon, fetița a fost dusă la spital, unde a fost diagnosticată pneumonie şi a fost internată pentru câteva zile, scire Bihoreanul.

Pentru că nu au reușit să îi găsească părinții, vârsta micuţei a fost apreciată printr-o expertiză medico-legală ca fiind de 2 săptămâni, iar în baza datelor funcţionarii de stare civilă i-au înregistrat ulterior naşterea, dându-i un nume şi un CNP.

Considerat abandonat, pruncul a fost dat în plasament de urgenţă şi, în scurt timp, adoptat de o familie din Oradea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO