Doi barbati prinsi de politie la 17 ani dupa ce au comis o crima. Tehnicile moderne de investigare care i-au dat de gol

26-11-2014 11:38


O crima urmata de un jaf, nerezolvata timp de 17 ani, a ajuns miercuri aproape de final. Anchetatorii din Bucuresti au reusit sa prinda doi barbati banuiti ca in iunie 1997 au omorat o femeie de 60 de ani, i-au furat bijuteriile din casa si au disparut.

Miercuri dimineata, suspectii au fost dusi in catuse la locul crimei, unde le-au aratat investigatorilor ce si cum au facut. Amandoi au fost prinsi cu ajutorul unor tehnici noi de investigare criminalistica.

Cei doi barbati sunt suspectati ca au ucis acum 17 ani o femeie. Au intrat peste ea, in casa, au batut-o si i-au furat toate lucrurile de valoare.

Mihai Pruna, procuror la Parchetul de la langa Tribunalul Bucuresti: "Acest caz a putut fi solutionat in primul rand datorita modificarilor legislative potrivit carora faptele de omor au devenit imprescriptibile si evolutiei tehnicilor criminalistice."

Cazul de omor s-ar fi prescris acum 6 luni daca noul cod penal nu ar fi intrat in vigoare. Asa, anchetatorii au continuat sa caute criminalii femeii si l-au identificat pe primul dintre ei cu ajutorul amprentei palmare ridicata de la locul crimei. Urma fusese gasita acum 17 ani, insa abia luna aceasta sistemul de comparare electronic a potrivit-o cu una din baza de date.

Pe primul suspect, Neculai Covaciu, investigatorii l-au gasit in penitenciar. Ispasea o pedeaspa de 22 de ani de inchisoare pentru ca ucisese din nou. Victima era un batran de data aceasta, iar scopul, acelasi: jaful.

Comisar sef Florian Enita, Serviciul Omoruri: "Ca si mod de operare as putea sa spun ca se aseamana. Se cunostea cu victima tot de putin timp. A luat din casa mai multe bunuri de la victima, de la acest barbat, inclusiv niste scule performante pe care le-a vandut in targul Vitan."

Neculai Covaciu si-a recunoscut fapta, pentru ca nu mai avea nimic de pierdut. Era deja in inchisoare de 10 ani. El a fost adus la locul primei crime, cea din 1997.

Neculai le-a spus anchetatorilor cu cine a dat lovitura din 1997. Cezar Mihu a fost retinut si el de politistii de la omoruri.

Cezar Mihu a reusit sa stea departe de inchisoare in toti acesti 17 ani. A luat-o, insa, pe calea bauturii, poate ros de remuscari.
Amandoi au fost pusi sub acuzare pentru omor. Daca vor fi gasiti vinovati, vor ajunge dupa gratii probabil pentru cel putin 10 ani.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO