5 ani de inchisoare pentru fostul sef ANAF, Sorin Blejnar. Procurorii au cerut o pedeapsa de trei ori mai mare
Miza dosarului este una uriasa: afaceri cu motorina din care statul ar fi pierdut nu mai putin de 56 de milioane de euro.
Procurorii au cerut in cazul lui Blejnar 15 ani de inchisoare, acuzandu-l ca a protejat o grupare de oameni de afaceri care vindeau motorina, dar in acte treceau un combustibil inferior. Verdictul Curtii de Apel Bucuresti – 5 ani de inchisoare – nu este definitiv si poate fi contestat la Instanta Suprema.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ancheta procurorilor DNA in acest caz a inceput in 2012, iar gruparea din care ar face parte Sorin Blejnar ar fi vandut cantitati uriase de motorina, inseland astfel bugetul de stat. Paguba initiala a fost estimata la 15 milioane de euro. Ulterior s-a aflat ca suma este de aproape 4 ori mai mare si inca nu se stie cum ar putea recupera statul acest prejudiciu urias. Cei mai importanti pioni, sotii Diana si Radu Nemes au reusit sa fuga in Statele Unite, fiind arestati preventiv in lipsa. Au fost prinsi insa de FBI si adusi inapoi in tara in 2014.
"Blejnar Sorin, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Comanita Viorel, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si Secareanu Florin, ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au sprijinit activitatea grupului, garantandu-i protectia in virtutea functiilor pe care le detineau. Inculpatii cunosteau activitatea gruparii si au participat in mod repetat la intalniri cu liderii acesteia, insa nu si-au exercitat atributiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind in schimb informatiile pe care le detineau si pozitia pe care o aveau pentru a sprijini functionarea mecanismului evazionist", se arata in rechizitoriul DNA.
In cadrul grupului evazionist, mai spun anchetatorii, sotii Nemes "aveau rolul de coordonare a intregii activitati infractionale, fiind autorii planului, cei care au avansat resursele necesare si principalii beneficiari ai sumelor obtinute din evaziune". Procurorii sustin ca Radu si Diana Nemes, George Guliu si SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205,44 lei (aproximativ 56 milioane euro). DNA mai subliniaza ca desi Blejnar si Comanita au primit informatii precise privind modul in care grupul evazionist frauda bugetul de stat, operatiunile cu produse accizabile ale firmei Excella Grup Real nu au fost controlate de organele vamale sau au fost verificate doar formal.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, motorină, dna, vami, prejudiciu, sorin blejnar, evaziune, radu Nemes,
Dată publicare:
09-06-2016 16:26