Cum arata o zi din viata Angelei Gheorghiu, soprana care a facut sa se vorbeasca despre Romania numai la superlativ

Ultima actualizare: 04-12-2015 00:47

Nascuta in Adjud cu o voce uimitoare si impunandu-se pe scenele internationale din anii '90, cand a cucerit publicul, la Royal Opera House, in Boema de Puccini, marea soprana Angela Gheorghiu a facut sa se vorbeasca despre Romania numai la superlativ.

Ea este pentru toti iubitorii de opera din lume diva care da viata ca nimeni alta eroinelor din capodoperele lumii. La Metropolitan Opera din New York a pasit pentru prima data in 1992 si in 2015 si tot ea este cea mai asteptata aparitie pe scena. Pentru ca nimeni nu are sarmul ei romanesc si atata putere de munca. Un reportaj de Andreea Esca si Dalila Dulgheriu.

Andreea Esca: "Mereu m-am intrebat cum arata o zi din viata marei soprane romance Angela Gheorghiu cand pregateste un spectacol la Metropolitan Opera din New York, unde prima data a aparut pe scena acum mai bine de 20 de ani. Ei bine, acea zi a venit."

Soprana romanca, cea mai stralucitoare stea de opera, cum o descrie presa internationala, ne invita sa traim o zi magica. Toata lumea cu care ne intalnim o saluta cu admiratie si respect si mai mult decat atat cu o vadita fericire, ca o revad la Metropolitan.

Mai sunt cateva zile pana la Tosca, iar Angela Gheorghiu va repeta pentru prima data cu o noua regizoare. Aceasta o cunoaste bineinteles pe soprana noastra, dar numai din spectacole, si se vede ca are emotii in legatura cu desfasurarea repetitiei.

Angela este sigura pe ea, cum numai un om care-si cunoaste valoarea are dreptul sa fie. In momentul in care incepe sa cante se transforma. Este Tosca, cu fiecare por si nu mai are nicio legatura cu exteriorul. Nu poti sa crezi ca este repetitie decat daca te uiti la decor. Si asta pentru ca Angela nu repeta. Traieste. Vibreaza. Are "focul sacru", cum ii spunea profesoara ei de muzica din copilarie.

Un domn in varsta urmareste textul. Are 85 de ani, dintre care peste 50 petrecuti la Metropolitan. Este profesorul de dictie pentru italiana, "engleza din opera", cum ii place sa spuna. O stie pe Angela de cand a debutat la MET si era acolo cand Zeffirelli a pus in scena aceasta minunatie a lui Pucinni.

Se ia o pauza si profitam pentru a vorbi cu regizoarea pe care am vazut-o sorbind-o din ochi pe Angela ca un spectator din sala. Suntem siguri ca nu-i venea sa creada ca n-are absolut nimic de corectat la ea. Angela e perfecta.

Williams spune ca exista 4 distributii pentru acest spectacol si atunci ne gandim daca nu e greu sa joci azi cu cineva, maine cu altcineva. In plus, dirijorul nu mai este Placido Domingo, deoarece s-a imbolnavit si este inlocuit. Dar pentru Angela nimic nu pare sa fie un obstacol in calea dorintei ei de a ajunge in inimile iubitorilor de opera.

Din sala de repetitii, fugim spre locul unde se creeaza costumele. Ne oprim insa in spatele scenei, pe care orice cantaret de opera ravneste sa ajunga o data in viata.

In atelierul de croitorie o asteapta doua costumiere cu care lucreaza de cand a venit prima data la MET. Angela stie exact ce vrea si in materie de haine si accesorii de scena. Asta si gratie mamei ei, care era o buna croitoreasa. Stie ce trebuie sa poarte ca sa "prinda" bine lumina reflectoarelor, ca sa-i puna in evidenta atuurile, ca sa-i creioneze cat mai bine personajul.

De la cabina de proba fugim in locul unde se creeaza perucile. Angela nu lasa nimic la voia intamplarii. Singurul care-i zice ceva este difuzorul din cabina care o anunta intrarea in scena.

Iubitorii de opera isi venereaza artistii preferati, iar Angela este permanent adulata in toata lumea. Doamna Mercedes Bass, o mare sustinatoare a operei din New York, dupa al carei nume este botezat si locul in care se ia cina inainte de spectacole, si-a dorit de exemplu sa fie figuranta intr-un spectacol, doar ca sa fie cat mai aproape de soprana. Un alt admirator a cerut o constructie peste fosa, pe care a acoperit-o cu flori.

Toate aceste dovezi de dragoste o fac pe Angela fericita si recunoscatoare pentru harul ei. Si chiar daca colinda lumea casa ei este in Romania. Acolo unde este si sufletul ei moldovenesc care ni se dezvaluie printr-o voce Dumnezeiasca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO