Cinci milioane de USD, disparute intr-o zi din tara. Cum au incercat sa stearga urma banilor hotii cibernetici romani
Suspectii care au reusit sa sparga conturile unor institutii bancare din Puerto Rico si Oman si au furat cu carduri clonate aproape 42 de milioane de dolari au investit in Romania.
Unul dintre ei si-a modernizat firma si a cumparat mai multe apartamente in Capitala. In acest fel, spun anchetatorii, au incercat sa stearga urma banilor, in speranta ca nu vor fi prinsi. Duminica, insa, peste 50 de indivizi s-au trezit cu mascatii la usa, iar o parte din ei au ajuns in fata judecatorilor.
Unul din suspecti si-a facut "cel mai nou si modern service auto din Bacau". Iar de la momentul festiv al inaugurarii nu putea sa lipseasca cel care a investit, adica Gabriel Serban, in prezent retinut in dosar si acuzat ca a furat, alaturi de alte persoane, 15 milioane de dolari din conturile unor straini.
Prezenta discreta, el s-a fotografiat alaturi de directorul service-ului. Si pentru ca avea spirit intreprinzator, Serban ar fi cumparat, spun anchetatorii, direct sau prin intermediari, cinci apartamente în cadrul unui complex imobiliar din centrul Bucurestiului.
Problema este ca toate aceste investitii s-ar fi facut cu banii obtinuti din furtul informatic.
"O grupare din 54 de membri, cu doi lideri... Acesti lideri au coordonat o activitate de compromitere a unor conturi a unor cetateni straini, urmate apoi de scoaterea banilor, in 2013", descrie un anchetator operatiunea.
Printre membrii gruparii se numara, pe langa cetateni straini, si fotbalistul Bogdan Ghiceanu, de 29 de ani, fost atacant la CSMS Iasi, FC Botosani si actual jucator la FC Voluntari. El ar fi fost cooptat in aceasta retea de anturaj si ulterior a ajuns in fata procurorilor sa dea explicatii.
Si totusi, cum au reusit sa cloneze cardurile? Care era modalitatea de clonare? Cum au reusit sa fure 9 milioane de doalari, intr-o singura zi, din Japonia?
"Au profitat de vulnerabilitatile sistemelor de securitate reusind sa retraga sume fara ca acestea sa fi fost la valoarea asta in conturile respective, ulterior intervenind spalarea banilor proveniti din infractiuni", spune un anchetator.
Politistii spun ca gruparea a patruns in serverele unor banci din Puerto Rico, acolo unde au deschise conturi mai multe corporatii importante. Au luat datele unor conturi, dupa care au fabricat carduri cu ajutorul carora au retras bani: 15 milioane de dolari in cateva zile. Retragerile s-au inregistrat la bancomate din Romania, Belgia, Olanda, Germania, Italia si Japonia.
Numai din Romania au disparut 5 milioane de dolari intr-o zi, iar din Japonia, 9 milioane de dolari. Pana acum au fost retinuti 13 dintre membrii gruparii.