Fetița desculță din Vaslui care a renunţat la o afacere de succes pentru a oferi o șansă copiilor săraci

Ultima actualizare: 20-12-2021 10:19

Ceva se pierde pe drum când ne grăbim să aflăm, să avem, să fim peste tot, să creștem. Pasiunea neurmată, talentul necultivat, rămân să ne amărască momentele de liniște. Dar bineînțeles că nu trebuie să fie așa.

O tânără de 32 de ani a renunţat la o afacere de succes pentru a-i ajuta pe copiii mai puţini norocoşi să înveţe carte. Şi o face renovând şcoli, prin donaţii de tehnologie sau schimbând mentalităţi. A înfiinţat o platformă unde oricine poate pune o alertă despre greutăţile dintr-o şcoală sau nevoile unui copil. Iar noi, le putem rezolva cu ce şi cât avem. În două luni, pe hartaedu.ro s-au strâns 5 sute de alerte, dar şi 3 sute de mii de euro din donaţii!

A crescut senină, dar desculță pe ulița unui sat dintr-un loc sărac cum e Vasluiul. S-a întreținut singură la facultate în București, iar la 25 de ani era deja un antreprenor de succes.

Ar fi putut avea tot confortul dat de o minte aplecată către afaceri, dar la 32 de ani s-a întors de unde a plecat. În sat, ulițele sunt acum asfaltate, dar copiii sunt la fel de sărmani.

Acum am ajuns în comună. Nu știam că aici urma să fie punctul de început, așa a fost să fie, dar vezi cum te cheamă spre locurile natale instinctul?”.

Primar: ”Voi veniți de la București cu ideea că la Vaslui este dezastru”.

Vasile Țabără este primar în comuna Hoceni de când Andra copilărea în bătătura bunicilor. Este localitatea unde Narada, asociația înființată de tânăra de 32 de ani, a făcut prima acțiune de voluntariat: le-a cumpărat biciclete copiilor, să poată ajunge la școală.

Încăpeți acolo? Eu cu o femeie încap oriunde, aici am depozitat bicicletele pe timp de iarnă, copii au păstrat totul bine. Așa le-am propus și lor și părinților, îmi amintesc fetița care purta cască roz”.

Andra nu ar fi înțeles câtă nevoie au copiii sărmani de ajutor, dacă ea însăși nu ar fi crescut într-o astfel de comunitate.

 

”Nu există răspuns de ce nu fac alții, toți trebuie să facem”

 

A făcut mulți bani ca antreprenor în domeniul frumuseții, dar și-a remodelat viața dăruindu-se altora. A făcut-o pentru ei, dar și pentru ea. Avea nevoie de asta după multele momente de răscruce din viață.

A pierdut o sarcină, a trecut printr-un divorț în care a lăsat totul fostului soț și a simțit că are nevoie să o ia complet de la zero. Râsetele copiilor o încarcă și îi dau încredere că drumul nou pe care a pășit a fost bine ales.

Andra: ”Trebuie să reușești să strunești mintea, să construiești o realitate care să te bucure, indiferent de ce aruncă viața la tine”.

Când a înființat asociația Narada, acum cinci ani, nu știa câți sunt cei care au nevoie de ea. Încă avem copii flămânzi și desculți, școli care stau să cadă, iar peste 200.000 de elevi nu au acces la internet.

Andra: ”Da' de ce nu face statul asta? Lasă că e altul dator: primarul, directorul școlii, mesajul meu pentru toate astea este nu contează, nu există răspuns, de ce nu ar trebuie să faci pentru că ar trebui să faci, toți ar trebui să facem”.

 

”Nu există prea puțin”

 

Andra e obișnuită să gândească în afara cutiei și în termeni mari. Nu e suficient să duci de două ori pe an cadouri copiilor nevoiași. Trebuie să rezolvi cauza problemei.

Așa a apărut hartaedu.ro, pe care a gândit-o împreună cu Alex, cofondatorul Narada și întreaga echipă.

”Nu există prea puțin. Nu există prea puțin timp, nu există prea puține resurse pe care le poți da. Noi trebuie să fim mulți, nu trebuie să dăm mult”.

Hartaeduro.ro funcționează simplu. Dacă știi școli sau elevi în nevoie, încarci o alertă pe platformă. Iar dacă vrei să ajuți cu bani sau servicii, îți alegi cauza și te implici. Rezolvi nevoia lor, dar și a ta, din fața calculatorului. Iar de munca în teren se ocupă Narada.

În urma unei donații de 200.000 de euro de la o singură persoan, trei școli vor fi renovate din temelii. La o școală dintr-un sat din Bacău, unde învață 200 de copii, va fi schimbată tâmplăria putredă, veche de 50 de ani.

Într-o profesională din Roman, a fost modernizat atelierul de mecanic. La o școală din Băicoi, va ajunge în curând un autobuz pentru transportul copiilor. Iar într-un liceu din Bacău, Andra a schimbat mobilierul în sălile de clasă, pentru 360 de elevi.

 

Lecția de viață dată de tatăl ei

 

S-a implicat și a muncit până când, anul trecut, a ajuns într-un moment de burnout. Pe românește, epuizare. A fost momentul în care și-a luat părinții într-o vacanță în Bucovină.

Și-a tras sufletul doar câteva zile pentru că imediat, după ce s-au întors, Andra a primit o veste cumplită: tatăl ei de doar 54 de ani avea cancer.

Andra: ”Dar a fost greu, când zici greu, nu zici greu. Tata e special, dar e un om foarte senin. Eram în cel mai mare moment de burnout, tata îmi dăduse o hârtie de la un medic că îi găsiseră metastaze la plămâni, am zis că e momentul de acțiune pe ambele planuri”.

Un luptător la fel ca fiica lui, tatăl a depășit demult pronosticurile pesimiste alte medicilor.

 

A lansat Naradix, platforma gratuită cu lecții pentru clasele 0-8

 

Uitându-mă la situația lui de viață, am zis că o să schimb ce definesc eu ca fiind greu. Astea două nu sunt unu la unu: greul de a avea o organizație, cu greul de a fi bolnav”.

În tot acest timp, Andra și-a luat energia din zâmbetele copiilor pe care a continuat să îi ajute. Anul acesta, a lansat NARADIX, o platformă gratuită cu lecții interactive, pentru clasele 0-8.

Materia a fost digitalizată de profesori voluntari, care susțin și cursuri gratuite online.

Acum, puterea celor mulți a funcționat- este explicația că NARADIX strânge 150 de profesori voluntari într-o săptămână.
Aproape jumătate dintre copiii României sunt analfabeți funcționali, iar pandemia le crește numărul, de la zi la zi.

Dintre copiii sărmani, puțini sunt cei care vor ieși singuri din trecut. Andra demonstrează însă că puterea celor mulți îi poate ajuta să facă saltul în zilele noastre.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO