(P) Cele mai bune sortimente de cafea boabe

cafea
StirilePROTV

Vrei să știi mai multe despre sortimentele de cafea boabe? Ești curios cu privire la istoria cafelei? În acest articol îți vom da mai multe informații despre cafeaua boabe.

Orice pasionat de cafea știe că există sortimente mai bune, mai speciale de cafea și sortimente comune, care nu oferă același gust deosebit. Pentru a afla mai multe despre tipurile de cafea boabe, vom trece rapid prin scurta istorie a cafelei.

Istoria cafelei

 

Primele povești despre cafea apar în secolul XV-lea, în scrierile unor autori arabi. Acești scriitori menționează că au utilizat cafeaua boabe, pe care au măcinat-o și apoi au combinat-o cu apă.

La fel ca și în zilele noastre, cafeaua era o băutură utilizată pentru energizarea. Călugării Sufi din Yemen o utilizau pentru a putea să stea treji la ritualurile religioase îndelungate.

Pe continentul european, cafeaua apare abia în secolul XVI în zona Veneției de astăzi. Prima cafenea înregistrată din Europa este în Roma, în anul 1645.

Olandezii sunt cei care fac comerț cu cafea în zona Europei și chiar cultivă această plantă în zonele colonizate de ei, precum Java. Acum, cafeaua din zona Java este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate sortimente de cafea boabe din lume.

După ce cafeaua boabe ajunge și în zona Americii de astăzi, în secolul al XVIII-lea, această băutură devine din ce în ce mai populară.

Sortimente de cafea boabe

 

Probabil că te-ai întrebat măcar o dată care sunt cele mai bune sortimente și tipuri de cafea din lume. Ei bine, acum ai ocazia să descoperi acest lucru.

Cafea Arabica

 

Acesta este cel mai cunoscut tip de cafea boabe din lume. Peste 60% din producția de cafea din lume provine de la arbuștii de cafea arabică.

Această cafea boabe este originară din Etiopia. Soiul de cafea arabică este unul puternic, foarte aromat, un pic dulceag. Fiind un copac care trebuie cultivat la altitudine mare (600-2000 de metri), acest tip de cafea este mai greu de procurat. Deoarece copacii de cafea arabică sunt sensibili, aceștia necesită mai multă îngrijire.

Această cafea boabe conține cu până la 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri de cafea boabe precum Robusta. Deși are mai puțină cofeină, cafeaua arabică are un gust mult mai intens.

În prezent cafeaua boabe Arabica este cultivată în America Centrală și de Sud, dar și în anumite zone din Asia și Africa.

Cafea Robusta

 

Un alt sortiment de cafea, descoperit mult mai târziu, în anii 1800, este cafeaua boabe Robusta. Cunoscută și sub numele de coffee canephora, această cafea este originară din Africa de Vest și Centrală.

Spre deosebire de primul sortiment de cafea, acest sortiment nu este atât de pretențios. Arbuștii de cafea pot fi cultivați la altitudini mici și se adaptează rapid la climatul cald și umed.

În prezent, acest arbust de cafea este cultivat în Indonezia, Brazilia și Africa.

Arome de cafea boabe

Deși există puține tipuri de cafea, există numeroase arome. Aroma cafelei diferă în funcție de zona în care este cultivată, de condițiile de mediu și de alți factori. Astfel, același soi de cafea poate avea numeroase arome.

Printre cele mai cunoscute arome se remarcă:

● Typica - este una dintre cele mai cunoscute varietăți de cafea arabică din lume, cultivată în zona Americii Centrală;
● Bourbon - aroma cafelei este una intensă, cu note amărui.
● Caturra - este o variantă a soiului Bourbon, plantată prima oară în orașul brazilian Caturra. Este un sortiment foarte rezistent.
● Columbiana - este cafeaua arabică cultivată în Columbia;
● Java - este cultivată în insula indoneziană Java;
● Kona - este o varietate de cafea cultivată pe munții din Hawaii
● Catimor - este un hibrid între varietățile de cafea Caturra și Timor.
● Catuai - este o varietate de cafea recunoscută pentru rezistența sa sporită la condițiile de mediu
● Mundonovo - această varietate de cafea este una dintre cele mai des întâlnite în Brazilia. Este ideală pentru climatul acestei țări și dă roade bogate.

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri și arome de cafea boabe. Tu ce tip de cafea preferi?

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Brandul Familia Safir s-a lansat prin Flash Move, un spectacol unic de culoare și dinamism
(P) Brandul Familia Safir s-a lansat prin Flash Move, un spectacol unic de culoare și dinamism

Brandul Familia Safir s-a lansat printr-un spectacol unic de culoare și dinamism - Flash Move.

(P) Cea de-a 4-a editie a caravanei Plata cu PET, lansată de Carrefour România
(P) Cea de-a 4-a editie a caravanei Plata cu PET, lansată de Carrefour România

Carrefour România a lansat cea de-a 4-a ediție a caravanei Plata cu PET.

(P) Aproape 1.000 de participanți la evenimentul de promovare a producătorilor locali și meșteșugurilor, la Apoș
(P) Aproape 1.000 de participanți la evenimentul de promovare a producătorilor locali și meșteșugurilor, la Apoș

Pe 23 și 24 septembrie, satul sibian Apoș a găzduit primul eveniment dedicat producătorilor locali și descoperirii patrimoniului cultural, susținut de Profi.

Recomandări
Care sunt cele mai vulnerabile și cele mai puțin afectate țări din Europa în ceea ce privește criza de energie
Care sunt cele mai vulnerabile și cele mai puțin afectate țări din Europa în ceea ce privește criza de energie

Criza energiei creează o nouă ordine europeană, cu o Italie puternică şi o Germanie cu probleme, potrivit unei analize publicate de Reuters, citată de News.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate
Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineața, mai multe atenționări de tip cod galben de furtuni și vânt.