A murit Mariana Dragescu, fosta mare aviatoare in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Avea 100 de ani

Ultima actualizare: 29-03-2013 06:58
Mariana Dragescu

Comandorul in retragere Mariana Dragescu, pilot in escadrila sanitara romaneasca din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, “Escadrila Alba”, a incetat din viata pe 24 martie la varsta de 100 de ani.

"Disparitia sa lasa un gol imens in sufletele si inimile personalului Armatei Romaniei, fie ca sunt sau nu membri ai Fortelor Aeriene, oameni pentru care Mariana Dragescu a reprezentat un simbol de curaj, daruire, si un exemplu de viata." - se arata intr-un comunicat de presa al MApN.

Conform Ziarului Financiar, in anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, Romania a fost singura tara din lume care a dispus de avioane sanitare pilotate de femei - vestita "Escadrila Alba". Dupa instaurarea regimului comunist, rasplata lor a fost inchisoarea sau, in cel mai bun caz, eliminarea din aviatie si marginalizarea.

Celebre deja in anii razboiului, aceste aviatoare au intrat intr-un complet anonimat in primele decenii postbelice, pentru a fi redescoperite dupa 1989. Mariana Dragescu, ajunsa la varsta de 95 de ani, era - pana pe 24 martie 2013 - singura supravietuitoare a Escadrilei Albe si un adevarat simbol al aviatiei romane.

Totul a inceput in 1935, cand Mariana Dragescu - care pe atunci avea 23 de ani - a obtinut brevetul de pilot. La vremea aceea, putine femei se puteau lauda cu astfel de performante.

"Mariana era o femeie timida si totodata plina de energie si de curaj. Aceasta stranie imbinare de trasaturi ale personalitatii a ajutat-o poate sa depaseasca marile incercari ale secolului pe care l-a strabatut." - mai scrie Ziarul Financiar.

Citeste povestea Marianei Dragescu pe www.zf.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO