Aninoasa, orasul unde oamenii si-au transformat frigiderele in sifoniere, pentru ca erau mereu goale


Ultimul update: Duminica 10 Februarie 2013 00:52
Data publicarii: Joi 07 Februarie 2013 19:43
Categorie: Stiri Sociale

Saracia, foamea si deznadejea domnesc la Aninoasa. Candva bogat, orasul de pe Valea Jiului a ajuns dupa inchiderea minelor o ruina in care locuitorii abia isi duc zilele. Din putinele magazine deschise isi cumpara o paine pe credit.

Nici institutiile nu o duc mai bine. Primaria a intrat in insolventa, pentru ca nu a avut de la cine sa stranga taxe si impozite.

Pare greu de crezut, dar in acest oras, barbatii taie lemne sau dau zapada, pentru o singura paine. In cele trei magazine saracacioase de la parterul unor blocuri intra cativa clienti pe zi. Banii de hartie nu prea se vad. Aici totul se cumpara, daca se mai poate, pe datorie. Saraci lipiti, unii dau banutii adunati o saptamana intreaga.

Femeile isi amintesc cu nostalgie cand, pe vremea lui Ceausescu, barbatii veneau acasa de la mina cu 5-6000 de lei. Acum, in multe case, frigiderele, intotdeuna goale, s-au transformat in depozite.

Stela Dragomir ne arata, aproape cu teama, locuinta ei. Ca sa faca economie, femeia gateste pe soba din baie.

In acest oras in care aproape te usuci pe picioare, unii recunosc deschis ca fura ca sa nu moara de foame.

La fel ca toti localnicii din Aninoasa, Nicoleta cauta in fiecare zi de lucru. Atunci cand reuseste sa gasesca o familie la care sa mearga pentru curatenie, primeste un borcan de zacusca sau o bucata de carne.

De cand saracia a cuprins intregul oras, nici primaria nu o duce mai bine. A primit o somatie pentru un credit luat in 2007.

In plus, pentru ca nu au de unde, oamenii nu-si platesc taxele si impozitele.

La Aninoasa, media de varsta este de peste 45 de ani. Tinerii au fugit fara sa se uite in urma, la un oras in care disperarea te macina incet, cu ranjetul ingrozitor al saraciei.

Tags: aninoasa, saracie,

Diplomele saraciei. Absolventii de facultate si master care nu isi gasesc locuri de munca
Lebedele de la Constanta, prinse in capcane de oameni care vor sa le manance
VIDEO PROTVPLUS.RO