A murit fondatorul trupei Fleetwood Mac. Peter Green avea 73 de ani

Ultima actualizare: 25-07-2020 21:20
Peter Green
Profimedia

Cofondatorul trupei britanice Fleetwood Mac, chitaristul Peter Green, a murit la vârsta de 73 de ani, potrivit BBC.

„Cum deosebită tristețe familia lui Peter Green anunță decesul său în acest weekend. A murit liniştit, în somn”, se arată într-un comunicat transmis de familia artistului.

Peter Green, născut în 1946, a pus bazele Fleetwood Mac împreună cu bateristul Mick Fleetwood şi chitaristul Jeremy Spencer, şi a făcut parte din trupă până în 1970. El a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1998.

Fleetwood Mac a fost formată în 1967, la Londra. A cunoscut numeroase schimbări în componenţă şi diferite niveluri de succes. De la înfiinţarea trupei şi până în 1974, nicio formulă a grupului nu s-a menţinut mai mult de doi ani.

Singurul membru prezent în trupă de la formare şi până în prezent este toboşarul Mick Fleetwood. Basistul John McVie, în ciuda contribuţiei sale la numele trupei, nu a cântat pe primul single al formaţiei, nici în primele concerte susţinute de grupul american. Christine McVie a apărut, până în prezent, pe aproape toate albumele trupei exceptând două, fie ca membră a trupei sau ca muzician de studio. De asemenea, a realizat coperta albumului „Kiln House”, potrivit News.ro.

Trupa a avut succes în perioada blues, de la sfărşitul anilor 1960, când în fruntea ei se afla chitaristul Peter Green, şi din 1975 până în 1987, cu o orientare pop, când grupul Fleetwood Mac i-a avut în componenţă pe Christine McVie, Lindsey Buckingham şi Stevie Nicks. Al doilea album cu Buckingham şi Nicks, intitulat „Rumours”, a devenit cel mai bine vândut album din istorie la vremea respectivă şi a avut patru melodii care au ajuns în Topul 10 american (inclusiv piesa „Dreams", care este singurul No 1 al trupei în Statetele Unite). Discul „Rumours” a petrecut 31 de săptămâni pe primul loc în topul Billboard şi a câştigat premiul Grammy la categoria „cel mai bun album al anului”. Până în prezent, albumul „Rumours” a fost vândut în peste 40 de milioane de copii pe plan mondial.

Trupa Fleetwood Mac a avut un succes mai modest din 1971 până în 1974, când din lineup făcea parte şi Bob Welch, şi în anii 1990, când au avut loc alte modificări de componenţă, înainte de revenirea soliştilor Lindsey Buckingham şi Stevie Nicks.

Albumele lansate de Fleetwood Mac au fost vândute în peste 100 de milioane de discuri la nivel mondial. Formaţia a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1998.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO