Românul care face carieră în serviciile publice din Germania, în orașul cu cea mai bună bere și cea mai bună apă de băut
Munca în folosul comunității presupune să fii în permanență la dispoziția cetățenilor. Să fii corect și să răspunzi rapid și coerent, la nevoile societății.
Asta ne spune Helmut Benegui, directorul serviciului de apă-canal din orașul Ingolstadt, pentru care funcția de conducere presupune multe ore peste program, dar și o seriozitate cu care trebuie rezolvată orice problemă.
O meserie care, dacă e făcută cu pasiune și cu dorință reală de a munci în folosul oamenilor, face ca orice comunitate să prospere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Munca în folosul comunității presupune să fii în permanență la dispoziția cetățenilor. Să fii corect și să răspunzi rapid și coerent la nevoile societății.
Asta ne spune Helmut Benegui, directorul serviciului de apă-canal din orașul Ingolstadt, pentru care funcția de conducere presupune multe ore peste program, dar și o seriozitate cu care trebuie rezolvată orice problemă.
Ingolstadt este considerat în Germania una dintre perlele de la Dunăre. O localitate cu puternice rădăcini bavareze, în care funcționează una dintre cele mai mari uzine de mașini din statul german. Oamenii din aceste locuri se laudă că au cea mai bună bere din Bavaria și implicit din țară, dar și cea mai curată apă de băut.
Vis-a-vis de intrarea în fabrica gigantului auto se găsește sediul companiei de apă și canal a orașului. O companie de stat, cu peste 300 de angajați, ce aparține de primărie. La ultimul etaj are loc o ședință online, cu șeful cel mare. Directorul discută cu reprezentanții echipelor de pe sectoarele orașului.
Cel care le vorbește din birou se numește Helmut Benegui și ocupă din 2010 funcția de manager al companiei de stat. Este timișorean și în Banat a absolvit facultatea de construcții și instalații, de la Politehnica, promoția 1987. Așa că înțelege foarte bine când un subaltern îi vorbește despre o avarie, pe rețeaua de apă, în nordul orașului.
Sau când e vorba de reparații la generatorul unei stații de pompare a apelor menajere, într-o comună aflată la vest de Ingolstadt.
Din 1990, când s-au redeschis granițele României, Helmut Benegui a emigrat din Timișoara în Germania, și o lungă perioadă a lucrat pe șantiere, angajat ca șef de echipă și coordonator la diverse firme. A ales însă să lucreze într-un final la stat, unde a dat concurs pe post, și spune că indiferent de domeniul de activitate, orice lider trebuie să fie mânat de câteva principii definitorii pentru munca în folosul oamenilor.
Povestește că îi este relativ simplu să conducă o armată de oameni, pentru că fiecare știe ce are de făcut, iar orașul are două stații de apă noi, și alte două mai vechi dar modernizate, și deservesc și comunele din jurul Ingolstadt-ului.
Apa este adusă de la peste 200 de metri adâncime, din izvoare sănătoase, desi ar fi fost mai ieftin să fie luată apa din Dunăre, și tratată așa cum se întâmplă în multe localități de la noi.
La acest capitol, Helmut Benegui spune că cetățenii orașului au fost interesați să aibă o apă de bună calitate, chiar dacă a venit la pachet cu investiții mai mari, în aducțiune. Se laudă cu un amănunt important, apa nu este tratată cu absolut nimic, ci i se reduce nivelul de fier și mangan, printr-un proces simplu: "Nu folosim clor, nu folosim nimic…".
E convocat periodic pentru discuții și dări de seama, cu aleșii locali de la oraș și de la land. Își amintește că venit din România cu un soi de perfecționism, insuflat din școală și facultate, însă îi este clar că societatea germană, în care trăiește de peste 30 de ani, i-a modelat caracterul.
Are pe mână un buget anual de 25 de milioane de euro, și fiecare eurocent este atent cheltuit. Cinstea, grija pentru banul public primează în serviciile municipale și spune că orice investiție de infrastructura, la Ingolstadt, se face coerent, după analize și discuții clare. După un proiect în care nu e loc de abateri financiare.
E vorba de fonduri publice și niciun funcționar nu își permite, la nemți, să își bată joc de ele, prin risipa și lucrări de mântuială. Totul se face transparent, pe baza unei sistematizări, cu proiecții financiare făcute pe 5 ani.
În aceste condiții, directorul Benegui ne spune că este exclus în Germania să construiești blocuri pe câmp, cu fose septice, sau că dezvoltatorii să dea șpagă pentru autotrizații, acolo unde nu sunt trase utilitățile orașului. Dezvoltarea imobiliară se face coerent, adică după ce autoritățile își iau toate masurile că viitoarele imobile sunt racordate, pentru că, într-un final, e vorba de investiții pentru comunitate.
Și în funcție de mărimea proiectului imobiliar, cei de la apă-canal își ajustează și modernizează rețelele subterane, conform unor planuri bine stabilite. Helmut Benegui spune că regula e foarte simplă în Germania: "Se face corect, sau nu se face deloc! Se creează un precedent, în momentul în care lași pe unul să facă, vă dori și vecinul și tot așa."
Orice lucrare de modernizare și întreținere, la rețele, este în Germania avizată mai sus de oraș, la nivel de județ. Iar șantierele, povestește Benegui, nu sunt aglomerate, în perioada campaniei electorale, adică aleșii nu încearcă să își atragă electorat arătând că se muncește pentru comunitate și nu există goana după tăiat panglici, ci din contră: "În campania elextroală chiar reducem numărul șantierelor deschise, să nu cream disconfort oamenilor, să nu existe nemulțumiri…".
Șeful de la apă-canal vorbește despre rolul important al funcției publice, despre seriozitatea cu care trebuie să muncești, la stat, în folosul cetățenilor germani, care taxează orice derapaj și îți spun verde în față când sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor publice.
Benegui: "Sigur sunt un șef mai exigent, dar exigența privine din faptul că așa cum ești tu, așa vor fi și subalternii tăi, când văd un șef care nu e interesat, la fel vor fi și ei… Când greșesc recunosc și avem propriile evaluări și accept când am greșit…".
Șef de dispecerat: "Este un lider bun pentru comunitate, mai ales pentru că prețul apei către locuitori nu a crescut, este la preț mic."
Benegui: "Am fost mult timp pe locul 1, la prețul cel mai mic, undeva la 1,24, pe când alte orașe au 2 sau chiar 3 euro metrul cub de apă potabilă…".
Susține că profesioniștii din structurile de administrație ale minicipalității nu sunt mutați din funcție, la schimbarea primarilor, iar serviciile descentralizate nu sunt căpușate cu pile și relații pe filiera politică. Dovada ar fi chiar el, care este pe poziție de mai bine de un deceniu, timp în care s-au schimbat doi edili, de la partide diferite. Nu i s-a cerut nici să angajeze rude și prieteni ai liderilor politici și nici să semneze contracte, cu firme "de casă", pentru lucrări cu "dedicație".
Helmut Benegui: "În momentul în care accepți așa ceva, devii tu vulnerabil, văd toți cei din jur, stiu toți cei din jurul tău și ești compromis în acel moment."
S-a căsătorit la Timișoara, înainte să emigreze și împreună cu soția a venit în Germania. Ea este medic stomatolog, cu cabinet într-o clinică privată, vis-a-vis de spitalul județean și au împreună un băiat de 30 de ani, inginer în Germania.
Anca Benegui, medic stomatolog: "E un perfecționist desăvârșit… Aici totul trebuie să se bazeze pe seriozitate…".
Un român face carieră în serviciile publice din Germania. A înțeles perfect că pentru a fi cu adevărat în slujba comunității, trebuie să fie serios, exigent, calculat dar mai ales eficient. Să aibă principii și valori sănătoase, puse în folosul celor care practic l-au angajat să muncească pentru ei, pentru binele tuturor, și al fiecăruia în parte.