87 de ani de inchisoare cu executare. Suma pedepselor in cazul furtului de arme de la Ciorogarla
Tribunalul Bucuresti l-a condamnat la 15 ani de detentie pe sportivul Eugen Preda, judecat alaturi de alte 16 persoane, in cazul armelor furate de la unitatea militara din Ciorogarla.
Tot la 15 ani de inchisoare a fost condamnat si Laurentiu Dinu.
Cate 12 ani de detentie au primit Marius Costea, Doru Tabarca, Marian Scarlat, Sandu George Chirita, iar noua ani Adrian Mincu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul celorlati zece inculpati din proces, instanta a stabilit pedepse de pana la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, aplicand termene de incercare cuprinse intre cinci si sase ani.
Totodata, instanta a dispus confiscarea tuturor bunurilor sechestrare de catre procurori, intre care masini de lux, telefoane mobile si aparatura electronica.
Decizia tribunalului poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
In 10 februarie 2011 au fost gasite 15 arme - cinci mitraliere AKM si zece pistoale - furate de la UM Ciorogarla, in decembrie 2009, la casa bunicilor interlopului Eugen Preda, arestat in cazul tranzactionarii armelor.
La o saptamana dupa gasirea acestor ultime 15 arme, judecatorii bucuresteni au decis punerea in libertate a lui Bogdan Vranceanu, fiind primul arestat din acest caz eliberat din detentie. La scurt timp, un alt inculpat din acest dosar a fost eliberat din arest.
Separat, intr-un alt proces, Curtea Militara de Apel Bucuresti i-a achitat, in 28 septembrie 2011, definitiv, pe militarii acuzati de disparitia armelor sustrase de la Ciorogarla, stabilind pedepse doar in cazul faptelor de calcare de consemn, cea mai mare fiind de trei ani de detentie cu executare.
De asemenea, in cazul altor militari, pedepsele pentru calcare de consemn au fost reduse de la cele initiale, cuprinse intre sase luni si 15 ani de inchisoare, pana la cel mult trei ani de inchisoare cu executare.
In paralel, anchetatorii de combatere a crimei organizate au ajuns la gruparea condusa de Eugen Preda.
Astfel, in 8 iunie 2010, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata pe Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, Laurentiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tabarca, Marian Scarlat, Sandu George Chirita, Nicolae Alexandru Iordan, Liviu Iordan, Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cica, Mihai Stefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustatea, Dan Vasile Sandu, Daniel Nicolae Stinghe si Ioan Vranceanu, pentru constituirea unui grup infractional organizat, furt calificat cu consecinte deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, trafic ilicit international de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum si pentru alte fapte.
In urma investigatiilor, procurorii au stabilit ca Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tabarca, Marian Scarlat, Sandu George Chirita si Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glont - o mitraliera de companie, pistoale mitraliera, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpati - si alte materiale militare sustrase in luna ianuarie 2009 din depozitul unitatii militare 01916 din Ciorogarla.
De asemenea, procurorii au stabilit ca membrii acestei grupari au fost implicati, in cursul anului 2009, in traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroina, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.
In urma monitorizarii traficantilor de droguri, au iesit indicii cu privire la implicarea gruparii lui Eugen Preda in vanzarea armelor sustrase de la Ciorogarla, sustin anchetatorii.
Din cei 17 inculpati trimisi in judecata, 16 erau in arest preventiv, incet, incet majoritatea fiind pusi in libertate.