O investitie de 60 de milioane de euro, in pericol. De ce nu vor oamenii din Dumbravita o topitorie

29-11-2011 07:31

Scandal avioane

Discutii aprinse in Maramures, intre locuitorii catorva sate si reprezentantii fabricii de componente pentru avioane ce functioneaza in zona.

Americanii care furnizeaza, printre altele, piese pentru Airbus si Boeing vor sa-si extinda unitatea de la Dumbravita cu o topitorie, insa oamenii se opun de teama poluarii. Investitia de peste 60 de milioane de euro risca, astfel, sa fie compromisa.

Localnicii din patru sate maramuresene s-au adunat sa-si strige intr-un singur glas nemultumirea fata de proiectul fabricii de componente pentru avioane. Au auzit ca topitoria ce ar urma sa fie contruita la cativa metri de casele lor va face rau aerului si implicit vegetatiei.

Localnicii sunt suparati ca in 2008, cand si-au dat acordul pentru ridicarea fabricii, nu s-a pus problema unei topitorii care sa transforme metale. Asa ca au cerut sa stea de vorba cu cei din conducerea fabricii, dar si cu inspectori de mediu.

Fabrica de componente pentru avioane a creat in 2008 peste 200 de locuri de munca, iar daca dezvoltarea care implica topitoria va fi aprobata, va crea alte 500.

In urma cu doar cateva luni, fabrica din satul Dumbravita a fost amendata de Protectia Mediului, dupa ce o cantitate importanta de ulei a ajuns in rau, din cauza unei defectiuni.

Decizia privind contruirea topitoriei sta acum in mainile consiliilor locale, care insa trebuie sa tina cont si de vointa satenilor.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO