1 iunie, Ziua Copilului, ar putea deveni zi libera. Ce evenimente au fost organizate pentru cei mici
1 IUNIE, ZIUA COPILULUI. Si anul acesta, celor mici li se pregatesc diverse evenimente de 1 iunie - insa, aceasta nu este zi libera nici pentru ei si nici pentru parinti.
ZIUA COPILULUI. Evenimente organizate de 1 iunie.
Copiii se vor putea familiariza, pe 1 iunie, cu activitatile desfasurate de politisti, jandarmi si salvatori, cu ocazia Zilei Portilor Deschise, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Interne. Si Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" sarbatoreste Ziua internationala a copilului, in perioada 1 - 5 iunie, cei mici fiind asteptati sa petreaca momente de neuitat in ambianta speciala a "satului de la sosea".
Copiii cu varste de pana la 18 ani vor avea acces gratuit in expozitia permanenta a Muzeului National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", miercuri, 1 iunie, de ziua lor. De asemenea, cei mici si insotitorii lor sunt asteptati anul acesta de 1 iunie la Castelul Bran si Parcul Regal sa serbeze Ziua Internationala a Copilului intr-o lume medievala, recreata pentru a putea experimenta cateva episoade din viata cavalerilor si a domnitelor de odinioara.
Copiii pot vizita gratuit de 1 iunie Rezervatia de ursi de la Zarnesti. Primaria Slatina a anuntat ca va organiza miercuri, de Ziua Copilului, pe esplanada din centrul civic al municipiului, un "maraton" de actiuni distractive dedicate copiilor, printre acestea si cautarea "comorii din parc", in fapt a unor oua de ciocolata, eveniment ce trebuia organizat de Paste insa a fost amanat in mai multe randuri din cauza vremii ploioase.
ZIUA COPILULUI. 1 iunie ar putea deveni zi libera
Mai multi parlamentari au propus, intr-un proiect de lege, ca ziua de 1 iunie, Ziua copilului, sa fie nelucratoare. Propunerea legislativa modifica in acest sens Codul muncii si a fost initiata de 85 de parlamentari de la toate partidele.
Potrivit proiectului, Ziua copilului ar urma sa fie nelucratoare, alaturi de 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie - Sfantul Andrei, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Initiatorii afirma, in expunerea de motive a proiectului, ca timpul petrecut de parinti alaturi de copii reprezinta cea mai eficienta si simpla metoda de a forma si consolida o relatie sanatoasa copil-parinte. Proiectul se afla in consultare publica la Senat.
ZIUA COPILULUI. Istoria sarbatorii de 1 Iunie
Ziua internationala a copilului este sarbatorita in Romania si in alte aproximativ 50 de tari, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicata copilului este celebrata la date diferite in peste 100 de state. Sarbatorirea unei zile dedicate copilului a fost propusa in 1925, la Conferinta mondiala pentru bunastarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protectia copiilor a fost adoptata de catre Federatia Democratica Internationala a Femeilor, in cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfasurata la Moscova.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generala a ONU a adoptat Rezolutia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondiala a copilului. Pornind de la convingerea ca trebuie acordata o atentie deosebita copiilor, care reprezinta generatia de maine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca incepand din 1956, in toate tarile sa fie instituita o Zi mondiala a copilului, pentru ca ea sa fie marcata "ca o zi a fraternitatii si intelegerii intre copiii de pretutindeni, a activitatilor dedicate promovarii idealurilor si obiectivelor Cartei si bunastarii copiilor din toata lumea, pentru intarirea si largirea eforturilor pe care Natiunile Unite le fac in favoarea copiilor din intreaga lume", potrivit www.un.org.
Rezolutia recomanda guvernelor statelor membre sa instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinta, deci nu neaparat 1 iunie, data la care este sarbatorita in Romania. Organizatia Natiunilor Unite marcheaza aceasta zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaratia Drepturilor Copilului in 1959 si Conventia asupra Drepturilor Copilului, in 1989.
In Romania, Ziua internationala a copilului este marcata printr-o serie de evenimente speciale, care incep cu cateva zile inainte si continua si dupa 1 iunie si la care sunt invitati deopotriva cei mici si cei mari pentru a se bucura impreuna.
Sursa: Agerpres
Etichete: evenimente, copii, scoala, elevi, parinti, lege, spectacol, ziua copilului, muzee, zi libera,
Dată publicare:
31-05-2016 21:33