2 ani de la Colectiv. Adrian Tăbăcaru și trupa Altar au lansat două melodii speciale, în memoria victimelor

victime Colectiv

Adrian Tăbăcaru și trupa Altar au lansat două melodii speciale, dedicate victimelor incendiului din Colectiv, cu ocazia comemorării a 2 ani de la producerea acestei tragedii, care a îndoliat o țară întreagă.

Piesa lui Adrian Tăbăcaru se numește ”Stealth call”, iar versurile sunt scrise și recitate de Paul ”Slayer” Grigoriu - fiul cunoscutului om de radio Paul Grigoriu.

Paul Grigoriu este jurnalist, scriitor și pasionat de muzica rock, fiind la rândul său un supraviețuitor al tragediei din clubul Colectiv.

"Păi nu ştii ce piesă cântau când a izbucnit incendiul?" am auzit că ar fi spus cineva la câteva zile după seara de vineri. Eu ştiu. Nu cântau nicio piesă. Chitariştii şi basistul au coborât de pe scenă, pe baterist nu-l mai vedeam. Tocmai se declanşaseră artificiile - cred că mai târziu decât se plănuise, cred că trebuiau să ardă la finalul cântecului anterior. "La mulţi ani!" a spus râzând unul dintre băieţi. După o scurtă pauză, Andrei Găluţ, rămas singur pe scenă, a observat într-o doară, zâmbind: "A luat foc ceva aici. Asta nu era în plan."

Am ridicat ochii şi am văzut cum buretele de antifonare de pe stâlpul în dreptul căruia stăteam se aprinsese. Nu părea mare lucru. Cineva a încercat să-l stingă cu o bere, dar era prea sus. Între timp, Andrei a întrebat dacă n-are nimeni un extinctor. Se poate ca atunci să fi avut loc unul dintre momentele cruciale ale vieţii mele. Am văzut că flacăra o ia uşor în jos şi Dumnezeu m-a tras de mână. Mi-am spus să ies, mi-a fost frică, eram cam aproape. M-am dus spre prima uşă, unde deja se înghesuiau vreo 40-50 de oameni, iar cineva răcnea să nu se creeze panică, să nu se calce lumea în picioare - a povestit Grigoriu pe blogul său ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie 2015 la concertul trupei Goodbye to Gravity din clubul Colectiv.

Citește și
colectiv, cristian matei,
Mumu, supravietuitor din Colectiv: Nu suntem doar niste numere. Langa mine au murit in chinuri groaznice tineri nevinovati
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Poemul scris de Paul ”Slayer” Grigoriu pentru piesa ”Stealth call”:

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Poate că şi de aceea am ieşit
Ca să spun lumii despre voi
Nu despre ce aţi cântat, nu despre biografii
Ci despre cine aţi fost în sufletul meu… cine sunteţi

Ai ajuns? Ai ajuns cu bine ? Ai ajuns la bine ?
O să te las o vreme, ca să nu pleci cu regrete
Şi-o să mă rog să-ţi fie drumul lin
Şi pân-ajungi, să nu te gândeşti la noi

Mi-am făcut, cred zeci de scenarii
Despre ce vom face după aceea
Din focul acela însă
S-a ţesut o legătură fără cuvinte

Cred că priveşti şi râzi
La măruntele noastre frământări, care au fost şi ale tale
Ştii acum cât de sunt de deşarte
Şi vezi că durerea de care fugim mereu
Acum, binecuvântată, ne leagă pentru totdeauna

Chipul ţi-e parcă împăcat şi hotărât
Pleci la drum lung şi poate că ne-ai spune
Să ne vedem de noi, să nu ne facem griji
Doar… să nu-i lăsăm şi pe alţii
Să treacă prin ce-aţi trecut voi

Nu-mi mai vine să plâng, zâmbesc
Cum ne certam şi ce prostii spuneam
Cât de pătrunşi de muzică eram
Cu doar câteva clipe-n urmă

Am ieşit împreună-n noaptea rece
Numai eu rămăsesem aici
Şi-am stat atunci iar unul lângă altul
Fără să mai putem să ne privim

O să mă gândesc cât voi mai fi la seara aceea
Răscrucea mea
În întuneric parcă-mi luminează flăcările
Care au pus o cruce între noi doi

Sunt recunoscător că sunt aici
Poate că am rămas şi pentru tine
Poate că ai plecat şi pentru mine…

Eşti bine ? Eşti la bine ?
Nu aştept niciun semn
Îmi eşti aproape zi de zi, cum îmi e gândul
Ce poticnit se-nalţă către cer.” 

O altă melodie lansată în aceste zile în memoria victimelor din clubul Colectiv îi aparține trupei ALTAR.

Piesa clujenilor se numește ”Să vină un înger” și iese din tiparele mai dure cu care erau obișnuiți fanii trupei. 

”Este într-adevăr un videoclip special, la care noi ținem foarte foarte mult. Am reușit să comprimăm, cred, în 3 minute, zeci, sute de ore de muncă - începând cu actul creativ până la realizarea acestui videoclip. Piesa se adresează tuturor celor aflați într-o cumpănă a vieții, fiindcă toți avem astfel de momente în viață, fiind în același timp și un îndemn la speranță, la credință, într-un sens pozitiv și total spiritual, vorbind” - a declarat Teo Peter Jr., basistul formației Altar, pentru TVR Cluj.

La rândul său, vocalul trupei, Andy Ghost, și-a exprimat speranța că această melodie va ajunge mai ușor la public, datorită mesajului exprimat și al stilului muzical.

Piesa poate să ajungă așa mai ușor la inimile oamenilor și la un altfel de public pe care poate de acum încolo îl targetăm cu piesa asta. Fiindcă este o piesă care merită să ajungă pe televiziuni și să ajungă piesa asta, și trupa asta, până la urmă, după atâția ani .. O piesă de genul acesta să ajungă în casele oamenilor mai ușor. Fiindcă considerăm ca drumul trupei Altar se deschide spre această direcție...” - a spus Andy.

Alla Pop si Adi Popa (Kid A), finaliști ai concursului "Romanii au talent" de la Pro TV, s-au alaturat formației pentru a da viață acestui videoclip special.” - mai spun membrii trupei ALTAR.

Trupa ALTAR este formată din:

- Andy Ghost - voce
- Teo Peter, Jr. - chitara bass, voce
- Damian Donca - chitara
- Allen B. - tobe   

Vineri, 27 octombrie, ora 19:00, Asociația Colectiv GTG 3010 organizează un marș spre fostul club Colectiv.

Vă așteptăm în Piața Universității de unde vom pleca în marș spre Colectiv. Vă învităm să vă aduceți chitarele și să cântăm în Piața Bucur, în jurul monumentului.

Ne dorim să cântăm împreună, la ora 22:33, piesele din link-urile de mai jos, la comemorarea a doi ani de la incendiului de la Colectiv.

Link-uri tabulaturi piese:

- Goodbye to Gravity - Back to life

- Valeriu Sterian - Exercițiu

- Pasărea Colibri - Vinovații fără vină- se arată în mesajul organizatorilor, postat pe Facebook.

De asemenea, pe pe 30 octombrie 2017, la Arenele Romane din București, ora 18.00, va avea loc un concert acustic dedicat celor care au murit în 2015, din cauza incendiului din Clubul Colectiv, precum și pentru ajutorarea răniților.

Trupele invitate la acest eveniment: Breathelast, Days of Confusion, Luna Amară, Coma, Jinxy Von D'ers, Gray Matters, Pixels, Cred Că Sunt Extraterestru și Subcarpaţi.

Mai multe detalii găsiți aici

@CristianMatei

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Interviul exclusiv cu
Interviul exclusiv cu "Goodbye to Gravity" publicat chiar înaintea tragediei din Colectiv

In Romania sunt extrem de putin trupe rock la ora actuala care "suna ca afara", iar aceste este - poate - si unul dintre motivele pentru care multe formatii romanesti de acest gen sunt in continuare in underground.

Mumu, supravietuitor din Colectiv: Nu suntem doar niste numere. Langa mine au murit in chinuri groaznice tineri nevinovati
Mumu, supravietuitor din Colectiv: Nu suntem doar niste numere. Langa mine au murit in chinuri groaznice tineri nevinovati

Prietenii si colegii imi spun Mumu. Este o porecla veche, care ma caracterizeaza, pentru ca imi place distractia si glumesc mai tot timpul. Povestea mea nu este insa deloc amuzanta, ci pare mai degraba desprinsa din filmele lui Almodovar.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.