Solutie salvatoare pentru 460.000 de romani, obligati sa demonstreze ca nu exista miracole. O lege ii poate scapa de umilinte
Se face in sfarsit dreptate. Persoanele care au un handicap grav NU vor mai fi nevoite sa mearga in fata comisiilor de evaluare ca sa demonstreze ca starea lor de sanatate NU s-a imbunatatit.
Devine astfel lege, un ordin ministerial, care stabilea ca in cazul celor cu dizabilitati ireversibile, NU mai este nevoie de expertize periodice, obositoare si inutile. Ultimul cuvant il va avea insa presedintele, care va decide daca va promulga sau nu aceasta propunere.
Tudor Iancu sufera inca de cand avea 3 ani de poliomielita, o boala care l-a lasat cu sechele neurologice grave. Omul depune zilnic un efort urias ca sa se deplaseze. Pana sa obtina certificatul permanent de dizabilitate, a fost umilit in fiecare an.
"Umilinta era. Va imaginati in situatia mea si a sotiei, ca stiai ca e un handicap care nu se mai poate recupera. Piciorul era stramb, si asa e mai scurt cu 10 cm, astalaltul de la brau in jos pana la genunchi e si asta defect. Daca stau locului, imi scade muschiul si cad pur si simplu in genunchi", povesteste Tudor Iancu.
Inca din iulie 2012, o ordonanta de urgenta a stabilit ca cei cu boli care nu au leac pot primi un certificat de handicap permanent si nu mai trebuie sa se prezinte la evaluari. Sunt in aceasta situatie nevazatorii, cei care si-au pierdut un picior sau o mana, bolnavii de cancer, schizofrenie sau parkinson. Acum legea intareste ordinul.
Pentru ca au existat totusi si in ultimii 2 ani multi suferinzi care au fost chemati pe nedrept la reevaluari, un deputat a initiat acest proiect care modifica legea persoanelor cu handicap.
"In continuare persoanele cu handicap in grad si tip, cu certificat permanent, sunt tarate, umilite in mod nedrept la 6 luni, un an, rechemate la comisiile de evaluare", spune Mircea Draghici, initiatorul proiectului.
In Romania, 460.000 de persoane detin certificat de handicap permanent. Anul trecut, au fost supuse reevaluarii 5.300 dintre ele.