A început administrarea vaccinului Moderna. Diferențele față de vaccinul Pfizer

×
Codul embed a fost copiat

42.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge vineri la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”, fiind vorba de a treia tranșă.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – autoritatea națională cu competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Ca urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în „lanțul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Citește și
vaccin
Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul produs de AstraZeneca, recomandat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani
VIDEO. Momentul în care Diana Șoșoacă e dată afară din plenul PE. „Am dreptul să vorbesc. Am fost votată de români

Primele vaccinări cu serul Moderna au început de joi. Cum se face triajul pacienților
 

A început, de joi, imunizarea anti-Covid cu serul produs de compania Moderna.

Pe lângă serurile „Pfizer BioNTech”⁣ şi „⁣Moderna”, care au ajuns deja în ţară, în câteva zile ar trebui să primim şi prima tranşă, de 200.000 de doze, din vaccinul “AstraZeneca”, produs în colaborare cu Universitatea Oxford.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că joi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel naţional, iar persoanele programate să primească prima doză până în 16 februarie vor fi imunizate cu acest tip de ser şi vor face rapelul la 28 de zile, potrivit News.ro.

„Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna şi vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicaţiile producătorului acestui tip de vaccin. După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei şi tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informaţiile pentru generarea unei noi recipise în funcţie de tipul vaccinului", a transmis CNCAV.

Conform sursei citate, rapelul se administrează potrivit indicaţiilor producătorului, în funcţie de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer şi la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel şi va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia.

„Menţionăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer şi Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu", a explicat CNCAV.

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.
 

Care sunt diferențele între vaccinurile anti-Covid Pfizer și Moderna
 

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID prezintă diferenţele între vaccinurile BioNTech Pfizer şi Moderna, precizând că cele două vaccinuri sunt similare.

Astfel, diferenţele dintre cele două seruri țin mai degrabă de organizarea logistică - stocare, transport şi administrare.

„Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o şansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi. Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare”, transmite Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID a cărui concluzie este că, din punct de vedere al siguranţei şi eficacităţii, cele două vaccinuri sunt similare, diferenţele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.).

De asemenea, comitetul precizează că momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depăşeşte capacitatea de producţie şi că opţiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcţie de istoricul medical şi de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare, scrie News.ro

Documentul transmis de autorităţi răspunde celor mai frecvente întrebări referitoare la cele două vaccinuri.

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiţi să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecţia cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informaţia necesară producerii proteinelor proprii virale, faţă de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecţia pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina?

Vârsta:

Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina şi alăptarea:


Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilităţii, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influenţează alăptarea.

Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea.

În ambele situaţii se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile şi beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute?

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Profilul de siguranţă

Reacţiile adverse sunt de regulă uşoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braţ, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare şi articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici. Aceste reacţii adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan şi apar mai frecvent la tineri şi după cea de-a doua doză.

Cum se distribuie?

Ambele vaccinuri necesită lanţuri de frig (condiţii de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării şi distribuţiei). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conţine 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conţine 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluţie prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Citește și...
Primele vaccinări cu serul Moderna au început de joi. Cum se face triajul pacienților
Primele vaccinări cu serul Moderna au început de joi. Cum se face triajul pacienților

A început, de joi, imunizarea anti-Covid cu serul produs de compania Moderna.

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul produs de AstraZeneca, recomandat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani
Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul produs de AstraZeneca, recomandat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat, miercuri seară, că vaccinul de la AstraZeneca va fi recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

Peste 23.000 de români, vaccinați anti-COVID în ultimele 24h. Câte reacții adverse s-au înregistrat
Peste 23.000 de români, vaccinați anti-COVID în ultimele 24h. Câte reacții adverse s-au înregistrat

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID informează că în ultimele 24 de ore au fost imunizate 23.470 de persoane, din care 9.793 cu prima doza de vaccin Pfizer BioNTech şi 13.677 cu rapelul.

Livrările în tranşe reduse a vaccinurilor anti-Covid încetinesc campania de imunizare în Europa
Livrările în tranşe reduse a vaccinurilor anti-Covid încetinesc campania de imunizare în Europa

Marea Britanie a trecut de 10 milioane de vaccinări cu seruri anti Covid. În schimb livrările în tranşe reduse încetinesc campania de imunizare în Europa.

Recomandări
Analiști, după scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European: ”Imaginea României, afectată!”
Analiști, după scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European: ”Imaginea României, afectată!”

Moment rușinos provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European. În noua sa calitate, de europarlamentar, a întrerupt ședința pentru alegerea președintelui Comisiei Europene.  

Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului a fost cel legat de Viktor Orban
Cel mai intens moment politic al discursului Ursulei von der Leyen din plenul Parlamentului a fost cel legat de Viktor Orban

A fost un vot cu emoții pentru Ursula von der Leyen, care și-a negociat candidatura cu eurodeputații de câteva luni. Ultimele întâlniri le-a avut chiar înaintea discursului din plen, unde și-a prezentat prioritățile pentru următorul mandat.  

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.